27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Η Κολομβία απαγορεύει την πώληση άνθρακα στο Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα

Η Κολομβία πρόκειται να απαγορεύσει τις εξαγωγές άνθρακα προς το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Ενέργειας και Εμπορίου αποφάσισαν να σταματήσουν τις πωλήσεις του καυσίμου στο εβραϊκό κράτος, σύμφωνα με σχέδιο διατάγματος που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο του υπουργείου Εμπορίου της Κολομβίας.

Η χώρα των Άνδεων είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακας του Ισραήλ. Το περασμένο έτος, για παράδειγμα, η αξία του κολομβιανού άνθρακα που πωλήθηκε στο Ισραήλ ήταν περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ μόλις ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο επιστρέψει από το ταξίδι του στην Ευρώπη. 

Οι σχέσεις του Ισραήλ με τις κυβερνήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, μέχρι τώρα όμως η όποια δυσαρέσκεια είχε εκφραστεί μέσω διπλωματικών μέτρων και όχι μέσω εμπορικών κυρώσεων.

Ενώ ο άνθρακας αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, αναμένεται να πέσει στο 3% το επόμενο έτος. Σε περιόδους ειδικών αναγκών, δύο από τους κύριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Ισραήλ μπορούν να στραφούν στον άνθρακα ως εφεδρικό σύστημα έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε σχεδόν εντελώς το εμπόριο με το Ισραήλ.

Διπλωματική σύγκρουση

Η κίνηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση της έντασης μεταξύ δύο χωρών που έχουν ιστορικά θερμές σχέσεις. Κολομβία και Ισραήλ έχουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε ισχύ από το 2020.

Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν δριμύτατα τους τελευταίους μήνες, με τον Πέτρο να χαρακτηρίζει την επέμβαση στη Γάζα “γενοκτονία”, ενώ ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον Πέτρο “αντισημίτη υποστηρικτή της Χαμάς”. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Μάιο. 

Related posts

Ρωσία: Πάνω από 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών

banks

Ερντογάν: Πρόταση στην Ελλάδα για παροχή ενέργειας από πυρηνικό εργοστάσιο – Δεν χρειαζόμαστε εμπλοκή τρίτων στον διάλογο

banks

Κατάρ: Ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ αναμένεται να επαναλάβει αύριο τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

banks

Ολλανδία: Όλα ανοιχτά στις βουλευτικές εκλογές

banks

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

banks

Απόπειρα επίθεσης με drone από τη Γάζα προς το Ισραήλ – Πάνω από 5.000 οι νεκροί στη Γάζα – Στους 222 οι όμηροι

banks