Η Ολλανδία θα στείλει ένα ναρκαλιευτικό στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι δυνατή η ταχεία αποστολή του στα Στενά του Ορμούζ, σε περίπτωση που συμφωνηθεί σχετική αποστολή μετά τη λήξη του πολέμου με το Ιράν, ανέφεραν υπουργοί την Τετάρτη σε επιστολή προς το κοινοβούλιο.
Το ναρκαλιευτικό, που αναχωρεί αυτή την εβδομάδα, θα είναι σε θέση να συνεισφέρει στην μόνιμη ομάδα για την αντιμετώπιση των ναρκών του ΝΑΤΟ από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού Άμυνας Ντιλάν Γιεσλιγκόζ και του υπουργού Εξωτερικών Τομ Μπερέντσεν.
Ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ολλανδίας στη διασφάλιση ασφαλών ναυτιλιακών διαδρομών στην περιοχή του Κόλπου.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι αρκετές χώρες “προετοιμάζουν” υλικοτεχνική και άλλη υποστήριξη, όπως ανιχνευτές ναρκών και ναρκαλιευτικά, κοντά στον Κόλπο, ώστε να είναι έτοιμες για οποιαδήποτε πιθανή αποστολή στο Ορμούζ.
Μια επιλογή για τους Ολλανδούς θα μπορούσε να είναι η αποστολή μιας συνδυασμένης ομάδας για έρευνα, καταδύσεις και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών.
Στην επιστολή αναφερόταν επίσης ότι η Ολλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεισφέρει με προσωπικό σε οποιαδήποτε διεθνή συμμαχία εμπλέκεται στην αποστολή.

