Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τελείωσε – Ο Ερντογάν έμεινε με άδεια χέρια και μόνο με υποσχέσεις

Κάθε άλλο παρά θετικό είναι το πρόσημο για την Τουρκία στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πριν από τη Σύνοδο καλλιεργήθηκαν εντυπώσεις ότι θα πάρει F-35, κινητήρες για τα ΚΑΑΝ, δύο ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία στο έδαφός της και τα κλειδιά τις αμυντικής αρχιτεκτονικής του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή. Τελικά δεν πήρε τίποτα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η διπλωματική στρατηγική της Άγκυρας εντός του ΝΑΤΟ εδράζεται παραδοσιακά στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής της θέσης και της στρατιωτικής της ισχύος, προκειμένου να αποσπά ουσιαστικά ανταλλάγματα από τους δυτικούς συμμάχους της.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, η τουρκική ηγεσία προσήλθε με μια ευρεία και φιλόδοξη ατζέντα διεκδικήσεων, με στόχο τόσο την αμυντική της ενίσχυση όσο και την αναβάθμιση του ρόλου της στη νατοϊκή δομή διοίκησης.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα αποκάλυψε το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών της Άγκυρας και των πραγματικών προθέσεων των συμμάχων, αφήνοντας την Τουρκία με γενικόλογες υποσχέσεις και εκπαιδευμένους ελιγμούς, αλλά χωρίς θεσμικές ή αμυντικές δεσμεύσεις.

Το ακανθώδες ζήτημα των F-35

Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 αποτελεί τον διακαή πόθο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ειδικά μετά την αποπομπή της το 2019 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Στη Σύνοδο, η τουρκική πλευρά επιδίωξε να θέσει το ζήτημα στη βάση της συμμαχικής συνοχής, υποστηρίζοντας ότι η αποστέρηση των F-35 εξασθενεί τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Παρά την επίδειξη καλής θέλησης και τις λεκτικές διαβεβαιώσεις για «επανεξέταση του ζητήματος» από την αμερικανική πλευρά, ο όρος που θέτει το αμερικανικό Κογκρέσο παραμένει αμετάβλητος: πλήρης απομάκρυνση ή αχρήστευση των S-400.

Η Τουρκία δεν έλαβε κανένα χρονοδιάγραμμα ή γραπτή δέσμευση, παραμένοντας εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε.

Οι κινητήρες του εγχώριου μαχητικού KAAN

Ένα από τα πλέον κρίσιμα αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους KAAN (TFX). Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξάρτησης από τους αμερικανικούς κινητήρες General Electric F110, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τα στάδια δοκιμών και την αρχική παραγωγή.

Η Άγκυρα πίεσε έντονα στη Σύνοδο για την άμεση έγκριση των αδειών εξαγωγής και τη διασφάλιση της ομαλής ροής των κινητήρων, καθώς και για πιθανή μεταφορά τεχνογνωσίας για μελλοντική συμπαραγωγή.

Αν και οι ΗΠΑ έδειξαν προθυμία να μην μπλοκάρουν εντελώς την προμήθεια των αρχικών κινητήρων για να μην καταρρεύσει το τουρκικό πρόγραμμα, η οριστική έγκριση παραπέμφθηκε εκ νέου στις γραφειοκρατικές και πολιτικές διαδικασίες του Κογκρέσου.

Η Τουρκία έφυγε χωρίς τις οριστικές υπογραφές που χρειαζόταν για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του KAAN.

Η αποτυχία για τα δύο Στρατηγεία του ΝΑΤΟ

Πέραν των εξοπλιστικών, η Τουρκία επιδίωξε να αποσπάσει αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο εντός της διοικητικής δομής της Συμμαχίας, διεκδικώντας τη φιλοξενία ή την ανάληψη της διοίκησης δύο νέων/αναβαθμισμένων Στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην επικράτειά της (ένα εκ των οποίων αφορούσε τη διοίκηση χερσαίων δυνάμεων/ταχείας αντίδρασης και ένα τη ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα).

Η Άγκυρα υποστήριξε ότι η ανάληψη αυτών των στρατηγείων δικαιολογείται από το μέγεθος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την εγγύτητά της σε εστίες κρίσης. Ωστόσο, η πρότασή της συνάντησε τη σθεναρή αλλά διακριτική αντίσταση ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Οι σύμμαχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της Τουρκίας, την αυτόνομη εξωτερική της πολιτική και τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Τελικά, η τουρκική αξίωση απορρίφθηκε, με το ανακοινωθέν να περιορίζεται σε γενικές αναφορές για «μελλοντική αξιολόγηση των δομών διοίκησης».

