Η ενεργειακή παγίδα της Ευρώπης

Ενώπιον ενός ενεργειακού παράδοξου με χαρακτηριστικά φαύλου κύκλου βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς ποντάρει μεν μακροπρόθεσμα στον εξηλεκτρισμό, για να απεξαρτηθεί από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όμως διατηρεί τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα το φυσικό αέριο στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρισμού.

Η Ευρώπη υποσκάπτει ως έναν βαθμό την ίδια τη στρατηγική της. Το παράδοξο αυτό επανήλθε στην επιφάνεια χθες, με την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την Κατάσταση της Ένωσης, όπου έθεσε εκ νέου τον εξηλεκτρισμό στον πυρήνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέφερε τον στόχο διπλασιασμού του μεριδίου του ηλεκτρισμού στην τελική ενεργειακή κατανάλωση έως το 2040 στο 46%, από περίπου 23% σήμερα, εκτιμώντας ότι μια τέτοια μετατόπιση θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια επιβάρυνση της Ε.Ε. για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά περίπου 260 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό, άλλωστε, της έκθεσης της Ευρώπης στις γεωπολιτικές αναταράξεις είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν, το επιπλέον κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν έχει αγγίξει τα 90 δισ. ευρώ, πλήττοντας την παραγωγική βάση της ηπείρου. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει βιομηχανική υπερδύναμη, αν οι τιμές της ενέργειας είναι δομικά υπερβολικά υψηλές», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.

Προς αντιστροφή αυτής της κατάστασης, η Φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας και οικονομικά προσιτής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά, βιομεθάνιο και άλλες κλιματικά ουδέτερες πηγές, ώστε να μειωθεί η έκθεση της Ευρώπης στις διεθνείς αγορές ορυκτών καυσίμων και στα γεωπολιτικά σοκ. Μόλις δύο μήνες πριν, άλλωστε, στα μέσα Ιουλίου, η Κομισιόν παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για τον Εξηλεκτρισμό, εισηγούμενη μέτρα, όπως παρεμβάσεις στις χρεώσεις δικτύου και στη φορολογία, ταχύτερη εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, επιτάχυνση των νέων συνδέσεων και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της αποθήκευσης, των ηλεκτρικών οχημάτων και των αντλιών θερμότητας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η ίδια η Φον ντερ Λάιεν, σκοντάφτουν πρωτίστως στους περιορισμούς του ηλεκτρικού συστήματος της Ευρώπης – είναι ενδεικτικό ότι η «πράσινη» ισχύς που εξακολουθεί να περιμένει πρόσβαση στα δίκτυα είναι εξαπλάσια των 80 GW που εγκαταστάθηκαν πέρσι στην Ε.Ε. Αυτός, όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, είναι «ο λόγος που χρειαζόμαστε επειγόντως τη δέσμη μέτρων για τα δίκτυα», καθώς «πρέπει να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, να προωθήσουμε την αποθήκευση».

Οι παρεμβάσεις αυτές, όμως, απαιτούν χρόνο και χρήμα. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 40% των δικτύων διανομής στην Ευρώπη έχει ηλικία άνω των 40 ετών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπολογίζει, σε παλαιότερη εκτίμησή της, ότι οι επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού έως το τέλος της δεκαετίας θα πρέπει να ανέλθουν συνολικά σε 584 δισ. ευρώ, προκειμένου οι υποδομές μεταφοράς και διανομής ρεύματος να υποστηρίξουν την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού. Και σε αυτό το διάστημα, βάσει παραδοχών της ίδιας της Κομισιόν, το ρεύμα παραμένει περίπου τρεις φορές ακριβότερο από το φυσικό αέριο για τον τελικό καταναλωτή, με το κόστος να λειτουργεί ως αντικίνητρο για τον εξηλεκτρισμό.

«Κλειδί» το εισαγόμενο LPG και το μοντέλο τιμολόγησης

Παράγοντα-κλειδί για το κόστος του ηλεκτρισμού αποτελεί ο συνδυασμός της εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο με το ευρωπαϊκό μοντέλο οριακής τιμολόγησης, βάσει του οποίου η ακριβότερη προσφορά που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης καθορίζει την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς σε κάθε χρονική περίοδο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα το αέριο, παρά το σχετικά περιορισμένο μερίδιό του στο ευρωπαϊκό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, να εξακολουθεί να ασκεί δυσανάλογα μεγάλη επίδραση στις τιμές του ρεύματος, αφού κάθε αύξηση κατά 10 ευρώ/MWh στην τιμή του αυξάνει κατά περίπου 17-18 ευρώ/MWh το κόστος παραγωγής μιας μονάδας αερίου και, όταν αυτή είναι η μονάδα που «κλείνει» την αγορά, η επιβάρυνση περνά στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού. Η αναθεώρηση του εν λόγω μοντέλου επανέρχεται ανά περιόδους στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ατζέντας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει προκύψει κάποιο πλαίσιο ριζικής αναθεώρησής του.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, το ευρωπαϊκό όνειρο του εξηλεκτρισμού σκοντάφτει, επί του παρόντος, στη σκληρή πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, υπό την πίεση του ακριβού αερίου και ευρύτερα του δυσμενούς περιβάλλοντος για την ηλεκτροπαραγωγή, οι τιμές χονδρικής εκτινάχθηκαν -σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΝΕ- την προηγούμενη εβδομάδα κατά 43,6% στη Γερμανία (μέσος όρος εβδομάδας στα 162,39 ευρώ/MWh), κατά 37,1% στην Ολλανδία (168,61 ευρώ/MWh), κατά 36,5% στο Βέλγιο (174,68 ευρώ/MWh), κατά 28,5% στη Γαλλία (153,24 ευρώ/MWh) και κατά 3,77% στην Ιταλία (210,54 ευρώ/MWh).

