«Θα πάρουμε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή»: Παροξυσμός στα τουρκικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη και 12 μίλια

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δυνατότητα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια προκαλεί νέες αντιδράσεις στην Τουρκία. Όπως μεταδίδει στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα του casus belli και την τουρκική αντίθεση στην επέκταση στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής στρατιωτικών σχολών Ουγούρ Οζκόκερ υποστήριξε ότι η Τουρκία δέχεται, όπως είπε, πιέσεις στις συναντήσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για το ζήτημα του casus belli που έχει ψηφίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Τώρα, σε όλες τις συναντήσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, μας το βάζουν μπροστά. Μας λένε: “Η Τουρκία υιοθέτησε από το Κοινοβούλιο το casus belli”», ανέφερε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «εξουσιοδότηση για πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από το τουρκικό Κοινοβούλιο και έδωσε στην κυβέρνηση την αντίστοιχη εξουσιοδότηση.

«Αν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια – προσέξτε, κι αυτό λέγεται λάθος – αλλά κάνει επέκταση έστω και πάνω από τα 6 μίλια, ακόμη και κατά 100 μέτρα, τότε αυτό θεωρείται αιτία πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριξε παράλληλα ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να καταργήσει το casus belli, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι και η Αθήνα θα εγκαταλείψει την πρόθεσή της για επέκταση των χωρικών υδάτων.

«Τώρα μας λένε: “Καταργήστε το”. Εντάξει, λέμε εμείς, θα το καταργήσουμε. Ωραία. Εσείς επίσης καταργήστε τα 12 μίλια», ανέφερε.

Ο Οζκόκερ επικαλέστηκε στη συνέχεια πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όταν κριθεί ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή.

«Εμείς, κοιτάξτε, τώρα το είπε ο ίδιος (ο Μητσοτάκης), το παραδέχθηκε. Είπε: “Θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα 12 μίλια όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”», υποστήριξε.

Το θέμα επανήλθε και σε δεύτερη τηλεοπτική συζήτηση, όπου η κουβέντα μετατοπίστηκε στη γεωγραφία του Αιγαίου και στις θαλάσσιες οδούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Αν στείλεις ένα πλοίο από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη… τα είκοσι [μίλια] που λέτε κι εσείς είναι ανοιχτή θάλασσα. Και όταν στέλνεις ένα πλοίο από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη, είσαι υποχρεωμένος να μπεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα», ανέφερε ο Οζκόκερ.

Κατά τον ίδιο, μια τέτοια κατάσταση θα ήταν «επικίνδυνη», καθώς ένα πλοίο θα χρειαζόταν άδεια για να διέλθει από ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η συζήτηση, ωστόσο, πήρε ακόμη πιο ακραία τροπή όταν ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μπορούσε η Τουρκία να κινηθεί «από το κέντρο», στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι τότε «η κατάσταση του Αιγαίου θα ήταν εντελώς διαφορετική».

Η απάντηση του Οζκόκερ ήταν ιδιαίτερα προκλητική.

«Δεν χρειάζεται καν η Θεσσαλονίκη. Η Κομοτηνή αρκεί. Η Δυτική Θράκη αρκεί. Η Θάσος κτλ. θα ήταν δική μας», είπε.

Ο παρουσιαστής επέμεινε:

«Όχι, η Θεσσαλονίκη έχει κι αυτή τη σημασία της».

Και ο Οζκόκερ απάντησε:

«Βεβαίως, μακάρι. Θα την πάρουμε τη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια του Θεού, θα την πάρουμε. Αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διεθνή συγκυρία, διότι αν μείνουμε μόνοι μας με αυτούς, εμείς θα κάνουμε τη μεσημεριανή μας προσευχή στη Θεσσαλονίκη!»

Προκλήσεις για Καστελόριζο: «Δεν χρειάζεται φρεγάτα, μπορούμε να πάμε με ψαρόβαρκα»

Νέες προκλητικές αναφορές για το Καστελόριζο καταγράφηκαν σε τουρκική τηλεοπτική εκπομπή, με τον αρθρογράφο της Hürriyet, Νεντίμ Σενέρ, να ερμηνεύει τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη γεωγραφική εγγύτητα των δύο πλευρών ως μήνυμα ότι η Τουρκία βρίσκεται «μια ανάσα» από το ελληνικό νησί.

Στο επίμαχο απόσπασμα, ο Σενέρ αναφέρθηκε στη φράση του Τούρκου προέδρου ότι, εάν η Τουρκία φώναζε από την περιοχή της Κας, στην απέναντι πλευρά θα μπορούσαν να την ακούσουν.

«Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν προσπαθεί να εξηγήσει κάτι. Το θέμα είναι το εξής: εκεί ακριβώς φαίνεται η εξυπνάδα. “Αν φωνάξουμε από εκεί, αν φωνάξουμε δυνατά, θα μας ακούσετε” και τα λοιπά. Αυτό στην ουσία σημαίνει: “Αν απλώσω το χέρι μου, είμαι εκεί”», υποστήριξε.

«Αυτό λέει. Αν απλώσω το χέρι μου, θα είμαι εκεί», επέμεινε ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια, ο Σενέρ επιχείρησε να καταδείξει τη μικρή απόσταση μεταξύ της τουρκικής ακτής και του Καστελόριζου, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG Anadolu.

«Αν, για παράδειγμα, πάρεις το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, το βάλεις στη θάλασσα από το λιμάνι της Κας και το ευθυγραμμίσεις προς τα απέναντι, ουσιαστικά θα μπορούσες να πας μέχρι εκεί, στο Καστελλόριζο, σχεδόν περπατώντας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εντάξει, λίγο υπερβάλλω, αλλά μιλάμε για δύο χιλιόμετρα», σημείωσε.

