27.4 C
Athens
September 8, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Νέο ιστορικό υψηλό στην Αυστραλία

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Νέο ιστορικό υψηλό στην Αυστραλία

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (17/7), με τον S&P/ASX 200 της Αυστραλίας να φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών.

Ο δείκτης κέρδισε περισσότερο από 1% για να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 8.037,30, καθώς οι εξορύκτες χρυσού Northern Star Resources και Bellevue Gold ενισχύθηκαν περισσότερο από 4,55% και σχεδόν 4%, αντίστοιχα. Η Evolution Mining και η Newmont Corporation ανέβηκαν περισσότερο από 2%.

Στα μάκρο, έρευνα του Reuters Tankan έδειξε αύξηση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας μεταξύ των μεγάλων Ιάπωνων κατασκευαστών.

Ο δείκτης μεταποίησης ήταν στο +11, από +6 τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη μεταξύ των μη κατασκευαστών μειώθηκε από +31 σε +26.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι οι ιαπωνικές αρχές πιθανότατα παρενέβησαν στην αγορά συναλλάγματος την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, δαπανώντας συνολικά 6 τρισεκατομμύρια γιεν (37,9 δισεκατομμύρια δολάρια) τις δύο ημέρες, σύμφωνα με το Reuters.

Το γιεν είναι αυτή τη στιγμή στο 158,36 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το νόμισμα υποχώρησε στα 161,82 την περασμένη Τετάρτη πριν ενισχυθεί έως και 157,41 την επόμενη μέρα.

Ο δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε 0,77% μετά από ρεπορτάζ που αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ λείπε ότι η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει ΗΠΑ για άμυνα.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον λαό, τον σέβομαι πολύ. Πήραν περίπου το 100% της επιχείρησής μας με τσιπ. Νομίζω ότι η Ταϊβάν πρέπει να μας πληρώσει για την άμυνα», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek τον Ιούνιο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσο Γιουνγκ-τάι δήλωσε ότι η Ταϊβάν επιθυμεί να είναι «πιο υπεύθυνη» για την άμυνά της και αυξάνει σταθερά τις δαπάνες της, ανέφερε το Reuters.

Οι μετοχές της ταϊβανέζικης κατασκευάστριας τσιπ TSMC υποχώρησαν έως και 2,36%.

Οι εγχώριες εξαγωγές της Σιγκαπούρης εκτός του πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καταγράφοντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα πτώση. Υποχώρησαν 8,7% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με πτώση 1,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε μηνιαία βάση, η εγχώρια αγορά εκτός πετρελαίου της Σιγκαπούρης μειώθηκε απροσδόκητα 0,4%, σε σύγκριση με την προσδοκία για άνοδο 4,1%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,31% κλείνοντας στις 41.153 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,06% στις 17.749 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,34% στις 2.965,81 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,32% στις 8.848,69 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,84% στις 2.842,06 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 8.057,90 μονάδες, κερδίζοντας 0,73%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Κίνα #ιαπωνία #Αυστραλία #Ωκεανία

Related posts

Ο Nikkei 225 στέφεται «πρωταθλητής» του 2023 στις ασιατικές αγορές

banks

«Φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

banks

Συγκρατημένες οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωαγορές

banks

Μικρή αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ανοδικό κλείσιμο στις ευρωαγορές στον απόηχο των γαλλικών εκλογών

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές-Επιτόκια και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

banks