27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Κίνα: Ενισχύονται οι ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκαν τον Απρίλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα ενώ οι τιμές παραγωγού συνέχισαν πτωτικά, σηματοδοτώντας μια βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, τη στιγμή που η κινέζικη κυβέρνηση εξακολουθεί τις προσπάθειες για να στηρίξει την κλονισμένη οικονομία της χώρας. Καλύτερα επίσης από το αναμενόμενο ήταν τα  στοιχεία για τις εισαγωγές.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής το Σάββατο, έναντι αύξησης 0,1% τον Μάρτιο και μέσης πρόβλεψης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση τους κατά 0,2%.

“Αν εξαιρέσουμε τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δηλώνουν μια ανάκαμψη της ζήτησης, ειδικά στις υπηρεσίες”, δήλωσε ο Σου Τιαντσέν, ανώτερος οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο, έναντι 0,6% τον Μάρτιο.

“Τα στοιχεία για τις τιμές δηλώνουν ότι η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει, η προσφορά και η ζήτηση συνεχίζουν να βελτιώνονται και οι προοπτικές για την εγχώρια ζήτηση και την ανάκαμψη των τιμών είναι αισιόδοξες”, δήλωσε ο Ζου Μαοχούα, μακροοικονομικός ερευνητής στην China Everbright Bank. “Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή παραμένουν χαμηλές και ο βιομηχανικός μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, αντανακλώντας την ανεπαρκή πραγματική ζήτηση και υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη στον κλάδο εξακολουθεί να μην είναι επαρκώς ισορροπημένη”.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση 2,5% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από διολίσθηση 2,8% του Μαρτίου κι ενώ βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση εδώ κι ένα χρόνο. 

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει της ευελιξία της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να προωθήσει μια μέτρια ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή για να εδραιώσει την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.

Related posts

Αίγυπτος: “Ισραηλινά εμπόδια” παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας

banks

Η Ρωσία θα παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επί των εξαγωγών της LNG

banks

Πούτιν: “Ανοησίες” τα περί ταυτόχρονου πολέμου των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα

banks

Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, κατήγγειλε τις ΗΠΑ για αύξηση των εντάσεων

banks

Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για χάος στην Ερυθρά Θάλασσα που θα διαρκέσει εβδομάδες

banks

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επίθεση στο Ιράν

banks