30.7 C
Athens
September 12, 2024
Image default
WORLD

Μυστήριο με το ναυάγιο στη Σικελία: Ανοιχτά φινιστρίνια προκάλεσαν τη βύθιση του ιστιοφόρου; – Έσπασε ή όχι το κατάρτι;

Το εφιαλτικό σενάριο να είχαν μείνει ανοιχτά τα φινιστρίνια του υπερπολυτελούς σούπερ γιοτ Bayesian που βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά στη Σικελία, ερευνούν οι ιταλικές αρχές, ενώ οι ελπίδες να βρεθούν εν ζωή οι έξι αγνοούμενοι εξανεμίζονται.

Το εφιαλτικό σενάριο να είχαν μείνει ανοιχτά τα φινιστρίνια του υπερπολυτελούς σούπερ γιοτ Bayesian που βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά στη Σικελία, ερευνούν οι ιταλικές αρχές, ενώ οι ελπίδες να βρεθούν εν ζωή οι έξι αγνοούμενοι εξανεμίζονται.

Ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που το 56 μέτρων ιστιοφόρο χτυπήθηκε από ξαφνική και πολύ ισχυρή καταιγίδα ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμανάκι Πορτιτσέλο κοντά στο Παλέρμο, μέχρι την πλήρη βύθισή του ήταν πολύ σύντομος. Το στοιχείο αυτό οδηγεί τις ιταλικές αρχές στο να εξετάζουν το σενάριο τα φινιστρίνια του σκάφους να είχαν μείνει ανοιχτά. Όπως υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα La Repubblica, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που μόλις ξεκίνησε μπαίνει στο κάδρο ο καπετάνιος του ιστιοφόρου.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “έσωσε το πλήρωμα, αλλά ξέχασε τον μεγιστάνα και την κόρη του στην καμπίνα” και τονίζει ότι υπάρχουν ερωτήματα και αμφιβολίες για τη στάση του.

Υπό αυτές τις εξελίξεις, η πρώτη δήλωση του Βρετανού ναυτικού Τζέιμς Κάτφιλντ ότι “δεν το είδαμε να έρχεται” αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το τι μέτρα ασφαλείας είχε λάβει ο καπετάνιος και το πλήρωμά του για κάθε ενδεχόμενο, μεταξύ αυτών και μιας πιθανής σφοδρής κακοκαιρίας, αλλά και για το ποιες ήταν οι ενέργειές του από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι το Bayesian είχε πάρει επικίνδυνη κλίση.

Το ιστιοφόρο βυθίστηκε σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Η σωσίβια λέμβος του σούπερ γιοτ, η οποία είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε φούσκωσε αυτόματα μόλις το νερό άγγιξε το περίβλημά της, επέτρεψε σε 15 από τους 22 δύο επιβαίνοντες να σωθούν. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονταν ήδη στο κατάστρωμα, όπως η ηρωική μητέρα που έσωσε το 1 έτους κοριτσάκι της, ή έξω από τις καμπίνες τους, όπως η σύζυγος του Μάικ Λιντς, του αγνοούμενου Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας και ιδιοκτήτη του ιστιορόφου.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η εισαγγελία του Τέρμινι Ιμερέσε άνοιξε δικαστική έρευνα καθώς ύστερα από αυτοψία των δυτών αλλά και αποτύπωση του ναυαγίου με ρομποτικές κάμερες, φαίνεται ότι το 72 μέτρων κατάρτι του ιστιοφόρου δεν έσπασε, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, διαψεύδει το αρχικό σενάριο.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι μια άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα του, δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους έξι αγνοούμενους

Με το πρώτο φως της μέρες, οι τρεις ομάδες δυτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας ξεκίνησαν νέες προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων, αν και οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός κάποιος από τους έξι αγνοούμενους λιγοστεύουν. Το βυθισμένο σκάφος βρίσκεται σε βάθος περίπου 50 μέτρων.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι 15 διασωθέντες που καλούνται σταδιακά να καταθέσουν στις αρχές για το τι επικράτησε στο Bayesian από τη στιγμή που χτυπήθηκε από την καταιγίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του σεφ του σκάφους, Ρικάρντο Τόμας εντοπίστηκε στη θάλασσα την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Μεταξύ των αγνοουμένων είναι η 18χρονη Χάνα Λιντς, κόρη του Μάικ Λιντς.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αργά το βράδυ της Τρίτης, δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να βγάλουν τους μεντεσέδες ενός παραθύρου πλάτους τριών μέτρων και χρησιμοποίησαν το άνοιγμα ως σημείο εισόδου.

Κατάφεραν να προσεγγίσουν τον κοινόχρηστο χώρο του σκάφους, αλλά όχι και τις καμπίνες, ανέφερε η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία. Διασώστες είπαν πως για αυτό θα χρειαστούν κάποιο χρόνο καθώς ορισμένες είσοδοι παραμένουν μπλοκαρισμένες. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, αν και το σκάφος κείτεται στο βυθό στη δεξιά πλευρά του, θέση που καθιστά πιο δύσκολες τις επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής λένε πως οι δύτες έχουν στη διάθεσή τους μόνο 8-10 λεπτά στον τόπο του ναυαγίου προτού αναδυθούν και πάλι στην επιφάνεια. Οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από τους “πολύ στενούς χώρους” μέσα στο βυθισμένο σκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λούκα Κάρι.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου.

“Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου” (σ.σ.: “black swan event” — συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο Reuters.

ΠΗΓΗ: TheTOC.gr

Related posts

ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

banks

Πούτιν: Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα

banks

Γαλλία: Στους 169 ανέρχονται οι υποψήφιοι βουλευτές που αποσύρονται από τον β’ γ’υρο

banks

Ζαπορίζια: Δεν κινδύνευσε η ασφάλεια του αντιδραστήρα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

banks

Αίγυπτος: Έκρηξεις ακούστηκαν στον ουρανό πάνω από την πόλη Νταχάμπ

banks

Έκθεση στο Λονδίνο για την 80η επέτειο της διάσωσης των Βούλγαρων εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος

banks