29.2 C
Athens
July 3, 2024
Image default
MARKETS

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο μάκρο- καταλύτες

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο μάκρο- καταλύτες

Στα «πράσινα» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (31/5) οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με τους επενδυτές να αναλύουν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα από την περιοχή, περιμένοντας και νέα από τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας έδειξαν αιφνιδιαστική πτώση 0,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο 0,9%.

Την ίδια ώρα, ο δομικός πληθωρισμός στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο αυξήθηκε κατά 1,9% τον Μάιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters. Τον Απρίλιο ήταν στο 1,6%.

Τα μεγέθη του πληθωρισμού του Τόκιο θεωρούνται ευρέως ως κύριος δείκτης των τάσεων σε εθνικό επίπεδο.

Επίσημα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος της συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο, με τον επίσημο δείκτη των υπευθύνων αγορών να διαμορφώνεται στο 49,5, από 50,4 τον Απρίλιο. Η ένδειξη είναι κάτω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 50,4.

Η μέτρηση του PMI φτάνει μετά τα στοιχεία που νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδειξαν ότι τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 2,2% μηνιαίως τον Απρίλιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο 1,1%. Τον Μάρτιο είχε υποχωρήσει 3%.

Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων της Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και 2,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι κύριοι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η τελευταία μέτρηση για τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, με τον συγκεκριμένο να είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό και αναμένεται να διαμορφωθεί ετησίως στο 2,7%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,27% κλείνοντας στις 38.495,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,09% στις 18.215 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,16% στις 3.086,81 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,22% στις 9.364,38 μονάδες.

Ο Kospi ενισχύθηκε 0,03% στις 2.636,20 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.701,70 μονάδες, κερδίζοντας 0,96%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #Κίνα #ιαπωνία

Related posts

JP Morgan: Ανασφάλεια στις ευρωπαϊκές αγορές από την οικονομική επιβράδυνση

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στη Γάζα

banks

Wall Street: Σε υψηλά επίπεδα έτους ο Dow Jones

banks

Νέο ιστορικό υψηλό για τις γερμανικές μετοχές

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- SVB και επιτόκια στο επίκεντρο

banks

Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο με «σπρώξιμο» από την τεχνολογία

banks