22.3 C
Athens
September 19, 2024
Image default
WORLD

Η BNP Paribas κοντά στην εξαγορά του βραχίονα διαχείρισης assets της Axa έναντι €5,1 δισ.

Η BNP Paribas βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Axa για να αγοράσει τη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της ασφαλιστικής εταιρείας έναντι 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,5 δισ. δολάρια), μια κίνηση που θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων στην Ευρώπη.

Η τράπεζα με έδρα το Παρίσι θα αποκτήσει το 100% της Axa Investment Managers, με την υπογραφή να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και τη συμφωνία να ολοκληρώνεται στα μέσα του 2025, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή της την Πέμπτη. Η ενοποιημένη οντότητα θα είχε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση στο τέλος του 2023.

Οι δύο εταιρείες θα συνάψουν επίσης μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας η BNP Paribas θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων στην Axa. Το Bloomberg News έκανε λόγο για συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών για πιθανή σύνδεση των αντίστοιχων μονάδων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τους τον περασμένο μήνα.

Η Axa ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι θα πραγματοποιήσει επαναγορά μετοχών ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά το κλείσιμο της προτεινόμενης συναλλαγής, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Η ασφαλιστική εταιρεία είπε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή και η σχετική εξαγορά αναμένεται να έχουν ουδέτερο αντίκτυπο στον δείκτη Solvency II.

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ενοποιηθούν, με τις δραστηριότητες πολλών τραπεζών και ασφαλιστών να θεωρούνται πολύ μικρές. Στην Ευρώπη, εταιρείες όπως η γαλλική Amundi – ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης με 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση – αγοράζουν ανταγωνιστές για να αυξήσουν την κλίμακα τους, κάτι που τελικά καθορίζει τα έσοδα και τα έξοδα διαχείρισης αυτών των εταιρειών. Το 2021, η Goldman Sachs συμφώνησε να αγοράσει τον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της ολλανδικής ασφαλιστικής εταιρείας NN Group.

Για την BNP, η απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου για τη συναλλαγή αναμένεται να είναι πάνω από 18%, τρία χρόνια μετά το τέλος της διαδικασίας ολοκλήρωσης.

Ο συνδυασμός θα “ενίσχυε την ανάπτυξή μας μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe.

Η συμφωνία αναμένεται να έχει χονδρικά αντίκτυπο 25 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1 της BNP Paribas, ένα βασικό μέτρο κεφαλαιακής ισχύος, σύμφωνα με την τράπεζα.

Related posts

Νετανιάχου: “Η Τεχεράνη παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις της προς την διεθνή κοινότητα”

banks

Η Τουρκία χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις προτού το ράλι βαφτιστεί “ανάκαμψη”

banks

Μεγάλη πυρκαγιά σε βιομηχανικό πάρκο στην Ουαλία

banks

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: “Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Ελλάδα”

banks

Tesla: Υποχώρησαν κέρδη και έσοδα – Θα παρουσιάσει νωρίτερα κάποια νέα οχήματα

banks

Επίθεση Ερντογάν κατά ΗΠΑ: “Οι δικές σας δραστηριότητες στη Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας”

banks