Κυπριακό: Ο Γκουτέρες εντείνει τις προσπάθειες

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία

Στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη θα βρεθεί στις 27 Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος φαίνεται να εντείνει τις προσπάθειές του για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό. Την κάθοδο του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο ανακοίνωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των προσπαθειών του “για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και τη στήριξη της σταθερότητας στο νησί”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Τουφάν Ερχιουρμάν, ενώ την επομένη θα παρακαθίσει σε κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται στη νεκρή ζώνη εντός του παλαιού αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Στόχος η πενταμερής

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνάντησης θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα. Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, ο Γενικός Γραμματέας θα ανακοινώσει τη σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Είναι επίσης πιθανόν ο Γενικός Γραμματέας να ανακοινώσει χρονοδιαγράμματα για την πορεία των επερχόμενων συνομιλιών.

Η αιφνίδια ανακοίνωση για την άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο έρχεται εν μέσω δημοσιευμάτων και πληροφοριών περί επεξεργασίας σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού. Άλλωστε, αναφορά σε ενδεχόμενο υποβολής σχεδίου για λύση του Κυπριακού εντός του 2026 έκανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στα μέσα Μαΐου.

Μετά από 16 χρόνια

Η επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο έπειτα από περίπου δεκαέξι χρόνια. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε το 2010 από τον Μπαν Κι-μουν, ο οποίος είχε μεταβεί στο νησί για να δώσει πολιτική ώθηση στις τότε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μια περίοδο που τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούσαν ότι υπήρχε πραγματική προοπτική επίτευξης συμφωνίας.

Προηγήθηκαν οι επανειλημμένες επισκέψεις του Κόφι Ανάν κατά την περίοδο 2002-2004, όταν ο τότε Γενικός Γραμματέας ηγήθηκε της πιο εντατικής προσπάθειας του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία κατέληξε στο Σχέδιο Ανάν και στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα του Απριλίου του 2004.

Πηγή: Deutsche Welle

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μεξικό: Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στα ανοικτά των δυτικών ακτών – Αισθητός σε Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε την Παρασκευή στα ανοικτά των δυτικών ακτών του Μεξικού, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και σε γειτονικές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ. Σύμφωνα με τη σεισμολογική υπηρεσία του Μεξικού (Servicio Sismológico Nacional - SSN), το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται περίπου

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή σε κηδεία στη Νουσέιρατ – 12 οι νεκροί της ημέρας

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ακόμη 20 τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κηδεία στη Νουσέιρατ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους του παλαιστινιακού θύλακα. Τα θύματα είχαν συγκεντρωθεί για την κηδεία ενός ανθρώπου που είχε σκοτωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα από άλλη ισραηλινή επίθεση στην περιοχή. Παράλληλα, τουλάχιστον ακόμη τρεις Παλαιστίνιοι

Κασσελάκης για ΣΥΡΙΖΑ: «Φεύγουν εκείνοι που είχαν αυτοανακηρυχθεί ως “θεματοφύλακές” του» – «Πυρά» εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη

Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα. Με ανάρτησή του ασκεί δριμεία κριτική στην Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πάντως ότι δεν αισθάνεται χαιρεκακία. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν των Δημοκρατών, αναφέρει πως η αρχή του τέλους ξεκινά με την Όλγα Γεροβασίλη στο συνέδριο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Μιχαήλο Φιόντοροφ από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίσθηκαν και σήμερα, για τρίτη κατά σειρά ημέρα στο Κίεβο και άλλες πόλεις σε όλη την Ουκρανία. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform , πολλοί διαδηλωτές ζητούσαν την αποπομπή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι, τον οποίο

Νίκος Παππάς: «Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»

«Η απόφαση της 6ης Ιουνίου αποδείχθηκε ανεφάρμοστη», αναφέρει στην τοποθέτηση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Νίκος Παππάς και προσθέτει: «Οι δημόσιες τοποθετήσεις της ΕΛ.Α.Σ. και του Αλέξη Τσίπρα κατέστησαν σαφές ότι δεν υπήρχε πρόθεση να αναπτυχθεί μια συντεταγμένη διαδικασία συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων». Αφού ξεκαθαρίζει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο του

ΤτΕ: Ανάπτυξη 1,9% για την ελληνική οικονομία το 2026

Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2026 (2,0% σε ετήσια βάση· +0,2% σε τριμηνιαία βάση), ξεπερνώντας την ευρωζώνη (0,5% σε ετήσια βάση – 0,0% σε τριμηνιαία βάση), παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της «Note on the Greek Economy». Η ανάπτυξη

Μερτς: Η Γερμανία θα συμμετάσχει σε γαλλική άσκηση πυρηνικής αποτροπής έως το 2027

Γερμανικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν "φέτος" σε γαλλική πυρηνική άσκηση, ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ένα συμβολικό βήμα προς την "αποτρεπτική δύναμη της Ευρώπης" που υποστηρίζουν το Βερολίνο και το Παρίσι. "Γερμανία και Γαλλία εμβαθύνουν την αμυντική τους συνεργασία. Ενισχύουμε την ευρωπαϊκή αποτροπή. Από φέτος, θα συμμετάσχουμε σε πυρηνική άσκηση με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις"

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό διυλιστήριο και δύο δεξαμενόπλοια

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ρωσικού διυλιστηρίου πετρελαίου στην περιοχή του Γιαροσλάβλ. Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε με ανακοίνωση του που ανάρτησε στην εφαρμογή Telegram ότι η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιές στο διυλιστήριο Slavneft-YANOS. Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι χτυπήθηκαν επίσης ένα πλοίο μεταφοράς αερίου και ένα δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Related Articles

Popular Categories