Ιστορική έρευνα σε εταιρείες χρυστού στο Βιετνάμ: Στο στόχαστρο φορολογία και ξέπλυμα χρήματος

Νέες παραβάσεις σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου του χρυσού εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές του Βιετνάμ, που αφορούν φορολογικές δηλώσεις, την τήρηση των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και τις πωλήσεις ράβδων χρυσού.

Οι έλεγχοι εντάσσονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της εποπτείας της αγοράς, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προχωρά σε ευρύτερες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναμόρφωση του κλάδου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης της κυβέρνησης του Βιετνάμ, η εταιρεία Bao Tin Manh Hai Jewelry JSC φέρεται να δέχθηκε προκαταβολές για την αγορά ράβδων χρυσού χωρίς να παραδίδει άμεσα το πολύτιμο μέταλλο, κατά παράβαση των όρων της άδειάς της. Παράλληλα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν υποδηλωμένα φορολογικά ποσά, καθώς και ελλείψεις στην υποβολή αναφορών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και στην ταυτοποίηση πελατών.

Τα ευρήματα προέκυψαν από έλεγχο για την περίοδο 2023-2025.

Η Mi Hong Ltd. καταγράφηκε επίσης για φερόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και για πλημμελή ενημέρωση των αρχών σχετικά με μεταβολές στη δραστηριότητά της που αφορούν τις ράβδους χρυσού.

Παραβάσεις φορολογικού ή λογιστικού χαρακτήρα διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, και στις Saigon Jewelry Co. (SJC), τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία εμπορίας χρυσού της χώρας, καθώς και στις Phu Nhuan Jewelry JSC και DOJI.

Οι περισσότερες εταιρείες υποστήριξαν ότι οι διαπιστώσεις αφορούν παλαιότερες πρακτικές και ότι σήμερα συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Γενική Επιθεώρηση εκτιμά ότι οι παραβάσεις αφορούν συνολικά περίπου 93,7 δισ. βιετναμέζικα ντονγκ (3,6 εκατ. δολάρια) σε λανθασμένες δηλώσεις φορολογητέων ποσών και κερδών κατά την εξεταζόμενη διετία.

Μεταρρύθμιση της αγοράς χρυσού

Οι αρχές του Βιετνάμ προχωρούν σε συνολική αναμόρφωση της αγοράς χρυσού, με στόχο να περιορίσουν το επί χρόνια μονοπώλιο της Κεντρικής Τράπεζας του Βιετνάμ στην παραγωγή ράβδων χρυσού και να δημιουργήσουν μια πιο ανταγωνιστική και διαφανή αγορά.

Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αύξηση της προσφοράς χρυσού, στη μείωση της απόκλισης μεταξύ των εγχώριων και των διεθνών τιμών, στην ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς και στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, προβλέπεται μεγαλύτερη συμμετοχή των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων στην αγορά.

Η κυβέρνηση διευρύνει την εποπτεία της και στον κλάδο των κοσμημάτων και των πολύτιμων μετάλλων, μετά την αποκάλυψη δικτύου διασυνοριακού λαθρεμπορίου που φέρεται να αφορούσε χιλιάδες διαμάντια και έχει προκαλέσει ανησυχίες για το επίπεδο διαφάνειας στον κλάδο.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου σχεδιάζει, στο πλαίσιο αυτό, ελέγχους διάρκειας ενός μήνα σε επιλεγμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία κοσμημάτων, διαμαντιών και πολύτιμων λίθων.

Στο μικροσκόπιο συναλλαγές δισεκατομμυρίων ντονγκ

Η Γενική Επιθεώρηση ζήτησε επίσης από την αστυνομία να εξετάσει συναλλαγές επτά προσώπων, τα οποία φέρεται να πούλησαν χρυσό συνολικής αξίας περίπου 2,084 τρισ. ντονγκ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η προέλευσή του.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο όγκος των συναλλαγών ήταν ασυνήθιστα υψηλός και δεν συμβάδιζε με τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Οι ελεγκτές κάλεσαν παράλληλα την κεντρική τράπεζα και τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της αγοράς χρυσού, της συσσώρευσης αποθεμάτων με κερδοσκοπικό σκοπό, του λαθρεμπορίου και της κερδοσκοπίας.

