25.8 C
Athens
September 20, 2024
Image default
BUSINESS

«Κράτησε» τα κέρδη σε περίοδο χαμηλής ζήτησης η Viohalco

Την ουσιαστική διατήρηση της αντίστοιχης περυσινής του κερδοφορίας κατάφερε να επιτύχει κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ο Όμιλος Viohalco κόντρα στις σοβαρές προκλήσεις της διεθνούς οικονομίας και της χαμηλής ζήτησης που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή αγορά.

Ειδικότερα, εμφανίζοντας προσαρμοσμένο EBITDA 272,6 εκατ. ευρώ (268,75 εκατ. πέρυσι) και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης (από τα 89,3 στα 85,1 εκατ. ευρώ) ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε μεν να ανεβάσει την προ φόρων κερδοφορία του από τα 60,5 στα 112 εκατ. ευρώ, πλην όμως αυτό ήταν κατά κύριο αποτέλεσμα του ότι φέτος δεν επαναλήφθηκαν τα έκτακτα αρνητικά αποτελέσματα από τις μεταβολές των διεθνών τιμών των μετάλλων.

Έτσι, καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας έπαιξαν:

Πρώτον, η διαφοροποίηση των εργασιών του ομίλου (πχ σε μια περίοδο όπου ο κλάδος χάλυβα διέρχεται έντονη κρίση διεθνώς και η ζήτηση στα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ήρθαν οι τομείς των καλωδίων, των σωλήνων χάλυβα και των ακινήτων προκειμένου να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Και δεύτερον, η απόδοση των επενδύσεων σε μια σειρά από δραστηριότητες (πχ αλουμίνιο, χαλκός) οδηγεί σε διεύρυνση μεριδίων αγοράς και σε πώληση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε ότι αφορά το χάλυβα, οι θυγατρικές του ομίλου εμφανίζουν πολύ ισχυρή ανθεκτικότητα, σε μια περίοδο όπου πολλές άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δοκιμάζονται έντονα, ή και αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Πέρα από την ισχυρή κερδοφορία (στα 68,9 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και δικαιώματα κερδοφορίας), η Viohalco εμφάνισε στις 30/6/2024 καθαρό δανεισμό 1,928 δισ. ευρώ (στο 3,3 ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA, με υποχρεώσεις της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ να έχουν σταθερό επιτόκιο). Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 5,60 ευρώ, η εισηγμένη διαπραγματεύεται 30% χαμηλότερα από την λογιστική της αξία (ίδια κεφάλαια 2,068 δισ. ευρώ, δείκτης P/BV 0,75).

Σε ότι αφορά την «επόμενη μέρα» η διοίκηση της Viohalco από τη μια πλευρά βλέπει ότι «το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον και οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, με αυξημένα επιτόκια και υποτονική ζήτηση στις κύριες αγορές φαίνεται να διατηρούνται βραχυπρόθεσμα», από την άλλη πλευρά ωστόσο μιλά για «καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και δυναμική ευθυγράμμισή του με τις σημαντικότερες παγκόσμιες μεγατάσεις ζήτησης που δημιουργούν αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης».

Οι αναλυτές από την πλευρά τους, αναμένουν να διαπιστώσουν το ύψος των ωφελειών που θα αποκομίσει ο όμιλος από τη μείωση των διεθνών επιτοκίων που ήδη ξεκίνησε και προβλέπεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2025. Συγκεκριμένα, ζητούμενο δεν αποτελούν τόσο άμεσα οφέλη λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, όσο κυρίως έμμεσα, εξ’ αιτίας της τόνωσης που θα μπορούσε να προκαλέσουν τα μειωμένα επιτόκια στην ευρωπαϊκή ζήτηση.

Related posts

Επιβραβεύει τους φοιτητές που κάνουν «check in» στην τάξη τους η Πειραιώς

banks

Εθνική: Κερδοφορία 358 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο

banks

Η Uni Systems μέρος του Κινήματος Code4Europe

banks

Η εξέλιξη της τιμολόγησης. Ένα κομβικό επιχειρηματικό εργαλείο εσόδων.

banks

Σαράντης: Αύξηση 66,34% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

banks

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Εκστρατεία επικοινωνίας για τη στήριξη της τοπικής αγοράς

banks