26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
COMODITIES

Κοντά στα χαμηλά 4 μηνών το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Κοντά στα χαμηλά 4 μηνών το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται κοντά στα χαμηλά τεσσάρων μηνών την Τετάρτη (5/6), παρά τα μικρά κέρδη που καταγράφουν, λόγω της αναμενόμενης ώθησης της προσφοράς αργότερα μέσα στο έτος, όταν ο ΟΠΕΚ+ αρχίσει να χαλαρώνει ορισμένες περικοπές παραγωγής, με τις αγορές να επεξεργάζονται επίσης τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τα υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Τρίτη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου, έχοντας υποχωρήσει κατά περίπου 3 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

Η διολίσθηση ακολούθησε τα νέα από τον ΟΠΕΚ+ για σχέδια για αύξηση της προσφοράς από το τέταρτο τρίμηνο παρά τις πρόσφατες ενδείξεις αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης.

«Η εικόνα της άφθονης προσφοράς προς το παρόν προκαλεί αναμφίβολα ανησυχία ακόμη και σε εκείνους που δεν βρίσκονται στο διαχρονικό στρατόπεδο των σκεπτικιστών του ΟΠΕΚ», δήλωσε η επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της RBC Capital, Χελίμα Κροφτ.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα σταματήσει την κατάργηση των περικοπών ή θα τις ανατρέψει εάν η ζήτηση δεν ήταν είναι ισχυρή για να απορροφήσει τα βαρέλια.

«Η πρόθεση ήταν πάντα η σταδιακή επαναφορά των βαρελιών στην κυκλοφορία και να μην οδηγηθεί η αγορά σε αναταραχή με άνοδο της προσφοράς», είπε η Κροφτ.

Οι τιμές αντλούν κάποια υποστήριξη από στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού από την Federal Reserve και να ενισχύσει την άποψη για μείωση των επιτοκίων.

«Τα χθεσινά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ υποδηλώνουν μια πιο ήπια αγορά εργασίας και μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Ταμάς Βάργκα.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια, διπλάσια από την αύξηση που περίμεναν οι αναλυτές.

«Απαιτείται νέα πτώση των αποθεμάτων για να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο, ο οποίος παραμένει ανοδικός στις προσδοκίες ότι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου θα καθυστερήσει την αύξηση της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,79% στα 73,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,68% στα 78,04 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,568% στα 33,605 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,63% στα 2.362,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,79% στα 29,867 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,37% στα 4,5535 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0885 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,24% στο 1,2792 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8509 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Νέες πιέσεις δέχονται οι τιμές του πετρελαίου

banks

Η ζήτηση στην Ευρώπη ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου

banks

Οδεύει προς τα 40 δολάρια το αργό πετρέλαιο

banks

Goldman Sachs: Στα $115 το πετρέλαιο στις αρχές του 2023

banks

Σε επίπεδα ρεκόρ το απόθεμα φυσικού αερίου της Ευρώπης

banks

Υποχωρεί ξανά το πετρέλαιο με… σύγκρουση αποθεμάτων, προσφοράς και ζήτησης

banks