Μητσοτάκης σε Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ: Φέρνουμε διάταξη που αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση

Την προωθούμενη από το υπουργείο Υγείας ρύθμιση, με βάση την οποία θα αναγνωρίζονται αυτόματα η ειδικότητα και η εξειδίκευση που έχουν λάβει Έλληνες γιατροί στην Αμερική, κάτι, που ανοίγει το δρόμο ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά στην εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με την κατάθεση του πιστοποιητικού, αρκεί να υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ελλάδα.

«Πήραμε απόφαση με τον υπουργό και τον υφυπουργό να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βέβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι, η σχετική υπουργική απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «με αυτές τις δύο κινήσεις, τις νομοθετικές, θα έχουμε καλύψει το σύνολο του προβλήματος που παραλάβαμε. Η βασική ιδέα είναι αυτονόητη: το να έχεις αποκτήσει τέτοιους έγκυρους τίτλους από τις ΗΠΑ δεν θέτει πραγματικό ζήτημα εάν έχεις τα προσόντα» και προσέθεσε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι προϊόν προσπάθειας αρκετών μηνών. «Όποιος έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται από όλους για την υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, άρα με αυτό το δεδομένο προχωράμε και στη ρύθμιση αυτή. Η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσει στην αυτόματη αναγνώριση», εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά τους οι γιατροί, που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους και τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για τη διευκόλυνση κάθε επιστήμονα που θέλει να επαναπατριστεί, να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους του ή να προσφέρει ακαδημαϊκά.

«Είναι μία πολύ σωστή απόφαση, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που την πήρατε, είμαστε ευγνώμονες και, όπως είδατε, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι ενδιαφέρονται και να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές», σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή σας την απόφαση θα αναβαθμίσετε πάρα πολύ το επιστημονικό έργο της κοινότητάς μας με τη στήριξη αξιόλογων συναδέλφων και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί εξαιρετικού επιπέδου και με πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης στις ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο έρευνας. Για όλους εμάς η επιστροφή στην πατρίδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ευσεβή πόθο και με αυτήν την καινούργια πρωτοβουλία σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν Χρήστος Κυριακόπουλος.

«Είναι μία ιστορική στιγμή και νομίζω όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενοι γιατροί που έρθουν στην Αμερική θα ωφεληθούν πάρα πολύ από αυτή την απόφαση», εκτίμησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν Τζένη Γούργαρη, προσθέτοντας ότι πλέον λύνεται «ένα από τα μεγάλα εμπόδια» που ταλαιπωρούσε τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ.

«Για εμάς είναι μια μεγάλη ικανοποίηση ότι λύνουμε το θέμα αυτό», επισήμανε στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι αυτό να είναι η αφετηρία ώστε περισσότεροι από εσάς να κάνετε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα».

Ένα απίστευτα πετυχημένο παράδειγμα για το brain gain

Εν τω μεταξύ, ο Δαμιανός Κοκκινίδης, από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, ανέδειξε τη χρησιμότητα της νέας ρύθμισης συνολικά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού και τόνισε ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.

«Είναι ένα απίστευτα επιτυχημένο παράδειγμα του πώς μία μικρή ρύθμιση ή ένα μικρό κίνητρο, από το οποίο ουσιαστικά κανείς δεν θα χάσει, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο brain gain. Ίσως η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί αργότερα να εφαρμοστεί σαν παράδειγμα και σε άλλους τομείς. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά σε έναν αγώνα μεταξύ διάφορων χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής, για το ποιος θα επικρατήσει στην αναζήτηση του ταλέντου», υπογράμμισε ο κ. Κοκκινίδης.

