Μητσοτάκης: Η Θεσσαλονίκη ανακτά τον φυσικό της ρόλο ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων

«Η Θεσσαλονίκη πια ανακτά τον φυσικό της ρόλο. Ως όχι απλά η πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδος, αλλά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων συνολικά». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον ρόλο που, όπως υποστήριξε, αποκτά η Θεσσαλονίκη μέσα από τις μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, μεταφορές, υγεία και συνδεσιμότητα.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως είπε, στόχος είναι να υπάρχει κάθε χρόνο μια ξεχωριστή παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη Βόρεια Ελλάδα, πριν από την κεντρική ομιλία του στη ΔΕΘ.

«Ιστορικά η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι ζήτημα αν έβρισκαν 5 λεπτά χρόνου στην κεντρική ομιλία την οποία εκφωνούσε κάθε φορά ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί ο συνολικός πλούτος των έργων που γίνονται στην περιοχή.

Όλη η εκδήλωση:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, θα κοστίσει συνολικά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

«Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια, πέρασε από πολλές τρικυμίες, πολεμήθηκε δυστυχώς και από φορείς της πόλης, εξ ου και η σχετική καθυστέρηση», ανέφερε.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να παραδώσει στη Θεσσαλονίκη «όχι απλά ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό της Ευρώπης, αλλά ίσως και το πιο όμορφο».

Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά την κατασκευή του έργου.

«Αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη, η τεχνολογία αλλά και η πολιτική βούληση μπορεί να συγκεράσει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού και εξαιρετικά σύνθετου έργου υποδομής», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Μετρό, σε συνδυασμό με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, έχει αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης.

«Το κυκλοφοριακό έχει μειωθεί, οι μετακινήσεις είναι πιο εύκολες, η οδική ασφάλεια, εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση, έχει ενισχυθεί», είπε.

«Το Flyover θα δοθεί στην κυκλοφορία τον Μάιο του 2027»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο Flyover, το οποίο χαρακτήρισε έργο που σχεδιάστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. «Το Flyover είναι ένα έργο το οποίο, η αλήθεια είναι, εμείς το σκεφτήκαμε και εμείς το σχεδιάσαμε», ανέφερε.

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί στην καθημερινότητα των πολιτών η εκτέλεση ενός τόσο μεγάλου έργου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη δείχνει κατανόηση, καθώς βλέπει ότι το έργο προχωρά.

«Η φιλοδοξία μας είναι να ξαναβρεθούμε στην πόλη τον Μάιο του 2027, ώστε να δώσουμε στην κυκλοφορία αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο», είπε.

Όπως ανέφερε, το Flyover θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις από και προς την ανατολική και τη δυτική πλευρά της πόλης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στην ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε ένα από τα έργα που ο ίδιος «πίστεψε από την αρχή πάρα πολύ».

«Είναι ένα έργο το οποίο στην κυριολεξία θα αλλάξει την όψη της πόλης», ανέφερε. Όπως εξήγησε, η ανάπλαση θα εκσυγχρονίσει πλήρως τους εκθεσιακούς χώρους, ενώ παράλληλα θα προσθέσει 120 στρέμματα πρασίνου και έναν ανοιχτό, προσβάσιμο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο, το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα αποτελέσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πόλη.

«Προκειμένου να έχουμε ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως Θεσσαλονίκη, να έχουμε ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θα περικλείεται από ένα πανέμορφο αστικό πάρκο», είπε.

«Είναι το νέο μεγάλο εμβληματικό έργο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορεί να παραδοθεί πια το 2030», πρόσθεσε.

Το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο

Στον τομέα της υγείας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις υφιστάμενες δομές υγείας της πόλης, αλλά και στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Όπως είπε, το νοσοκομείο, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται να παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2027.

«Πραγματικά θα είναι το πιο σύγχρονο και το πιο όμορφο παιδιατρικό νοσοκομείο σε ολόκληρα τα Βαλκάνια», ανέφερε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με τη γεωπολιτική και οικονομική της θέση.

«Σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, καταλαβαίνετε ότι αυτή η θέση της Θεσσαλονίκης, η γεωπολιτική και η οικονομική θέση, αποκτά ξεχωριστή σημασία», σημείωσε.

Όπως είπε, οι επενδύσεις στο λιμάνι, οι υποδομές διασυνδεσιμότητας και κυρίως ο σιδηρόδρομος, αλλά και η επένδυση στο στρατόπεδο Γκόνου, μπορούν να αλλάξουν τον ρόλο της πόλης.

«Έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη στη φυσική πύλη εισόδου, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια», τόνισε.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη των υποδομών θα δημιουργήσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον στη δυτική είσοδο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το λιμάνι.

«Τις υποδομές δεν τις κατασκευάζουμε μόνο για να παρέχουμε καλές υπηρεσίες στους πολίτες της πόλης, αλλά ταυτόχρονα είναι και εκείνος ο παράγοντας ο οποίος θα προσελκύσει το ιδιωτικό κεφάλαιο να επενδύσει και να πιστέψει στις προοπτικές της πόλης», ανέφερε.

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα κέντρο καινοτομίας, μετατρέπεται σε ένα δυναμικό κέντρο εκπαίδευσης».

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε ποτάσα από τον Καναδά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αγοράζουν ποτάσα από τον Καναδά, όμως η Λευκορωσία θα ήθελε να πουλήσει αυτά τα λιπάσματα σε χαμηλότερες τιμές, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συμφωνία με το Μινσκ. "Η Λευκορωσία έχει πολλή ποτάσα και οι αγρότες μας χρειάζονται καλές τιμές", είπε ο Τραμπ

ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι με στόχο μια “λύση” για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζητούν μια "λύση" για τον τερματισμό του πολέμου. Οι δύο πρόεδροι συναντώνται στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "είναι πρόθυμος" να

Γεραπετρίτης: Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή – Ενισχυμένος ο ρόλος της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και πλήρη αποκατάσταση της ελευθερίας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της 81ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις επαφές του με

Τυφώνας στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 7 νεκροί – Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε αγνοούνται κοντά στο Τόκιο, ενώ 58.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του τυφώνα Ντουτζουάν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις ιαπωνικές αρχές και την εταιρεία ηλεκτρισμού Tepco. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε ή υποβάθμισε τις περισσότερες προειδοποιήσεις της για ισχυρές βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις, καθώς ο τυφώνας

Μακρόν για Λωρίδα της Γάζας: “Μας ντροπιάζει όλους να παρακολουθούμε αυτό το θέαμα”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε τη λύση των δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, υπογραμμίζοντας πως είναι απαράδεκτο "να παρακολουθούμε αυτό το θέαμα που μας ντροπιάζει όλους" στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη χωρίς να αναλαμβάνουμε δράση. Σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για νέα κίνητρα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για νέα κίνητρα και αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (Α.Ξ.Ε.). Το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα ειδικό, συνεκτικό και λειτουργικό πλαίσιο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπονται στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα για σχέδια χρηματοδοτούμενα από ξένα κεφάλαια

Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Πούτιν και Τραμπ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Ρωσία για κατάπαυση πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών και για τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, διάρκειας περίπου 40

Reuters: Συνάντηση Αραγτσί – Γουίτκοφ στη Νέα Υόρκη – Οι όροι που θέτει το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, την Τρίτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.  Στη συνάντηση διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ οι όροι του Ιράν για το άνοιγμα του στρατηγικού Στενού του Ορμούζ, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Οι όροι για

Related Articles

Popular Categories