Δεν πέτυχε

Η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε τα όρια της τακτικής των εκβιασμών και της «επιτήδειας ουδετερότητας» που ακολουθεί η Τουρκία. Αν και η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει επικοινωνιακά τις διμερείς επαφές ως επιτυχία, η ουσία παραμένει ότι δεν πέτυχε κανέναν από τους τρεις μεγάλους στρατηγικούς της στόχους.

Οι υποσχέσεις για «μελλοντικό διάλογο» και η προφορική αναγνώριση της προσφοράς της στο ΝΑΤΟ δεν συνοδεύτηκαν από F-35, οριστικές εγκρίσεις για τους κινητήρες του KAAN ή νέα στρατηγεία, επιβεβαιώνοντας την βαθιά δυσπιστία που εξακολουθεί να διέπει τις σχέσεις της με τους Δυτικούς εταίρους.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Βενεζουέλα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών

Ξέσπασμα ασθενειών, κακές συνθήκες υγιεινής, απουσία πρόσβασης σε καθαρό νερό και προβλήματα στη βασική ιατρική φροντίδα ενδέχεται να αποτελέσουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των δεκάδων χιλιάδων επιζώντων από τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα, προειδοποίησε χθες, Πέμπτη, το περιφερειακό γραφείο του του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αμερικανική ήπειρο. Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν

Γερμανία: Στο 2,4% υποχωρεί ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,4% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ο πληθωρισμός, δηλαδή η αύξηση των τιμών καταναλωτή που έχουν εναρμονιστεί ώστε να είναι συγκρίσιμες με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε διαμορφωθεί στο 2,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με

Παύλος Μαρινάκης: Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του κ. Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντας τον για τοξικότητα, ιστορικούς παραλληλισμούς και ζητώντας απαντήσεις για τον Ποινικό Κώδικα του 2019. Όπως υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν επιδίωξε πολιτικό rebranding, αλλά την αναβίωση των «πιο σκοτεινών πλευρών» της περιόδου διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με την

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Φάμελλου, το παρασκήνιο και το κλίμα εσωκομματικής πόλωσης – Ποια στελέχη ζητούν να γίνει κανονικά η Κεντρική...

Έντονες εσωκομματικές διεργασίες και αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση του Σωκράτη Φάμελλου να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων αλλά και των αποχωρήσεων στελεχών και βουλευτών. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Παραιτούμαι από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Προοδευτική Συμμαχία. Δεν θέλω και δεν μπορώ να γίνω μέρος

Μέση Ανατολή: Αξιωματούχος των ΗΠΑ επιμένει ότι οι συνομιλίες με το Ιράν θα συνεχιστούν

Η Ουάσιγκτον και το Ιράν συνεχίζουν να εργάζονται για την εξεύρεση διπλωματικής διευθέτησης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, παρά τις νέες εχθροπραξίες, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Γερμανικό Πρακτορείο. "Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση λύσης και οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται", είπε η πηγή αυτή στο dpa. Ταυτόχρονα

Το διυλιστήριο “Ilsky” στη Ρωσία τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από επίθεση με drone

Το διυλιστήριο πετρελαίου Ίλσκι, στη νότια ρωσική περιφέρεια του Κρασνοντάρ, τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες των αρχών, δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ, βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών σε

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας λέει πως η χώρα του είναι έτοιμη να επιτεθεί στο Ιράν “για τρίτη φορά, εφόσον χρειαστεί”

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είναι έτοιμες να επιτεθούν στο Ιράν "για τρίτη φορά, εφόσον χρειαστεί", τόνισε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε αεροπορική βάση. "Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες και σε εγρήγορση για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ανακτήσουν την αεροπορική υπεροχή και να πλήξουν εκ νέου το

Ισπανία: Ο Τραμπ μετριάσε τη ρητορική του αφού έμαθε για τις συνεισφορές της Μαδρίτης στο ΝΑΤΟ

Η Μαδρίτη δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μετριάσει τη ρητορική του απέναντι στην Ισπανία, λίγες ώρες μετά την απειλή του να διακόψει το εμπόριο με τη σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ, επειδή είχε ενημερωθεί για την αύξηση των συνεισφορών της Μαδρίτης στη Συμμαχία τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής

Related Articles

Popular Categories