23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Η ζήτηση στην Ευρώπη ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου

Η ζήτηση στην Ευρώπη ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται από την επίμονη ζήτηση στην Ευρώπη, με την κατανάλωση στην περιοχή να αυξάνεται κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας στα 13,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Φεβρουάριο, αναφέρουν αναλυτές του ομίλου Goldman Sachs.

Η αύξηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας για μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο και κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως για ολόκληρο το έτος.

«Ένα βασικό ερώτημα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης είναι κατά πόσον η ζήτηση στην Ευρώπη – τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα – σταθεροποιείται ή ακόμη και ανακάμπτει, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εξέρχεται από τη στασιμότητα», ανέφερε ο Daan Struyven, αναλυτής της Goldman Sachs, σε έκθεσή του στις 31 Μαρτίου.

Η εντυπωσιακά ισχυρότερη ζήτηση στην Ευρώπη για το έτος προσθέτει 5 δολάρια ανά βαρέλι στην εκτίμηση της Goldman για 83 δολάρια το βαρέλι -κατά μέσο όρο- για το Brent, το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το μοντέλο «nowcast» της τράπεζας υποδεικνύει, επίσης, ότι η ηπιότερη αύξηση της προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτει 5 δολάρια το βαρέλι στις τιμές του πετρελαίου, ενώ η παράταση των περικοπών από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους του μέχρι το τέλος του έτους προσθέτει 7 δολάρια το βαρέλι. Αυτοί οι υποστηρικτικοί παράγοντες υπεραντισταθμίζουν την επίμονη αδυναμία της ζήτησης στην Κίνα, που συμπιέζει τις τιμές κατά 7 δολάρια το βαρέλι.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Τιμές #ΑΥΞΗΣΗ #ΖΗΤΗΣΗ #Ευρώπη

Related posts

ΟΠΕΚ+: Θα αναθεωρήσει καθοδικά την πρόβλεψή του για ζήτηση πετρελαίου

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Υποχωρεί ελαφρά αλλά με… ανοδικές προοπτικές το πετρέλαιο

banks

Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+

banks

Ράλι για το πετρέλαιο- Υποχωρεί το δολάριο εν όψει εκλογών

banks

Σε τροχιά ισχυρών κερδών το πετρέλαιο

banks