20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: «Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά, ο πρωθυπουργός είπε κατά το διάλογο τους μπροστά στις κάμερες ότι «Είμαστε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει και των ενδιαφερομένων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα.»

Πρόσθεσε δε ότι «Επομένως, θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων, σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε: «Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Ύστατη στιγμή για την εξεύρεση λύσης για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη είναι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.  Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο μέρες μετά το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας που θα βάζει στις ράγες της υλοποίησης το πρότζεκτ.

«Κόκκινη» γραμμή για την Ελλάδα αποτελούν δύο ζητήματα, για τα οποία εάν δεν υπάρξει σύμπλευση των δύο πλευρών δεν θα υπάρξει και τελική συμφωνία. Το πρώτο αφορά στη λήψη απόφασης από την κυπριακή κυβέρνηση για τη μετοχική συμμετοχή της στο καλώδιο με 100 εκατ. ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί.

Ακόμη, στο κείμενο του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, όπως αναφέρουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των Κυπρίων θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αξιολογήσει την ανάλυση κόστους – οφέλους (Cost Benefit Analysis – CBA) του έργου.

Η δυστοκία στη άμεση λήψη της συγκεκριμένης απόφασης «μεταφράζεται» από την Αθήνα ως αμφισβήτηση της Κύπρου στη χρησιμότητα του καλωδίου και σηματοδοτεί την απροθυμία της για τη συνέχιση του έργου.

Related posts

Π. Μαρινάκης για υπόθεση Λύτρα: Όταν είδα ένα απόσπασμα από την κατάθεση του θύματος συγκλονίστηκα

banks1

Ανασχηματισμός – Στροφή προς τα δεξιά η τοποθέτηση Πλεύρη στο υπ. Υγείας

banks

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας – Στο επίκεντρο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

banks

Κασσελάκης: Δεσμευόμαστε στους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα ότι ο φόρος θα είναι μηδέν

banks

«Θα γινόμασταν Κρήτη»: «Εμφύλιος» στα κατεχόμενα – «Προδότες» όσοι περιφρονούν τον Ερντογάν

banks

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτες οι «κόκκινες γραμμές» μας – Η εθνική ισχύς της χώρας προβάλλεται χωρίς εκπτώσεις

banks