Η κυβέρνηση του Μαρόκου δήλωσε ότι παράγοντες όπως η παραπληροφόρηση και η εμπορία ανθρώπων – trafficking – οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν παράνομα την περασμένη εβδομάδα στον ισπανικό θύλακα της Θεούτα στη Βόρεια Αφρική.
Έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γεγονότα δεν προκλήθηκαν από “περιστασιακούς ή αυθόρμητους παράγοντες”, όπως ανέφερε αργά την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου MAP. Αποδίδει την ευθύνη στην “κακόβουλη εκμετάλλευση του ψηφιακού χώρου, τη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών, τον ρόλο των συμμοριών trafficking και τις εσφαλμένες ερμηνείες νομικών και διοικητικών δεδομένων”.
Το Μαρόκο ανέφερε ότι κατέγραψε 11 θανάτους και συνεργάζεται με την Ισπανία για την επαλήθευση των 72 θανάτων που αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση. Η Ισπανία δήλωσε ότι περίπου 50.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στη Θέουτα την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας χάος σε ένα από τα δύο χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.
Αν και η Ισπανία υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει πλέον επιστρέψει στο Μαρόκο, τα γεγονότα αυτά έχουν πυροδοτήσει μια διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες αυτές έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους, αν χρειαστεί, και μάλιστα να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ισπανίας στην Σένγκεν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρασίντ Ελ Χαλφί, ανέφερε ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών οφείλεται εν μέρει σε “παρερμηνείες και παραπλανητική διάδοση” μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας της 8ης Ιουλίου, η οποία περιορίζει τον άμεσο επαναπατρισμό μεταναστών που συλλαμβάνονται στη θάλασσα. Αυτό ενθάρρυνε ορισμένους να επιχειρήσουν να κολυμπήσουν μέχρι τη Θέουτα, υποτιμώντας τους κινδύνους, είπε.
Η πρόσφατη κρίση και η κλίμακά της έχει προκαλέσει εικασίες, μεταξύ άλλων και από την εταιρεία συμβουλευτικής Teneo, ότι το Μαρόκο ενδέχεται να συνέβαλε σε αυτή, χαλαρώνοντας τους συνοριακούς ελέγχους.
Ο Ελ Χαλφί ανέφερε ότι οι διαβάσεις έχουν ανοίξει εκ νέου για εθελοντικές επιστροφές σε συντονισμό με την Ισπανία, συμβάλλοντας στη σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης. Έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει πλήρως τι συνέβη και ποιος φέρει την ευθύνη.
Η διαχείριση της μετανάστευσης “μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που βασίζεται στην κοινή ευθύνη, την πραγματική αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των βαρών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Περιέγραψε το Μαρόκο ως έναν αξιόπιστο εταίρο που παραμένει προσηλωμένος στη διεθνή συνεργασία κατά της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, πρόθυμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των συνόρων.
Η Θέουτα και η Μελίγια, ένας άλλος κοντινός θύλακας, είναι ισπανικά εδάφη και όποιος εισέρχεται σε αυτά βρίσκεται επίσημα σε έδαφος της ΕΕ, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο οι νεοαφιχθέντες μετανάστες να μπορούν να μετακινηθούν από εκεί σε άλλα μέρη στην Ευρώπη.

