20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Νέο sell-off στη Wall Street- Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq

Νέο sell-off στη Wall Street- Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq

Απότομη πτώση κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή (2/8), με τον S&P 500 κλείνει τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών περίπου, καθώς η ασθενέστερη έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο πυροδότησε ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,51% στις 39.737,26 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,85% στις 5.345,65 μονάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερό του σημείο από τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε απώλειες 2,45% στις 16.773,22 μονάδες, κλείνοντας τουλάχιστον 10% κάτω από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό.

Οι μετοχές «βυθίστηκαν» στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς δείχνει επιβράδυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021. Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν μόλις κατά 114.000 τον περασμένο μήνα, επιβράδυνση από τις 179.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Ιούνιο και κάτω από τις εκτιμήσεις για 185.000 θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα για ασφάλεια, υπό τον φόβο ότι η διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν λάθος και ενδέχεται να επιδεινώσει την αμερικανική οικονομία.

Κάποιες μετοχές της megacap σημείωσαν απότομες απώλειες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της Amazon προκάλεσαν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις υψηλές δαπάνες των Big Tech για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου διολίσθησε κατά 8,84%, αφού έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και εξέδωσε απογοητευτικές προβλέψεις. Η Intel έκανε βουτιά 26,06% μετά την ανακοίνωση αδύναμων προβλέψεων, αλλά και απολύσεων, ενώ η Nvidia έχασε 1,78%, μετά από απώλειες 6%, μια ημέρα νωρίτερα.

Ο Nasdaq είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους δείκτες που εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης, με πτώση άνω του 10% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του. Ο S&P 500 και ο Dow Jones βρίσκονται 6% και 4% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους.

Οι απώλειες της Παρασκευής αποτελούν «φυσική πορεία» σε μια αγορά ταύρων που επιστρέφει χαμηλότερα μετά την απότομη ανοδική της πορεία, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, Adam Turnquist. «[Ο Nasdaq] ήταν «υπεραγορασμένος» τον Ιούλιο, το ίδιο και ο τομέας των ημιαγωγών. Μεγάλος μέρος αυτού του ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει πραγματικά ελεγχθεί σε σχέση με την πραγματικότητα, σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Turnquist, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό «δεν είναι το τέλος της ιστορίας της τεχνητής νοημοσύνης».

Οι μετοχές τεχνολογίας δεν ήταν οι μόνες που «είδαν» sell-off την Παρασκευή. Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν πλήγμα λόγω των φόβων για ύφεση, με τις Bank of America και Wells Fargo να υποχωρούν κατά 4,86% και 6,37% αντίστοιχα.

Η Wall Street έκλεισε μία εβδομάδα με υψηλή μεταβλητότητα, με τον S&P 500 να καταγράφει μεταβολές άνω του 1% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Η χρηματιστηριακή αγορά είχε σημειώσει ράλι την Τετάρτη όταν η Fed έδωσε ένα ισχυρό σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όμως μετά τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση, πολλοί επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση.

Εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 5% για το πετρέλαιο

Σημαντικές απώλειες σημείωσε και το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών για την αμερικανική οικονομία, ενώ αποθαρρυντικά στοιχεία έρχονται και από την Κίνα, με τον τομέα της μεταποίησης να είναι υποτονικός, προκαλώντας φόβους για μία γενικευμένη ύφεση. Παράλληλα, το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή δημιουργεί «αστάθεια» στις προμήθειες

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, υποχώρησε κατά 3,66%, κλείνοντας στα 76,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για το Brent σημείωσε πτώση 3,41% στα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI κατέγραψε απώλειες 4,7%, ενώ το Brent διολίσθησε κατά 5,3%.

#Wall_Street #nyse #απώλειες #Πτώση #ΒΟΥΤΙΑ

Related posts

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδι» το αμερικανικό χρέος

banks

Wall Street: Νέες απώλειες μετά το sell off διετίας

banks

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού δίνει «φτερά» στη Wall Street

banks

Ανοδικά κινείται η Wall Street-Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500

banks

Νέα ρεκόρ για S&P, Nasdaq- Στα «πράσινα» και ο Dow

banks

Wall Street: Δεύτερη μέρα πτώσης- 400 μονάδες κάτω ο Dow Jones

banks