Κ. Πιερρακάκης στο Politico: Αποστολή… «Τεχνητή Νοημοσύνη» για το Eurogroup

Την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει αποφασιστικά τη στρατηγική της στον τομέα της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο Politico.

Στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας ενώ αναμένεται η υιοθέτηση κοινής δήλωσης για την ψηφιακή χρηματοοικονομική. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «οι οικονομικές προκλήσεις της νέας εποχής απαιτούν τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου πολιτικού συντονισμού και σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν παραδοσιακά αντικείμενο του Eurogroup».

Ο κ. Πιερρακάκης, προανήγγειλε ότι θα προτείνει στο Eurogroup τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού άξονα εργασίας για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογικής καινοτομίας και τεχνολογικής κυριαρχίας.

«Σκοπεύω να προτείνω στο Eurogroup τη δημιουργία ενός ξεχωριστού πεδίου εργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογική καινοτομία και την τεχνολογική κυριαρχία, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και αυτόν τον συντονισμό, εξετάζοντας το ζήτημα και από τις δύο οπτικές (την τεχνολογική και την οικονομική). Είναι μια συζήτηση που πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών».

Ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα

Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η τεχνολογική πολιτική της Ευρώπης συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τη μακροπρόθεσμη οικονομική της ανθεκτικότητα. Όπως επισήμανε, «η Ευρωζώνη χρειάζεται να διαμορφώσει μια συνεκτική στρατηγική για τις τεχνολογικές επιλογές της, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον περιορισμένων δημοσιονομικών και επενδυτικών πόρων».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε στην άκριτη αντιγραφή άλλων οικοσυστημάτων ούτε στην επιδίωξη αυτάρκειας σε κάθε τομέα της τεχνολογίας.

«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να αντιγράψει τη Silicon Valley. Χρειάζεται να σταματήσει να εξάγει τις καλύτερες ιδέες της και να εισάγει πίσω την αξία που αυτές παράγουν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η έννοια της τεχνολογικής κυριαρχίας πρέπει να προσεγγίζεται με στρατηγικούς όρους και όχι ως απομόνωση της Ευρώπης από τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.

«Η τεχνολογική κυριαρχία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως συνώνυμο της τεχνολογικής αυτονομίας. Η αυτονομία είναι απλώς μία διάσταση της κυριαρχίας», είπε.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ακόμη ότι το Eurogroup μπορεί να διαδραματίσει ευρύτερο στρατηγικό ρόλο, φιλοξενώντας συστηματικές συζητήσεις για ζητήματα που διαμορφώνουν πλέον καθοριστικά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η στεγαστική πολιτική, η ευρωπαϊκή άμυνα, η ενεργειακή ασφάλεια και οι κρίσιμες πρώτες ύλες.

Όπως εξήγησε, «η ανταλλαγή απόψεων σε αυτά τα πεδία συμβάλλει στη δημιουργία κοινής αντίληψης μεταξύ των κρατών-μελών, διευκολύνοντας τη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών».

«Χρειαζόμαστε ένα κοινό λεξιλόγιο και, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό ακριβώς είναι ο σκοπός του Eurogroup. Όσο πιο κοινό είναι το λεξιλόγιό μας, τόσο πιο δομημένες θα είναι και οι συζητήσεις μας, αλλά και οι συμφωνίες μας για το πώς πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον».

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες της ομάδας των έξι μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E6) για την προώθηση της ευρωπαϊκής επενδυτικής ατζέντας, επισήμανε ότι κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην υπέρβαση των αδιεξόδων και ενισχύει τις επίσημες ευρωπαϊκές διαδικασίες είναι θετική για την Ένωση στο σύνολό της.

«Εφόσον αυτές οι συζητήσεις διοχετεύονται μέσα από τους επίσημους ευρωπαϊκούς θεσμούς και συμβάλλουν στην προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής συζήτησης, τότε είναι θετικές και γι’ αυτό θα πρέπει να υποστηρίζονται».

Διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Αναφερόμενος στην πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Υπουργός επισήμανε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, απαιτείται η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να συγκλίνει ταχύτερα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η σύγκλιση συντελείται. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να την επιταχύνουμε και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Σε ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της, διαψεύδοντας τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι εννοούμε όσα λέμε», είπε.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Γαλλία–καύσωνας: Αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό

Ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό στη Γαλλία έχει αυξηθεί σε "περισσότερους από 90" από τις 19 Ιουνίου, ένας "ανησυχητικός απολογισμός" που "συνδέεται με τον καύσωνα", ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας. Τα προηγούμενα επίσημα στοιχεία ανέφεραν 74 θανάτους από πνιγμό από τις 19 Ιουνίου. "Από τις 19 Ιουνίου, έχουμε καταγράψει περισσότερους από

Η Λιθουανία θα άρει την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, ανακοίνωσε σήερα, Πέμπτη, ότι τα κόμματα στο κοινοβούλιο συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την κατάργηση της συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει την παρουσία πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας.  

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ – Η ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Εκδότης: Νίκος Χατζηνικολάου Γενικός Διευθυντής - Διαχειριστής: Μάνος Νιφλής Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain: ENIKOS AE Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου Επωνυμία: ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Έδρα: Πλαστήρα Νικολάου, Μαρούσι, 151 24 Email: [email protected] Τηλ. Επικοινωνίας: +30 (210) 878-8006 Μητρώο Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242097

Ανατροπές στις συντάξεις χηρείας – Τι αλλάζει για χιλιάδες δικαιούχους

Με απόφαση της κυβέρνησης σε νομοθετική διάταξη που θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα, καταργείται η περικοπή σε βάθος τριετίας (από το 70% στο 35%). Εφεξής όλες οι συντάξεις χηρείας θα μένουν στο 70%. Το μέτρο αφορά χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων χηρείας, αφού ισχύει και για όσους έχουν ήδη υποστεί περικοπή.   Αυτοί που είχαν υποστεί

Σταθερή στροφή στα μεσαίου μεγέθους ακίνητα για τους αγοραστές

Σε κατοικίες μεσαίας επιφάνειας, οι οποίες συνδυάζουν καλύτερη λειτουργικότητα, προσιτό κόστος απόκτησης και συντήρησης, ευελιξία χρήσης και αξιοποίησης χώρων, στρέφονται ολοένα και περισσότερο οι αγοραστές ακινήτων, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της REMAX Ελλάς. Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου των γραφείων της REMAX Ελλάς σε όλη την Ελλάδα το

Η Google χάνει τη δικαστική μάχη με την ΕΕ για το πρόστιμο-ρεκόρ των 4,1 δισ. ευρώ

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την Πέμπτη την έφεση της Alphabet, μητρικής της Google, κατά του προστίμου ύψους περίπου 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβληθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού για κατάχρηση κυρίαρχης θέσης. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Google αυτό το πρόστιμο-μαμούθ, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία είχε καταχραστεί την

Υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος θα παραστεί στην κηδεία του Χαμενεΐ

Υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος, ο βουλευτής Χε Γουέι θα παραστεί στην κηδεία του πρώην Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη. Η τελετή στην οποία θα παραστεί ο Χε θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Ο

Κωνσταντοπούλου σε Ασλανίδη: «Είναι ψέματα ότι το δικαστήριο με περίμενε 2,5 ώρες για να αρχίσει»

Απάντηση έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα όσα της καταλόγισε ο Παύλος Ασλανίδης περί καθυστέρησης στη δίκη για τα Τέμπη. «Είναι ψευδές ότι διέκοψε το δικαστήριο για να έρθω εγώ. Δεν καθυστέρησα 2,5 ώρες» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο MEGA. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε ότι «ο κ. Ασλανίδης είχε λάθος πληροφόρηση» και

Related Articles

Popular Categories