26 C
Athens
June 28, 2024
Image default
WORLD

Μετανάστες στην Ευρώπη φοβούνται την άνοδο της ακροδεξιάς

Η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί φόβο στους μετανάστες, που βλέπουν τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται. Ειδικοί κάνουν λόγο για πρόβλημα δημοκρατίας.

Η Γαλλία έκανε μια μεγάλη στροφή προς την άκρα δεξιά. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν πήρε 31% στις Ευρωεκλογές. Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι η Μαρίν Λεπέν θα αναλάβει τώρα την εξουσία στη Γαλλία. Μια ομάδα ανθρώπων όμως που φοβάται ακόμη περισσότερο είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες . Όπως ο Ράτζα Αλί Ασγκάρ, που ήρθε στο Παρίσι από το Πακιστάν πριν από 35 χρόνια και σήμερα είναι επικεφαλής της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης στη Γαλλία. “Οι μετανάστες που ζουν στη Γαλλία ανησυχούν για το μέλλον τους” λέει ο ίδιος στην DW. Πιστεύει ότι οι μετανάστες θα αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα όσον αφορά την εύρεση εργασίας και την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα. “Νομίζω ότι τα προβλήματα των μεταναστών στην Ευρώπη θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια”, συμπληρώνει.

Δεν είναι μόνο στη Γαλλία που φοβούνται οι μετανάστες. Και στην Αυστρία το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θεωρείται ως βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο. Το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, μπροστά από το συντηρητικό OVP. Στην Ιταλία, το μεταφασιστικό κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ήρθε πρώτο και στις Ευρωεκλογές.

Δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει…

Και στη Γερμανία όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Κανένα κόμμα δεν κέρδισε τόσες νέες ψήφους σε αυτές τις Ευρωεκλογές, όσες η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD). Το γεγονός αυτό ανησυχεί πολλούς, όπως τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στη Γερμανία, Άιμαν Μαζιεκ. “Δεν είναι πρόβλημα μόνο για την κοινότητα των μεταναστών, αλλά για τη δημοκρατία”, λέει ο ίδιος. “Νομίζω ότι ένα τμήμα των δημοκρατικών κομμάτων δεν το έχει καταλάβει αυτό. Ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στην ανατολική Γερμανία είναι ένα λαϊκό κόμμα με ευρύτερη απήχηση, τα παραμύθια ότι είναι απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας δεν μπορώ να τα ακούω”.

Οι Ευρωεκλογές στην Κολωνία συνέπεσαν με την 20ή επέτειο από την επίθεση με βόμβα που περιείχε καρφιά στην Κοϊπστράσε και στην οποία τραυματίστηκαν 22 άνθρωποι, ορισμένοι από αυτούς πολύ σοβαρά. Χρόνια αργότερα οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να συνδέσουν την επίθεση αυτή με την ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση NSU, η οποία δολοφόνησε συνολικά δέκα άτομα. Η Μεράλ Σαχίν έχει μαγαζί στην Κοϊπστράσε της Κολωνίας και βλέποντας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ανέφερε στην DW: “Είναι απίστευτα λυπηρό να βλέπεις πώς ολόκληρη η Ευρώπη στρέφεται στην ακροδεξιά. Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Δεν νομίζω ότι πολλοί το αντιλαμβάνονται”.

Related posts

Πρόστιμο-μαμούθ $355 εκατ. στον Τραμπ για παραποίηση στοιχείων

banks

Τυνησία: Ο πρόεδρος Σάγεντ “καρατόμησε” δύο υπουργούς

banks

Νέος απολογισμός με 27.365 νεκρούς Παλαιστινίους από τα ισραηλινά πλήγματα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

banks

Νορβηγία: Πρώην διοικητής της Βάγκνερ που ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία συνελήφθη όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα για να επιστρέψει στη Ρωσία

banks

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε τέμενος στη Τζενίν

banks

Ρωσία: Δικαστήριο προφυλάκισε τον 10ο ύποπτο για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας

banks