«Εμείς έχουμε εδώ και χρόνια μια πολιτική ως προς το brain regain η οποία φέρνει πραγματικά αποτελέσματα. Συνδέεται προφανώς με τη συνολική πρόοδο της χώρας, γιατί πιστεύω ότι εάν κάποιος ή κάποια δεν έχει συνολική εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας, δύσκολα θα αφήσει μια καλή θέση στο εξωτερικό για να γυρίσει στην πατρίδα μας. Άρα, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πια μια τακτοποιημένη χώρα, που δίνει ορατότητα ελπίδας για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθειά μας να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό. Και έχετε απόλυτα δίκαιο, είναι πια μια παγκόσμια μάχη για ταλέντο αυτή η οποία διεξάγεται. Εγώ λέω πάντα ότι για εμάς η διασπορά μας είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Κάνουμε δράσεις, το υπουργείο Εργασίας κάνει δράσεις brain regain στο εξωτερικό, όπου “παντρεύει” εταιρείες με Έλληνες του εξωτερικού και η ανταπόκριση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και πιο εξειδικευμένο και για τον χώρο της υγείας και των επιστημών υγείας, γιατί έχουμε πάρα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διακρίνεται στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε και τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα, 50% μειωμένο φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια, για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που επιστρέφουν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Θέουτα: Δεν προβλέπεται αποκλεισμός της Ισπανίας από τη Σένγκεν – Τι ισχύει μετά την πρόταση Μελόνι

Η πρόταση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για αναστολή της συμμετοχής της Ισπανίας στη ζώνη Σένγκεν, μετά τη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα, δεν έχει νομικό έρεισμα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς δεν προβλέπεται μηχανισμός αποκλεισμού κράτους-μέλους από τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας. Η πρόταση, με την οποία συμφώνησε και η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, διατυπώθηκε στον απόηχο

Γαλλία: Πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της Ξένιας Φιοντόροβα, που καταγγέλλει “πολιτική πίεση”

Η Γαλλία πάγωσε σήμερα για έξι μήνες τα περιουσιακά στοιχεία της Ξένιας Φιοντόροβα την οποία κατηγορεί ότι είναι η φωνή του Κρεμλίνου στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με τη Ρωσίδα δημοσιογράφο, που αντιμετωπίζει από προχθές Τετάρτη υπουργική διαταγή απέλασης, να καταγγέλλει "πολιτική πίεση". Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Φιοντόροβα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Τελωνεία: Τι «ξετρύπωσαν» «Hant», «Camora», «Elvis» και ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Συνέχισαν και το α΄ εξάμηνο του 2026 οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τους στοχευμένους ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς της χώρας. Με τη συνδρομή σύγχρονων συστημάτων X-Ray και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ανιχνευτών, οι τελωνειακές αρχές απέτρεψαν την είσοδο και διακίνηση παράνομων φορτίων. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης

Alpha Bank: Ισχυρό β’ τρίμηνο, αναβάθμιση στόχων και υψηλότερες διανομές

Καθαρά κέρδη €315,7 εκατ. στο τρίμηνο, RoTBV 15,5%, νέα...

Τουρκία – Υπ. Γεωργίας και Δασών: Υπό έλεγχο οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Φετιγιέ και Αττάλεια

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας Ιμπραχίμ Γιουμακλί ανακοίνωσε ότι η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Φετιγιέ, στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, τέθηκε πλήρως υπό έλεγχο, ενώ σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στα μέτωπα σε Μπαλίκεσίρ, Αλάνια, Αττάλεια και Μερσίνη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Αϊδίνιο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με

Αλγερία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από ανατροπή λεωφορείου

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 τραυματίσθηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη στην επαρχία Μπουμερντές της Αλγερίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Σίφι Γκριέμπ έφθασε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπουμερντές όπου διακομίσθηκαν

Κωνσταντοπούλου: «Η Πλεύση Ελευθερίας δεν εξαφανίζεται – Ο Μητσοτάκης συμπράττει με τον Τσίπρα για να πλήξει την αντιπολίτευση»

H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως το κόμμα της «βιώνει μια λυσσαλέα προσπάθεια να καταγράψει κάμψη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να εξαφανίσει» την Πλεύση Ελευθερίας. Μιλώντας στο ERTNews τόνισε πως «δεν νομίζω ότι καταγράφουμε κάμψη. Νομίζω ότι βιώνουμε μια λυσσαλέα προσπάθεια να καταγράψουμε κάμψη» και πρόσθεσε ότι αυτό που δέχεται

Πέρασαν οι τράπεζες το γεωπολιτικό stress test της ΕΚΤ

Ικανοποιητικά ανταποκρίθηκαν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στην άσκηση προσομοίωσης (stress test) του 2026 για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, την οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στην άσκηση συμμετείχαν 110 τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις ελληνικές. Επιβεβαιώθηκε η ικανότητα τους να καταρτίζουν σενάρια αντιμετώπισης τουγεωπολιτικού κινδύνου, αν και εντοπίστηκαν τομείς

Related Articles

Popular Categories