27 C
Athens
June 23, 2024
Image default
POLITICS

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έπρεπε ήδη να είχε υποβάλει το πόθεν έσχες»

Σε συνέντευξη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, στην επιστολική ψήφο και στις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε ήδη υποβάλει πόθεν έσχες.

Μιλώντας στον Alpha, τόνισε πως το νέο πρόγραμμα Σπίτι μου, είπε ότι οι εξαγγελίες για τον δεύτερο διευρυμένο κύκλο αναμένονται σύντομα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της φοιτητικές στέγης τόσο με τα έργα ΣΔΙΤ όσο και με πρόγραμμα για τις ήδη υφιστάμενες φοιτητικές εστίες.

«Η κριτική που του ασκώ είναι κυρίως πολιτική»

Σε ότι αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο κ. Κασσελάκης είναι νέος πολιτικός που δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη. Η κριτική που του ασκώ είναι κυρίως πολιτική.

Όταν έρχεται και προτείνει μέτρα που κοστολογούνται σε 45,8 δισ. την 4ετια οφείλω να προειδοποιήσω ότι αν εφαρμοζόταν έστω και ένα τμήμα η χώρα θα πήγαινε στη χρεοκοπία. Οι πολίτες το τελευταίο που θέλουν είναι έναν μαθητευόμενο μάγο που θα τους τάξει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το πόθεν έσχες

Ειδικά, δε, για το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη τόνισε ότι «θα έπρεπε να το είχε καταθέσει ήδη. Ο κάθε αρχηγός όταν έρχεται στην πολιτική ζωή πρέπει να υποβάλει πόθεν έσχες του ιδίου και του συζύγου του.

Το δικό μου πόθεν έσχες ελέγχεται επί 20ετια. Η σύζυγός μου κυνηγήθηκε λυσσσαλέα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και έχει αρχειοθετηθεί χωρίς παρατήρηση.

Όλοι γνωρίζουν την περιουσιακή μου κατάσταση. Δεν νομίζω ότι θα επανερχόταν αυτή η συζήτηση με τόση ένταση αν δεν μας έλεγε ότι αυτός είναι ο πιο έντιμος και οι άλλοι έχουν τη φωτιά τους λερωμένη. Το πώς θα καταθέσει κάποιος πόθεν έσχες ενώ είναι μια βαρία διαδικασία, θα το δούμε.»

«Το υφολογικό νήμα που συνδέει Τσίπρα και Κασσελάκη»

Κληθείς στη συνέχεια να συγκρίνει τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βασικός μας πολιτικός αντίπαλος από τότε που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ.

Δώσαμε σκληρές μάχες, ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος, θα δοκιμαστεί. Διακρίνω ένα υφολογικό νήμα που τους συνδέει με τοξικότητα και ανεδαφικές υποσχέσεις. Ειδικά ως προς τις ακοστολόγητες υποσχέσεις αυτές ανήκουν πια στο παρελθόν».

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha

Κρίσιμη η τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην προεκλογική περίοδο για την οποία είπε ότι «είναι μια έντονη διαδικασία, απαιτεί αυστηρό πρόγραμμα, καλό φαγητό και άσκηση όποτε βρίσκουμε χρόνο. Όταν έχεις καλούς συνεργάτες περνάει ο χρόνος χωρίς να το πολυκαταλάβεις. Τώρα έμειναν 5 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας. Βλέπουμε πια το τέλος αλλά η τελευταία εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη και απαιτητική για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι κάλπες αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία και να αντιμετωπίσουμε την αίσθηση αδιαφορίας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη».

«Είναι μια εθνική κάλπη αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές. Έχει σημασία να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που πρώτα θα φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και μετά την κομματική γιατί είχαμε την τελευταία 5ετια ευρωβουλευτές που δεν το έκαναν αυτό» είπε για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Με αφορμή τις αντιδράσεις για την επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, o κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «με στεναχωρεί ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό σε εθνικές πολιτικές. Αναφέρομαι στην ακρίβεια και τις πολυεθνικές. Βλέπουμε πολυεθνικές να τιμολογούν τα ίδια προϊόντα με διαφορετικές τιμές ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς. Τα έβαλα με τις πολυεθνικές και πίστευα ότι θα υπάρξει σύμπνοια. Όταν αναλαμβάνουμε μια ελληνική πρωτοβουλία στην Ευρώπη γιατί να μην πάμε μαζί στην Ευρώπη και να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση. Εθνική προτεραιότητα για την πατρίδας μας η αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας αλλά αυτό που μας έδωσαν οι πολίτες. Είπα το βράδυ των εκλογών ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να εργαστούμε σκληρά. Για μένα αυτή η κατηγορία περί αλαζονείας δεν στέκει. Τελικά η προσβολή είναι στους πολίτες που μας ψήφισαν».

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «δεν σκέφτομαι ότι θα γίνει σύντομα η αποχώρησή μου. Είναι τιμητικό για Έλληνα πρωθυπουργό να συζητείται για μια ευρωπαική θέση αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση, και να μου προτεινόνταν, να αποδεχθώ κάποια ευρωπαϊκή θέση και θα τιμήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων»

«Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα»

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα χωρίς όμως προχειρότητα. Έχουμε 34 κατηγορούμενους, η πολιτεία έκανε ό,τι μπορούσε από το χέρι της για να διευκολύνει τη διερεύνηση.

Σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές πολιτικές ευθύνες η Βουλή είναι έτοιμη να το συζητήσει. Το δικό μου χρέος είναι να αφήσω την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να μην εργαλοποιήσω τον πόνο των συγγενών όπως έκαναν ξεδιάντροπα άλλα κόμματα. Εμείς δεν κάναμε ποτέ κάτι τέτοι με την τραγωδία στο Μάτι» αποκαλώντας «ντροπή» τα υπονοούμενα για συγκάλυψη.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Σπίτι μου

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εξαγγελία για δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου» λέγοντας ότι «απομένει μια οριστικοποίηση διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για τα δάνεια που μπορούμε να πάρουμε από το ταμείο Ανάκαμψης για να το διευρύνουμε στα ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών και σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για το πρόγραμμα που θα τρέξει μετά τις ευρωεκλογές».

Κάνοντας, δε, ειδική αναφορά στην φοιτητική στέγη είπε ότι «με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της φοιτητικής στέγης. Έχουμε 5 ΣΔΙΤ για νέες φοιτητικές εστίες και εξετάζουμε φιλόδοξη παρέμβαση για να φτιάξουμε υφιστάμενες φοιτητικές εστίες που είναι σε κακή κατάσταση. Αναζητούμε τον σωστό τρόπο για να γίνει αυτό».

«Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε στο TikTok είναι δικής μου έμπνευσης»

«Η δουλειά είναι σοβαρή, απαιτεί επαγγελματισμό. Όταν όμως βγάζω το κοστούμι μπορώ να είμαι και πιο χαλαρός. Το να μπορεί να έχει κανείς χιούμορ διεκολύνει άλλους να σου πουν τη γνώμη τους.

Όταν χαλαρώνουν τα πράγματα διευκολύνει να μας βλέπουν οι συνεργάτες μας ως ανθρώπους που μπορούν να ανοιχτούν. Η κολακεία δεν οδηγεί πουθενά. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε στο TikTok είναι δικής μου έμπνευσης» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης

«Οι πλατφόρμες μας σερβίρουν αυτά που πιστεύουν ότι μας ενδιαφέρουν»

Ξεχωριστό κεφάλαιο της συνέντευξης αποτέλεσαν τα social media με τον πρωθυπουργό να σημειώνει αρχικα ότι «οι πλατφόρμες έχουν στόχο των εθισμό των νέων σε ηλικία χρηστών και οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Το επόμενο βήμα θα συμπεριλάβει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για να περιορίσουμε τον διαδικτυακό εθισμό σε νέους και εφήβους. Φοβάμαι ότι κάνουμε ένα πείραμα με τους νέους και τους εφήβους. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παρέμβει διαδικαστικά. Οι πλατφόρμες μας σερβίρουν αυτά που πιστεύουν ότι μας ενδιαφέρουν αλλά υπάρχει η δυνατότητα από τις ίδιες τις πλατφόρμες να μην συμβαίνει αυτό και να ξεκινάει η περιήγηση από το μηδέν».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι «θα ήθελα να ηγηθώ αυτή της προσπάθειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πιστεύω ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή όπως ήταν και με το GDPR και με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης».

«Με ενόχλησε η επίθεση στη σύζυγό μου»

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το ποιο από τα fake news που έχει ακούσει τον ενόχλησε περισσότερο, είπε «αυτό που με ενόχλησε είναι η επίθεση στη σύζυγό μου που ήταν ενορχηστρωμένη και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Η σύζυγός μου υπέβαλε μήνυση σε βουλευτή της αντιπολίτευσης για τη λασπολογία σε βάρος της. Τη στηρίζω και της είπα ότι καταθέσω ως μάρτυρας στη δίκη. Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή συνεχίζεται ακάθεκτη και στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που αποκαλούμε πολακισμό με έντονο μισογυνισμό, fake news και τοξικότητα, συνεχίζεται».

«Περάσαμε δύσκολα και είχε επιπτώσεις και στην ίδια. Η Μαρέβα είναι σκληρή αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν τις αντοχές τους. Δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έβαλε την καριέρα της σε δεύτερη μοίρα. Βρήκε μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία θα ήταν σίγουρη ότι δεν θα μου δημιουργούσε πρόβλημα Όχι και να την κατηγορούν και να την πυροβολούν όπως έγινε συστηματικά από το 2016 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η Μαρέβα είναι η φωνή που με κρατάτει γειωμένο» συνέχισε για τη σύζυγό του προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ καλά, χαιρόμαστε τα παιδιά μας που προχωράνε στη ζωή τους, περνάμε ωραία μαζί, χαιρόμαστε ο ένας τον άλλο και απολαμβάνουμε την παρέα ο ένας του άλλου».

Τι ανέφερε για τα παιδιά του

Τέλος, ερωτηθείς για τα παιδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Έχουμε πολύ άνετη σχέση με τα παιδιά. Μιλάμε και για τα προσωπικά και για τα οικογενειακά και για τα πολιτικά. Είναι στο εξωτερικό αλλά τα δύο έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο.»

Δείτε τα βίντεο

Related posts

Χατζηδάκης: Κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες

banks

Ερντογάν: Θα κάνουμε Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό το φθινόπωρο

banks

Γιατί δεν χάνει (σίγουρα) ο Ερντογάν τις εκλογές

banks

«Κρατώ μικρό καλάθι» – Επιφυλακτικός αγρότης-μέλος της 15μελής επιτροπής για τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

banks

Ο Μητσοτάκης αποθεώνει τον Αντετοκούνμπο

banks

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος

banks