Στην ίδια συζήτηση, ο πολιτικός αναλυτής Αλί Σαϊντάμ έκανε αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις περί τουρκικής παρουσίας στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποτε λέγαμε “τον πρωινό μας καφέ θα τον πιούμε στην Αθήνα”».

«Δεν χρειάζεται καν φρεγάτα»

Σε άλλο σημείο της εκπομπής, ο Σενέρ συνέδεσε τη δήλωση Ερντογάν με την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά και προχώρησε ακόμη περισσότερο στην ερμηνεία του.

«Τώρα, επομένως, αυτό σημαίνει το εξής: Ο Ερντογάν λέει ότι “εσείς εξοπλίζετε αυτά τα νησιά, ενώ δεν θα έπρεπε να τα εξοπλίζετε καθόλου, αλλά η ανάσα μας είναι εκεί”», ανέφερε.

Και συνέχισε:

«Δηλαδή, δεν χρειάζεται καν να στείλουμε φρεγάτα εκεί. Αν θέλουμε, μπορούμε να πάμε με μια ψαρόβαρκα και να πάρουμε το Καστελόριζο».

«Εγώ έτσι το ερμηνεύω», κατέληξε ο αρθρογράφος της Hürriyet.

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Κέρδη-ρεκόρ στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Ποιες χώρες ετοιμάζουν νέους φόρους

Έπειτα από μια πολυετή άνοδο των κερδών και των χρηματιστηριακών αποτιμήσεών τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν νέο κίνδυνο: την αύξηση της φορολογίας τους. Η συζήτηση έχει ενταθεί σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Σουηδία, δημιουργώντας ακόμη μία πηγή αβεβαιότητας για τους επενδυτές. Οι κυβερνήσεις αναζητούν

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τα κέρδη εκτοξεύονται, αλλά μαζί και ο φορολογικός κίνδυνος

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, την ώρα όμως που οι ισχυρές επιδόσεις τους τις φέρνουν στο στόχαστρο κυβερνήσεων που αναζητούν πρόσθετα έσοδα για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συζητήσεις για την επιβολή υψηλότερης φορολογίας στα τραπεζικά κέρδη εντείνονται σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία

Υεμένη: Περισσότερα από 30 σαουδαραβικά πλήγματα σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέφεραν σήμερα περισσότερα από 30 σαουδαραβικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές, την επόμενη μεγάλης επίθεσης που εξαπολύθηκε από τους αντάρτες προς τη γειτονική χώρα, που προκάλεσε πολλές δεκάδες τραυματίες. "Η σαουδαραβική αεροπορία εξαπέλυσε 32 αεροπορικά πλήγματα σε διάφορους τομείς των κυβερνείων της Μαρίμπ, της Αλ-Τζάουφ, της Ταΐζ

Υπουργείο Υποδομών: Τέσσερις μεγάλες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στην Ανατολική και Δυτική Αττική

Σε νέα ουσιαστική διεύρυνση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών προχωρά ο ΟΑΣΑ από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου με τέσσερις σημαντικές συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στην Ανατολική και Δυτική Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών. Ο Δήμος Λαυρεωτικής και ο Δήμος Μεγαρέων εντάσσονται για πρώτη φορά στο δίκτυο του Οργανισμού, ενώ αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση της Ραφήνας, της

Όλη η λίστα με τους 131 οικισμούς χωρίς ΕΝΦΙΑ – Σε ποιες περιοχές επεκτείνεται από το 2027 η απαλλαγή

Επιπλέον 62.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια θα απαλλαγούν οριστικά από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τις κύριες κατοικίες τους. Η πλήρης απαλλαγή της κύριας κατοικίας από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. επεκτείνεται σε επιπλέον 131 οικισμούς, σύμφωνα με εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το «βήμα» της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Η νέα ρύθμιση, την οποία εξειδίκευσε το

Σήμα κινδύνου από την Εθνική Τράπεζα για τις ΑΠΕ: Τα έργα που απειλούνται και ο εφιάλτης των περικοπών

Η ελληνική πράσινη μετάβαση κινδυνεύει να μετατραπεί σε επενδυτική παγίδα. Πίσω από τους εντυπωσιακούς αριθμούς και τα μεγάλα εγκαίνια φωτοβολταϊκών πάρκων, κρύβεται ένα σύστημα που ασφυκτιά. Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, ανέβηκε στο βήμα του 10ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και μίλησε έξω από τα δόντια.

Χρυσοχοΐδης: «Βραχιολάκι» στους υπόδικους για ενδοοικογενειακή βία που τίθενται υπό περιοριστικούς όρους

Χρυσοχοΐδης: «Βραχιολάκι» στους υπόδικους για ενδοοικογενειακή βία που τίθενται υπό περιοριστικούς όρους Aπό τον Απρίλιο του 2024 έχει σημειωθεί σημαντική κινητοποίηση της αστυνομίας για τη βελτίωση των πρωτοκόλλων διαχείρισης υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας Την καθιέρωση του μέτρου του ηλεκτρονικού βραχιολιού για όλους όσοι κατηγορούνται για ενδοοικογενειακή βία και τίθενται υπό περιοριστικούς όρους προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας

Αποσωληνώθηκε η 14χρονη που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στην Τήνο

Αποσωληνώθηκε η 14χρονη που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στην Τήνο την περασμένη Κυριακή και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η ανήλικη υποβλήθηκε σε νέα αξονική τομογραφία εγκεφάλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νεότερα ευρήματα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η εξέταση δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό.  Μετά την αποσωλήνωσή της, η

Related Articles

Popular Categories