35.4 C
Athens
June 24, 2024
Image default
WORLD

ΙΕΑ: Οι προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου συνεχίζουν να μετριάζονται

Οι προοπτικές για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος συνεχίζουν να μετριάζονται  εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και ήπιων καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, περίπου 140.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα, ανέφερε ο ΙΕΑ, μειώνοντας τις προβλέψεις του για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η αλλαγή των προβλέψεων αντανακλά τη συρρίκνωση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο στις πλούσιες χώρες σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το 2023.

“Η κακή βιομηχανική δραστηριότητα και ένας ακόμη ήπιος χειμώνας έχουν εξαντλήσει την κατανάλωση πετρελαίου κίνησης φέτος, ιδίως στην Ευρώπη, όπου το μειωμένο μερίδιο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο στόλο υποβαθμίζει ήδη την κατανάλωση”, ανέφερε ο ΙΕΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 10% από το φετινό ανώτατο επίπεδο, καθώς οι εύθραυστες οικονομικές προοπτικές σε συνδυασμό με τις άφθονες προμήθειες πετρελαίου των ΗΠΑ αντισταθμίζουν τους φόβους για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον περιορισμό της παραγωγής από τον OPEC+. 

Παρόλα αυτά, η εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο πτωτική όσο υποδηλώνει αρχικά η έκθεση. Η κατανάλωση παραμένει σε καλό δρόμο για να φθάσει το ετήσιο ρεκόρ των 103,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα φέτος, παρά τη χαμηλότερη πρόβλεψη ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκτίμησή του για τη ζήτηση το 2023 αναθεωρήθηκε υψηλότερα.

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την κατανάλωση πετρελαίου είναι χαμηλότερες από το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου. Οι κολοσσοί των εμπορευμάτων, όπως η Gunvor Group και η Trafigura Group, προβλέπουν αύξηση της ζήτησης πιο κοντά στα 1,4 ή 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος. 

Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα προσφοράς αυτό το τρίμηνο, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής από τον OPEC+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Το έλλειμμα θα βαθύνει το γ’ τρίμηνο, εάν ο OPEC+ επιλέξει να διατηρήσει τους περιορισμούς όταν συνεδριάσει την 1η Ιουνίου, όπως και αναμένεται ευρέως. 

Ο οργανισμός δεν προχώρησε σε αλλαγές στις εκτιμήσεις για το 2025, όταν και αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Related posts

Ισραήλ: Οικογένειες ομήρων ενημερώθηκαν για την απελευθέρωση των οικείων τους απόψε

banks

Η Λευκορωσία παίρνει εμπορικά αντίμετρα κατά της Λιθουανίας

banks

Ισπανία: Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του μεγιστάνα της πληροφορικής Μακάφι το 2021 οφείλεται σε αυτοκτονία

banks

Ισραηλινές πηγές: “Έξαλλος” ο Μπάιντεν με Νετανιάχου και ακροδεξιούς υπουργούς του για τη Δυτική Όχθη

banks

WealthAvenue PLC: Έκτακτη ΓΣ για συγχώνευση με τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων GMM

banks

Γερμανία: Διμερείς “συμπράξεις” για ελεγχόμενη μετανάστευση

banks