Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντι Μπέρναμ δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πρόσβαση σε μέρος των αποθεμάτων πυραύλων αεράμυνας Patriot που διαθέτουν οι ΗΠΑ, ενόψει του χειμώνα.
“Ανυπομονώ να πάω στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο Μπέρναμ σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο Κίεβο το βράδυ της Δευτέρας, αναφερόμενος στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Θα είναι το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός.
“Δεν έχω επιβεβαιώσει ακόμη πλήρως τις λεπτομέρειες, αλλά είναι πιθανό να πάω, ιδιαίτερα μετά τη σημερινή συζήτηση”, είπε. “Φεύγοντας σήμερα, είμαι απολύτως ξεκάθαρος για το τι πρέπει να κάνω τις επόμενες εβδομάδες”.
Τα σχόλια του Μπέρναμ έγιναν κατά την πρώτη διεθνή επίσκεψή του από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός, αφού προήδρευσε για πρώτη φορά σε συνάντηση των συμμάχων της Ουκρανίας και πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξασφαλίσει αναχαιτιστικούς πυραύλους Patriot και να αναπληρώσει τα αποθέματά της εγκαίρως για τον χειμώνα, όταν αναμένεται ότι η Ρωσία θα εντείνει και πάλι τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές. Οι αναχαιτιστικοί πύραυλοι αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Μπέρναμ δήλωσε ότι αποχώρησε “πραγματικά αισιόδοξος” πως τα σημερινά προβλήματα της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων αναχαιτιστικών πυραύλων, είναι “αντιμετωπίσιμα”.
Είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ακόμη μία συνάντηση του “Συνασπισμού των Προθύμων” γύρω από την περίοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με στόχο να εξασφαλίσουν αμερικανικούς αναχαιτιστικούς πυραύλους, καθώς και αποθέματα από άλλες χώρες.
“Αυτό φαίνεται να είναι η πιθανότερη κατεύθυνση των εξελίξεων”, δήλωσε ο Μπέρναμ. “Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά αυτή φαινόταν να είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινούνταν οι σκέψεις των περισσότερων”.
Τόνισε ότι, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρησιμοποιεί τους πυραύλους Patriot που χρειάζεται η Ουκρανία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. “Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στους οποίους έχουμε επιρροή”, δήλωσε ο Μπέρναμ. “Πιθανότατα θα πρόκειται για μια λύση που θα περιλαμβάνει πολλά επίπεδα και πολλές διαπραγματεύσεις”.
Ο Τραμπ έχει υπαναχωρήσει από προηγούμενη υπόσχεσή του να παράσχει ή να επιτρέψει στο Κίεβο να κατασκευάσει αναχαιτιστικούς πυραύλους για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Patriot. Ο πόλεμος στο Ιράν έχει επίσης μειώσει σημαντικά τα παγκόσμια αποθέματα πυραύλων Patriot, προκαλώντας καθυστερήσεις στις προμήθειες και κάνοντας τους συμμάχους απρόθυμους να τους παραχωρήσουν στο Κίεβο.
Ο Τραμπ δήλωσε τον Ιούλιο σε δημοσιογράφους ότι δεν είχε ακόμη συμφωνήσει στο αίτημα της Ουκρανίας να κατασκευάσει πυραύλους Patriot. “Το συζητάμε, αλλά είναι δύσκολο πράγμα να παραχωρήσεις αυτού του είδους την τεχνολογία”, είχε δηλώσει τότε.
Ο Μπέρναμ, αντίθετα, έχει κινηθεί επιθετικά προκειμένου να επιτρέψει στην Ουκρανία πρόσβαση σε βρετανική αμυντική τεχνολογία που φυλάσσεται αυστηρά.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με βρετανικά εξαρτήματα για τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, που ονομάζεται SCALP, επιτρέποντας στο Κίεβο να συναρμολογεί τον πύραυλο κρουζ στην Ουκρανία.
“Εκτιμούμε το γεγονός ότι η πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει αμετάβλητη – πλήρης στήριξη προς την Ουκρανία και την άμυνά μας”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο X αργά τη Δευτέρα, περιγράφοντας τις συζητήσεις του με τον Μπέρναμ.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι επιδιώκει 300 πυραύλους Patriot για τον χειμώνα. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι, εάν το Κίεβο μπορούσε να αγοράσει το 5% του αποθέματος πυραύλων Patriot των ΗΠΑ, θα μπορούσε να επιβιώσει τον χειμώνα, ενώ εάν μπορούσε να αγοράσει το 10%, θα μπορούσε να καταστρέψει όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους της Ρωσίας.
Η Ουκρανία ήδη δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ένα κύμα ρωσικών βαλλιστικών επιθέσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό νεκρών μεταξύ του πληθυσμού της.
Τουλάχιστον 437 Ουκρανοί άμαχοι σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 2026, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία. Ο Αύγουστος έχει σημαδευτεί από αρκετές ρωσικές επιθέσεις με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, με 15 ανθρώπους να σκοτώνονται σε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο την Πέμπτη και 16 να χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση με drone σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβι Ριχ την Παρασκευή.

