26 C
Athens
July 7, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη στις ευρωαγορές αναμένοντας την ΕΚΤ-«Άλμα» 8% η ASML

Κέρδη στις ευρωαγορές αναμένοντας την ΕΚΤ-«Άλμα» 8% η ASML

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη (5/6), κάνοντας τους επενδυτές να ανυπομονούν για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,84% στις 521.40 μονάδες, με τα κυριότερα χρηματιστήρια και τους περισσότερους τομείς σε θετικό έδαφος. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 3,7%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 0,5%.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,94% στις 18,590.35 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 8,248.39 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 8,006.57 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,75%, κλείνοντας στις 34,605.00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,20% στις 11,353.10 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI υποχώρησε 0,18% στις 6,831.11 μονάδες.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας τσιπ, ASML εκτοξεύθηκε στην κορυφή, κερδίζοντας 8,1% και σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 7 Μαρτίου, όταν και σημείωσε ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, η Inditex, που κατέχει τη Zara, σημείωσε άνοδο 3,7% μετά την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεων κατά 7% το πρώτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ (8,9 δισ. δολάρια) το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, και σε γενικές γραμμές ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με τις τελικές αξιολογήσεις, ενώ η ανάπτυξη στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης ήταν σταθερή στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά υποχώρησε ελαφρώς στη Γαλλία.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε επίσης τον Μάιο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, στην συνεδρίαση της Πέμπτης, και παρόλο που η μείωση των επιτοκίων θεωρείται σε μεγάλο βαθμό βέβαιη, οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες σχετικά με το τι θα συμφωνήσει η ΕΚΤ για το υπόλοιπο του έτους, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Μάιο.

Σε άλλες νέα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τα εκλογικά αποτελέσματα της Ινδίας, αφού το κόμμα Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Narendra Modi δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τέλος, οι αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν στις πρώτες συναλλαγές μετά τα αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας που τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

#μετοχές #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #δείκτες #επιτόκια #ΕΚΤ

Related posts

Ανοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην ανεργία

banks

Αποκλιμακώνονται οι ομολογιακές πιέσεις στη Wall Street-Focus στα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο η Wall Street

banks

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στη Wall Street

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Πληθωρισμός και χρέος στο επίκεντρο

banks

Double trouble στις ευρωαγορές: Η χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου

banks