30.6 C
Athens
August 21, 2024
Image default
MARKETS

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Υποψίες για παρέμβαση στο γεν

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Υποψίες για παρέμβαση στο γεν

Σε μικτό έδαφος έκλεισαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Παρασκευή (12/7), μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι ο ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, κι ενώ στην Ιαπωνία υπάρχουν υποψίες για παρέμβαση στο γεν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση, μειωμένος από το 3,3% του Μαΐου. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% μηνιαίως και κατά 3,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι προβλέψεων για 0,2% και 3,4%.

Νωρίς την Παρασκευή, το γεν ενισχύθηκε ξαφνικά έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε τους αναλυτές και τους επενδυτές σε υποψίες για πιθανή παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το γεν διαπραγματευόταν στα 158,55 έναντι του αμερικανικού δολαρίου περίπου στις 12 π.μ. ώρα Τόκιο, ενώ ήταν γύρω στα 161,52 αργά την Πέμπτη. Το νόμισμα αποδυναμώθηκε και πάλι, αργότερα την Παρασκευή, και πλέον βρίσκεται στα 159,26 δολάρια.

Την Παρασκευή, ο κορυφαίος νομισματικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας Μασάτο Κάντα δήλωσε ότι οι αρχές θα αναλάβουν δράση ανάλογα με τις ανάγκες στην αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με το Reuters, ο Κάντα δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις του γεν ήταν κάπως γρήγορες, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι αρχές έχουν παρέμβει στο νόμισμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 κατέγραψε απώλειες 2,46% στις 41.236,50 μονάδες, οδηγώντας τις απώλειες στην Ασία, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες με νέα υψηλά. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε πτώση 1,26% στις 2.854,90 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,40% στις 18.260,00 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 2.972,81 μονάδες και ο Shenzhen Component κέρδισε 0,15% στις 8.883,32 μονάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο 8,6% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης για αύξηση 8%. Η αύξηση αυτή ήταν, επίσης, υψηλότερη από το 7,6% του Μαΐου. Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο, ενώ οι εκτιμήσεις προέβλεπαν άνοδο 2,8%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε δολάρια ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 99,05 δισ. δολάρια από 82,62 δισ. δολάρια τον Μάιο και ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 85 εκατ. δολάρια.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,88% στις 7.959,30 μονάδες, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό κλεισίματος των 7.896,9 μονάδων που είχε σημειώσει στις 28 Μαρτίου και απέχοντας ελάχιστα από το υψηλό όλων των εποχών.

#ΑΓΟΡΕΣ_ΑΣΙΑΣ #ασιατικά_χρηματιστήρια #μικτά_πρόσημα

Related posts

Ήπια πτώση στο άνοιγμα των ευρωαγορών, επιφυλακτικοί οι επενδυτές

banks

Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

banks

Ασιατικές αγορές: Διόρθωσε ο Nikkei μετά τα ιστορικά υψηλά

banks

Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

banks

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

banks

Νέα πτώση στις ευρωαγορές- Ποιοι κλάδοι ηγήθηκαν των απωλειών

banks