29.8 C
Athens
June 21, 2024
Image default
WORLD

Μπάιντεν: Έχω στα χέρια μου ισραηλινό σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων – Καλώ να γίνει αποδεκτό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:37

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έχει καταθέσει μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση στη Χαμάς. “Είμαστε επικεντρωμένοι στην κατάπαυση του πυρός και στον διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Γάζα”, σημείωσε ο Μπάιντεν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η πρόταση του Ισραήλ έχει τρεις φάσεις. 

Η πρώτη φάση, όπως δήλωσε, θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές. “Οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η ισραηλινή πρόταση διαβιβάστηκε στο Κατάρ και τη Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν για να φτάσουν στη δεύτερη φάση που είναι ο μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών. Αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο διαρκούν οι συνομιλίες”.

Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι “η δεύτερη φάση θα είναι μια ανταλλαγή για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν”.

Στην τρίτη φάση, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπάρξει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας. “Αυτή η πρόταση βρίσκεται τώρα στο τραπέζι και είναι αυτό που χρειαζόμαστε”.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ακόμη ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον ικανή να πραγματοποιήσει ξανά τα όσα έκανε στις 7 Οκτωβρίου.

“Γνωρίζω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην κυβέρνηση. Προτρέπω την ισραηλινή ηγεσία να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία παρά τις όποιες πιέσεις. Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή. Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω απομόνωσης του Ισραήλ στον κόσμο. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όπως αυτή θα οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές Ισραήλ”, τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης για τα σύνορα του Λιβάνου.

“Η συμφωνία αυτή μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ να ενσωματωθεί περισσότερο στην περιοχή, μεταξύ άλλων και με τη Σαουδική Αραβία. Ένα καλύτερο μέλλον αυτοδιάθεσης για τον παλαιστινιακό λαό. Οι ΗΠΑ θα διασφαλίζουν πάντα ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί. Η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς δεν θα επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορές που θα πρέπει να διευθετηθούν. Οι παλαιστίνιοι έχουν υπομείνει την απόλυτη κόλαση, πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί. “, ανέφερε ακόμη ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι “ήρθε η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος”.

Ισραήλ: Η πρόταση για τη Γάζα επιτρέπει την επιστροφή όλων των ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ εξουσιοδότησε τους διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός σχεδίου εκεχειρίας τριών φάσεων, το οποίο, όπως είπε, προτάθηκε από το Ισραήλ.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου”, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ επιμένει ότι ο πόλεμος δεν θα τερματιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς”.

Η Χαμάς βλέπει “θετικά” την πρόταση

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή στην οποία αναφέρει ότι βλέπει θετικά την πρόταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

“Η ετυμηγορία του Τραμπ αποδεικνύει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου” και χαρακτηρίζει την κριτική επικίνδυνη”

Ο Μπάιντεν δήλωσε στην αρχή ότι η ετυμηγορία στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι “κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου” και χαρακτήρισε “απερίσκεπτο” και “επικίνδυνο” το να αμφισβητεί ο κόσμος την εγκυρότητα της ετυμηγορίας των ενόρκων και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Related posts

Αξιωματούχος Χαμάς στο CNN: “Δεν έχουμε ιδέα” πόσοι από τους 116 εναπομείναντες ομήρους είναι ζωντανοί

banks

ΗΠΑ – Ισραήλ – Γάζα: Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί έφυγαν από τη Γάζα, αλλά άλλοι παραμένουν εκεί

banks

Κατάρ: Ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ αναμένεται να επαναλάβει αύριο τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

banks

Σε αδιέξοδο η συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για τον αγωγό “Δύναμη της Σιβηρίας-2”

banks

Δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera τραυματίστηκαν σε επίθεση με πυραύλους στη Χαν Γιουνίς

banks

Ιράκ: 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για “τρομοκρατία”

banks