Παράλληλα, εισηγήθηκαν την κατάρτιση οδικού χάρτη για τη δημιουργία εθνικού χρηματιστηρίου χρυσού, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της εποπτείας της αγοράς.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τουρκία: Το PKK καταγγέλλει τα “λάθη” στο νομοσχέδιο για το μέλλον των μαχητών του

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), σε πορεία διάλυσης, κατήγγειλε χθες Κυριακή "τα λάθη και τα ελαττώματα" στο νομοσχέδιο για το μέλλον των μαχητών του, το οποίο θα υποβληθεί σήμερα στα μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, ενώ απαίτησε επίσης την αποφυλάκιση του ιστορικού ηγέτη του κουρδικού ανταρτοπολέμου. "Αυτός ο νόμος περιέχει σοβαρά λάθη και ελαττώματα. Οι προτάσεις

Ο Τραμπ αναδημοσίευσε δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη για το μεταναστευτικό στο Breitbart

Δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart αναδημοσίευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπερσυντηρητικός ιστότοπος είναι από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ.  «Αποκλειστικό — Μέσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Ελέγχου Μετανάστευσης της Ελλάδας: Ο υπουργός Μετανάστευσης αποκαλύπτει πώς η νίκη Τραμπ πυροδότησε παγκόσμια αυστηροποίηση στα σύνορα»

Κίνα: Η Σαγκάη ακυρώνει 1.300 πτήσεις ενόψει του τυφώνα Dolphin

Περισσότερες από 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Σαγκάης, καθώς η Κίνα προετοιμάζεται για το πέρασμα του τυφώνα Dolphin, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις στη βόρεια Ταϊβάν. Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μαζικές απομακρύνσεις κατοίκων από περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Άνεμοι έως 162 χιλιόμετρα

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε ρεκόρ ζέστης με 36,9 βαθμούς Κελσίου

Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σήμερα ρεκόρ ζέστης από το 1884 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, με το θερμόμετρο να δείχνει 36,9 βαθμούς Κελσίου στην έδρα του μετεωρολογικού παρατηρητηρίου στη συνοικία Τσιμ Σα Τσούι, σταθμό οι μετρήσεις του οποίου χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για όλη την πόλη. "Στις 15:15 (τοπική ώρα, 11:15 ώρα Ελλάδος), η μέγιστη

Από τη Γη στη Σελήνη: Πρόσκρουση πύραυλου γίνεται χρυσή ευκαιρία μελέτης για ειδικούς επιστήμονες

Στη διάσημη σκηνή όπου μια κάψουλα "καρφώνεται" στο μάτι του φεγγαριού -το καρέ από την πρωτοποριακή βωβή γαλλική ταινία "Το Ταξίδι στη Σελήνη" του 1902, ο σκηνοθέτης Ζωρζ Μελιές δεν μας έδωσε μόνο ένα εμβληματικό στιγμιότυπο επιστημονικής φαντασίας που έμεινε στην ιστορία, αλλά και έναν πυροκροτητή φαντασίας. Από τότε ο άνθρωπος έχει κατακτήσει τη Σελήνη

Ιράν: Ο Αραγτσί δηλώνει ότι δεν υπάρχουν απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και αποκλείει διαπραγματεύσεις

Σκληραίνει τη γραμμή της η ιρανική κυβέρνηση απέναντι στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν απευθείας συνομιλίες, παρά μόνο ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω μεσολαβητών, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr. Ο Αραγτσί ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση όσο συνεχίζονται οι "αμερικανικές παραβιάσεις" της προσωρινής συμφωνίας, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βρετανική Κολομβία – 20.000 κάτοικοι απομακρύνονται λόγω πυρκαγιάς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βρετανική Κολομβία στον δυτικό Καναδά, καθώς μεγάλη πυρκαγιά εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει αναγκάσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Bald Range αργά το απόγευμα της Παρασκευής και, ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα προς το Summerland, επηρεάζοντας κοινότητες

Hürriyet: Η Γαλλία στηρίζει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η Άγκυρα επαναφέρει τις αντιρρήσεις της

Η Hürriyet παρουσιάζει τη συμμετοχή του γαλλικού ομίλου Meridiam ως πολιτική στήριξη προς την Αθήνα, επιμένοντας ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τουρκικές θέσεις.   Η είσοδος του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector (GSI) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο του

Related Articles

Popular Categories