Η συνεργασία Αθήνας – Τελ Αβίβ στο επίκεντρο αναλύσεων σε τουρκικά ΜΜΕ

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ και ο αντίκτυπος αυτής στην Άγκυρα απασχολεί έντονα τη γειτονική χώρα, όπως αποτυπώνεται και στην πληθώρα αναλύσεων σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο Ναΐμ Μπαπμούρογλου, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, γράφει στη Sozcu: «Υπάρχει επίσης ένα άλλο μέτωπο: Ελλάδα… Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ δεν είναι απλώς μια συνηθισμένη συνεργασία. Οι δύο χώρες διεξάγουν κοινές ασκήσεις. Επεκτείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς των drones, της αεράμυνας και της κυβερνοασφάλειας.

» Το Ισραήλ λειτουργεί κοινή υποδομή αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Όσον αφορά την ένταση Τουρκίας – Ισραήλ, η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει τον άξονα Ισραήλ- ‘ΕΚΔΝΚ΄(σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία) – Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε μια εποχή που η προσοχή της Άγκυρας επικεντρώνεται στο Ισραήλ, [η Ελλάδα] φέρνοντας τις δικές της θέσεις σε πρώτο πλάνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των έξι μιλίων».

Ο Nεντρέτ Ερσανέλ γράφει στη Yeni Safak: Αναλύοντας την επίθεση του Ισραήλ [σ.σ. στη βάση Abu al-Zuhur] και το μήνυμά της προς την Άγκυρα, πρέπει επίσης να επιστήσουμε την προσοχή σε μια άλλη σύνδεση, έναν χρονισμό: Η ανακήρυξη δύο περιοχών στη Μεσόγειο και τη ‘Θάλασσα των Νήσων’ ως Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων από την Τουρκία προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στην Ελλάδα. Το πρώτο σημείο στο οποίο προσέτρεξαν στο διπλωματικό μέτωπο ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, έσπευσαν όμως και στο Ισραήλ, στο στρατιωτικό μέτωπο. Γι’ αυτό ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας ‘κλάφτηκε’ στο Ισραήλ ταυτόχρονα με την επίθεση. Ένας επιπλέον στόχος αυτής της ισραηλινής πρωτοβουλίας είναι λοιπόν η χαλάρωση της τουρκικής πίεσης στην Αθήνα.

Ο Τουντζά Μπενγκίν ανέφερε στη Milliyet: «Η φωτογραφία των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ισραήλ και Ελλάδας να ποζάρουν μαζί, υποτίθεται ως επίδειξη δύναμης, είναι στην πραγματικότητα ένα ντοκουμέντο ντροπής… Ο ένας είναι ο Εγιάλ Ζαμίρ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενός Στρατού που εκτελεί άνευ όρων τις εντολές του γενοκτόνου δολοφόνου Νετανιάχου […]. Ο άλλος είναι ο Δημήτριος Χούπης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας, ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες…

» Κανονικά, θα ήταν αδιανόητο να στέκονται αυτοί οι δύο δίπλα-δίπλα. Αλλά τα σοβαρά σχιζοφρενικά επεισόδια των αφεντικών τους, του διαβόητου δολοφόνου Νετανιάχου και του βοηθού του, Μητσοτάκη, τους έχουν επηρεάσει… Συναντιούνται, μιλάνε σε υψηλούς τόνους, νομίζοντας ότι μπορούν να εκφοβίσουν την Τουρκία… Χωρίς καμία ντροπή, επιδεικνύουν εχθρότητα προς την Τουρκία με κοινές φωτογραφίες προκειμένου να δώσουν μηνύματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές τους. […] Γνωρίζουν ότι η συνεργασία και στρατιωτική συμμαχία εναντίον της Τουρκίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας».

Ο πολιτικός αναλυτής Ογουζχαν Μπιλγκίν υποστήριξε: «H αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα αναπτυχθεί γεωμετρικά, δημιουργώντας απέναντί τους [Ισραήλ, Ελλάδα] έναν ‘Ατσάλινο Θόλο’. Γι’ αυτό το Ισραήλ βρίσκεται σε τέτοιο πανικό. Ο Νετανιάχου είπε: ‘Καταστρέψαμε τον σιιτικό άξονα, θα καταστρέψουμε και τον σουνιτικό’. ‘Δεν θα επιτρέψουμε νέες αυτοκρατορίες’. Πήρε τον Μητσοτάκη από τη μία πλευρά, τον Χριστοδουλίδη από την άλλη. Επειδή διέκρινε αυτήν τη δυνατότητα, αλλά δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα υλοποιείτο τόσο γρήγορα. Πανικοβλήθηκαν».

«Οι θαλάσσιες περιοχές που προστατεύονται από την Τουρκία στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ επεκτείνονται» 

Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ και επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Ναυτιλιακού και Δικαίου της Θάλασσας, DEHUKAM, Γιουτζέλ Ατζέρ σημείωσε: «Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Fethiye-Kaş και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βόρειου Αιγαίου, τα οποία η Τουρκία έχει ανακηρύξει, υπόκεινται στο καθεστώς εθνικών θαλάσσιων πάρκων που  ανακοινώθηκε στις 16 Απριλίου 2025, ενσωματώθηκαν στον Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ως «Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές» στις 2 Αυγούστου 2025 και το νομικό καθεστώς τους επισημοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 2026. 