Οι περισσότερες εκτιμήσεις για τον χειμώνα, μάλιστα, συγκλίνουν σε σενάρια ακόμα μεγαλύτερης πίεσης στις τιμές του αερίου, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου πλήρωσης των δεξαμενών (μόλις 68,5% έναντι περίπου 80,3% πέρσι την ίδια περίοδο), υπό το οποίο η Ευρώπη εισέρχεται στην περίοδο θέρμανσης. Με την κρίση στο Ορμούζ -από όπου άλλοτε διερχόταν το 20% των ποσοτήτων LNG παγκοσμίως- να μην έχει ορατό τέλος, η Goldman Sachs έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών στο TTF ακόμα και πάνω από τα 100 ευρώ/MWh ως το τέλος του έτους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές του ρεύματος.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Καναδάς: Νέα στρατηγική σχέση με ΕΕ στη σκιά Τραμπ

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός του Καναδά χαιρέτισε την πρόταση που είχε διατυπώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να γίνει η Οττάβα το πρώτο "συνδεδεμένο μέλος" του "μπλοκ" των 27. "Η Ευρώπη και ο Καναδάς είναι ισχυρότεροι μαζί" τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός ενώπιον

Συνάντηση Μακρόν με τους ηγέτες των κομμάτων – Θα τους ενημερώσει για την “ταχεία επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί αύριο στο προεδρικό Μέγαρο με τους ηγέτες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο γαλλικό κοινοβούλιο ή τους υποψηφίους τους στις προεδρικές εκλογές, για να συζητήσουν, όπως ανακοινώθηκε, την "ταχεία επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης" και τις "συνέπειές" της για τη Γαλλία όσον αφορά τους τομείς της ασφάλειας και της

Μαρινάκης: Το πλαίσιο μέτρων για την ενέργεια θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα

Στις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά και στην έντονη κριτική της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ για την κοστολόγηση του προγράμματός του, στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη (17/9). Για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και

Στο Δουβλίνο ο Κ. Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN: Η ενεργειακή καταιγίδα και οι οικονομικές προκλήσεις για την Ευρωζώνη

Στην Ιρλανδία μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις εργασίες του Eurogroup και της άτυπης συνόδου του ECOFIN, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η νέα άνοδος των τιμών της ενέργειας εντείνει τις πιέσεις σε νοικοκυριά

Βουλή: Αίρεται η ασυλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Με 175 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε από τη Βουλή η άρση της ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ με 264 ψήφους υπέρ αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η συζήτηση και η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκαν μετά την υποβολή δύο διαφορετικών αιτημάτων άρσης ασυλίας. Στην περίπτωση

Κομισιόν: Μπλόκο στα social media στα παιδιά κάτω των 13 ετών

Αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου "EU KIDS Act", στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση της διαδικτυακής ασφάλειας των ανηλίκων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση προβλέπει ότι τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση

Τουρκικό ΥΠΑΜ για Κ. Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο: “Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων παραβιάζει το καθεστώς του νησιού”

Στην εβδομαδιαία ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος Ζεκί Ακτούρκ σχολίασε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο, τονίζοντας ότι παρακολουθήθηκε στενά. Υποστήριξε ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών πλοίων παραβιάζει το καθεστώς του νησιού, δεν συμβάλλει στην ειρήνη και ότι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων αντίθετων προς την αποστρατιωτικοποίηση δεν θα γίνουν αποδεκτές. Σύμφωνα

Ρένα Δούρου: «Έχουμε διμέτωπο αγώνα – να φύγει η Δεξιά και ο κόσμος να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στην Αριστερά»

«Έχουμε διμέτωπο αγώνα – να φύγει η Δεξιά και ο κόσμος να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στα κοινά και στην Αριστερά» σημείωσε, η Ρένα Δούρου, Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, βουλευτής Δυτικής Αθήνας, κατά τη συνέντευξή της στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Κολοκυθά και Μάνο Νιφλή. Παρουσιάσαμε μια πρόταση για την

Related Articles

Popular Categories