31.7 C
Athens
August 21, 2024
Image default
MARKETS

Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον Dow Jones-Πάνω από τις 40.000 μονάδες

Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον Dow Jones-Πάνω από τις 40.000 μονάδες

Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή (12/7) οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο να αυξάνονται, ενώ οι μεγάλες τράπεζες υποχώρησαν μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Μερικές από τις πιο πολύτιμες εταιρείες της αγοράς ανέκαμψαν μετά την πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπως η Apple και η Nvidia.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones «εκτοξεύθηκε» σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό, με ώθηση από τα κέρδη της Home Depot και της Caterpillar, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να «αγκαλιάζουν» ορισμένες μετοχές εκτός των ηγετών στην αγορά τεχνολογίας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones πρόσθεσε 258 μονάδες ή 0,6% και κατέγραψε νέο ρεκόρ πάνω από τις 40.000 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που βρέθηκε πάνω από το εν λόγω ορόσημο ήταν στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Η Home Depot πρόσθεσε 2,2% και ανέβασε τα κέρδη της εβδομάδας σε σχεδόν 8%. Η Caterpillar πρόσθεσε 1,6%.

Ο S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5% στις 5.611,66 μονάδες και ανήλθε για άλλη μια φορά πάνω από το επίπεδο των 5.600 μονάδων, αφού έπεσε κάτω από το συγκεκριμένο όριο την Πέμπτη. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,6% στις 18.396,98 μονάδες.

Τα κέρδη της τάξης 18% για τον S&P 500 φέτος προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογικές μετοχές. Οι τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών επικοινωνίας της αγοράς αυξάνονται κατά περίπου 20% σε ετήσια βάση. Κανένας άλλος σημαντικός τομέας δεν έχει καλύτερη απόδοση.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,6%, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,9% και ο Nasdaq έκλεισε στο +0,3%. Ο δείκτης Russell 2000 σημείωσε άλμα 6% στην εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η λεγόμενη ήπια προσγείωση της οικονομίας δίνει ώθηση στις μικρότερες εταιρείες.

Σε χαμηλά 4 και 5 μηνών υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, το 10ετές των ΗΠΑ έχασε λιγότερο από 1 μονάδα βάσης στο 4,187%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαρτίου. Η απόδοση του 2ετούς διολίσθησε κατά 4,3 μονάδες βάσης στο 4,460%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Φεβρουαρίου.

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα απωλειών μετά από τέσσερις ανοδικές. Οι τιμές αυξήθηκαν νωρίτερα, καθώς ο πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρία χρόνια, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια φέτος και θα τονώσει τη ζήτηση.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate έχασε 41 σεντς ή 0,5% στα 82,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε κατά 37 σεντς για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 85,03 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση το WTI έχασε 1,1% και το Brent 1,7% μετά από τέσσερις κερδοφόρες εβδομάδες. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, σε ένδειξη ότι η καλοκαιρινή ζήτηση καυσίμων μπορεί να ανέβει.

Πάνω από τα 2.400 δολάρια παρέμεινε ο χρυσός την Παρασκευή, στην τρίτη διαδοχική θετική εβδομάδα του. Ο χρυσός spot παρέμεινε σταθερός στα 2.413,73 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα πρόσθεσε περίπου 1%. Τα futures του πολύτιμου μετάλλου διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητα στα 2.420,70 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Ο πληθωρισμός «θολώνει» το τοπίο στη Wall Street

banks

Άνοδος στην Wall Street-«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες από το sell-off

banks

Δύο τάσεις στις αγορές της Ασίας με focus σε Κίνα-Αυστραλία

banks

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο οι ευρωαγορές

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τη Fed

banks

Επεκτάθηκε το σερί των ρεκόρ για τους S&P 500 και Nasdaq

banks