» Με αυτές τις διακηρύξεις, οι θαλάσσιες περιοχές που προστατεύονται από την Τουρκία στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ επεκτείνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η Τουρκία προστατεύει ολοένα περισσότερο τις θάλασσες που την περιβάλλουν. Λαμβάνονται δε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν επηρεάζεται η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

» Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Βόρειου Αιγαίου και Fethiye-Kaş βρίσκονται, αντίστοιχα, εντός των ορίων περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο, και είναι επίσης σύμφωνα με τη νομική θέση της Τουρκίας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. 

» Συμπερασματικά, οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές που έχει ανακηρύξει η Τουρκία τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν τη θέση της όσον αφορά τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στις δύο αυτές θαλάσσιες περιοχές ενώ συμβάλλουν επίσης στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

» Όλα αυτά καταδεικνύουν ουσιαστικά ότι η Τουρκία βρέθηκε στην αναγκαία θέση να ανταποκριθεί στη διαδικασία που ξεκίνησε η Ελλάδα, και μάλιστα κατά την περίοδο της ύφεσης μεταξύ των δύο χωρών, με τα θαλάσσια πάρκα που άρχισε να ανακηρύσσει στο Αιγαίο Πέλαγος και τον χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ακολούθησε».

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Νότια Κορέα: Οι ΗΠΑ ακυρώνουν άλλη μία στρατιωτική άσκηση επικαλούμενες τη Μέση Ανατολή

Ο αμερικανικός στρατός ακύρωσε μια άσκηση αμφίβιας απόβασης με τη Νότια Κορέα λόγω ελλείψεων που συνδέονται με τις αναπτύξεις δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη Σεούλ, στην πρώτη σαφή επιβεβαίωση μιας σημαντικής περικοπής προγραμματισμένης αμερικανικής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξαιτίας του πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράν. Εκπρόσωπος του Σώματος Πεζοναυτών της Νότιας

Η στρατηγική του Τραμπ έναντι του Κιμ εντείνει τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ασία

Η "κίνηση καλής θέλησης" του Ντόναλντ Τραμπ προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εις βάρος ενός μακροχρόνιου συμμάχου, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς εταίροι από την Ιαπωνία έως την Ινδία επανεκτιμούν το κατά πόσο μπορούν να βασίζονται στην Ουάσινγκτον. Η αιφνίδια απόφαση του

Ένας στους 3 ξένους αγοραστές αναζητά μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα – Τα πιο περιζήτητα ακίνητα

Σχεδόν ένας στους τρεις αγοραστές (30,8%) από το εξωτερικό αναζητά μια κατοικία στην χώρα μας για μόνιμη εγκατάσταση, όπως προκύπτει από τη φετινή ανάλυση των αγοραστικών τάσεων από το εξωτερικό, από την βάση πελατών της Elxis – At Home in Greece. Τα νέα στοιχεία αποτυπώνουν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Αγρυπνούμε, αλλά δεν ανησυχούμε – Έχουμε την ισχύ να επιβάλλουμε τα εθνικά μας συμφέροντα

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταφέρει με επίσημο τρόπο στις ευρωπαϊκές αρχές, από την προηγούμενη εβδομάδα, όλες τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, ενώ επισήμανε πως «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αναγκαία διαβήματα και τις επίσημες τοποθετήσεις και στο Συμβούλιο Εξωτερικών».  Μιλώντας στο OPEN

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: «Έρχονται θετικές εξελίξεις στο ρεύμα – Δεν μιλάμε για κατάργηση τεκμαρτού»

«Δεν μιλάει κανείς για κατάργηση του τεκμαρτού». Αυτό ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές στο σύστημα ώστε, όπως είπε, να λαμβάνεται υπόψη για τους συνεπείς η εξέλιξη που έχει σημειωθεί μέσω των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντάς τη «νούμερο

FT: Exxon και Lyondell μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τα χημικά περιουσιακά στοιχεία της Shell στις ΗΠΑ – Έως $8 δισ. η συμφωνία

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πιθανών πλειοδοτών, μεταξύ των οποίων η ExxonMobil και η LyondellBasell, για τα χημικά περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτιμηθούν έως και στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν τη Δευτέρα οι Financial Times. Η εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων Apollo Global Management και ο χημικός βραχίονας

Εκλογές στο Καζακστάν: Το προσκείμενο στον πρόεδρο κόμμα συγκέντρωσε το 71% των ψήφων

Το νεοσυσταθέν φιλοκυβερνητικό κόμμα Adilet συγκέντρωσε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 71% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Καζακστάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εκλογική επιτροπή και το αποτέλεσμα αυτό εκτιμάται ότι θα εδραιώσει την εξουσία του προέδρου Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ. Το Adilet ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος και στην ηγεσία του βρίσκονται κορυφαίοι σύμβουλοι του Τοκάγεφ. Λίγο μετά

Motor Oil: Στα 500 εκατ. ευρώ βλέπει τα EBITDA η AXIA – Alpha Finance το β’ τρίμηνο

Ισχυρές επιδόσεις αναμένει από τη Motor Oil στο δεύτερο τρίμηνο του 2026 η AXIA – Alpha Finance, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας την Τρίτη 25 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 17:30 ώρα Ελλάδας θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση. Όπως επισημαίνει η AXIA –

Related Articles

Popular Categories