ΟΗΕ: Το παράθυρο αποκλιμάκωσης πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική λύση στην Υεμένη

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, δήλωσε ότι, ενώ η εκεχειρία του 2022 μεταξύ των ανταρτών Χούθι και της κυβέρνησης εξακολουθεί να ισχύει, η σύγκρουση παραμένει ανεπίλυτη, με τους Υεμενίτες να πληρώνουν το τίμημα αυτής της αβεβαιότητας.

O κ. Γκρούντμπεργκ ανέφερε ότι η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να αποτελέσει “σημείο καμπής για την περιοχή” και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη στην Υεμένη να αξιοποιήσουν το σημερινό παράθυρο περιφερειακής αποκλιμάκωσης για την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας.

Σημείωσε ότι, παρά τις περιφερειακές εντάσεις, οι επιπτώσεις στην Υεμένη υπήρξαν μέχρι στιγμής “σχετικά περιορισμένες”, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί νέες επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι η “σχετική ηρεμία στο εσωτερικό της Υεμένης μετά την εκεχειρία του 2022 συνεχίζει να διατηρείται”.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαμαρτυρίες στο ‘Αντεν και σε άλλες επαρχίες για τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, χαιρετίζοντας παράλληλα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης της Υεμένης και την πρόσφατη σαουδαραβική επιχορήγηση ύψους “150 εκατομμυρίων δολαρίων” για την προμήθεια καυσίμων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο κ. Γκρούντμπεργκ επισήμανε την πρόοδο στο ζήτημα των κρατουμένων, λέγοντας ότι τα μέρη συμφώνησαν τον περασμένο μήνα στην απελευθέρωση “περισσότερων από 1.600 κρατουμένων που συνδέονται με τη σύγκρουση”, έπειτα από 14 εβδομάδες διαπραγματεύσεων στο Αμμάν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως “τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελευθέρωσης που έχει συμφωνηθεί στην ιστορία της σύγκρουσης”.

Στο σκέλος της ασφάλειας, ανέφερε ότι το Γραφείο του συγκάλεσε συναντήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Στρατιωτικού Συντονισμού και προγραμματίζει να καλέσει τις αντιπροσωπείες σε τριμερή συνάντηση. Τόνισε ότι οι προσπάθειες αυτές υπηρετούν τον “βασικό στόχο” της έναρξης μιας χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής διαδικασίας, η οποία, όπως είπε, έχει “αναβληθεί για πάρα πολύ καιρό”.

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο για την ανθρωπιστική κατάσταση, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Τομ Φλέτσερ προειδοποίησε ότι “η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιταχύνεται”, με την πείνα να αυξάνεται και την ανταπόκριση να βρίσκεται “στα όρια της”. Όπως είπε, μέσα σε μόλις έναν μήνα, το ποσοστό των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες αυξήθηκε “σε σχεδόν 60%”, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν την πιο ακραία στέρηση αυξήθηκαν “από έναν στους τέσσερις σε σχεδόν έναν στους τρεις”.

Ο κ. Φλέτσερ ανέφερε επίσης ότι περισσότερα από “2,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό”, ως αποτέλεσμα ενός θανατηφόρου συνδυασμού “σύγκρουσης, οικονομικής κατάρρευσης, αύξησης των τιμών και απώλειας εισοδημάτων”, σε συνδυασμό με ένα υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.

Διατύπωσε επίσης τρία αιτήματα προς το Συμβούλιο: “να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των κρατούμενων συναδέλφων”, “να χρηματοδοτηθεί η ανταπόκριση” και “να στηριχθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες”.

Η Ελλάδα, δια της Μόνιμης Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβεως Αγλαΐας Μπαλτά, χαιρέτισε την ανακοίνωση για την απελευθέρωση κρατουμένων που συνδέονται με τη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντάς την ως “τη μεγαλύτερη απελευθέρωση που έχει συμφωνηθεί από την έναρξη της σύγκρουσης”. Όπως σημείωσε, τέτοια μέτρα “μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών” και να δημιουργήσουν “πιο ευνοϊκό περιβάλλον για διάλογο”. Παράλληλα, εξέφρασε την “πλήρη υποστήριξή” της στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου για “μια διαρκή πολιτική λύση στη σύγκρουση”, μέσω μιας “χωρίς αποκλεισμούς, υπό ηγεσία και ιδιοκτησία της Υεμένης διαδικασίας”, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για την “άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται αυθαίρετα από τους Χούθι”, συμπεριλαμβανομένων των 73 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, και υπογράμμισε την ανάγκη για “ασφαλή, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση” του ανθρωπιστικού προσωπικού σε όσους έχουν ανάγκη. Δήλωσε, ακόμη, “βαθιά ανήσυχη” για την επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και ζήτησε “επείγουσα και διαρκή διεθνή στήριξη” για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών και τη συνέχιση της σωτήριας βοήθειας.

Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος “καταδίκασε απερίφραστα” την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των Χούθι κατά του Ισραήλ και “με τον πιο έντονο τρόπο” την ανακοίνωση για επανάληψη επιθέσεων κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Τόνισε ότι “οποιεσδήποτε πράξεις που απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι απαράδεκτες” και υπογράμμισε ότι οι διεθνείς θαλάσσιες οδοί πρέπει να προστατεύονται, ώστε να διασφαλίζεται η “ανοικτή, ασφαλής και αδιάλειπτη διέλευση της εμπορικής ναυτιλίας”.

Τέλος, η Ελλάδα σημείωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση της ναυτικής ασφάλειας και, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως συν-εισηγήτρια, στηρίζει την παράταση για ακόμη έξι μήνες της μηνιαίας ενημέρωσης του Γενικού Γραμματέα για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ επανέλαβε τη στήριξή της στην επιχείρηση της ΕΕ “ASPIDES”, στο πλαίσιο της αμυντικής της εντολής και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιφέρεια Χμελνίτσκι

Ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-24 συνετρίβη σήμερα στη δυτική Ουκρανία, παρασύροντας στον θάνατο τους δύο πιλότους, σύμφωνα ανακοίνωση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το μαχητικό συνετρίβη στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, η οποία απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Μολδαβία. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται, αναφέρει η ανακοίνωση. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέλι: Υποχρεωτική πλέον η αναγραφή προέλευσης

  Η ΕΕ αυστηροποιεί την επισήμανση του μελιού: προέλευση και ποσοστά πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα στην ετικέτα. Αλλαγές ισχύουν και για τη μαρμελάδα. Όποιος αγοράζει μέλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να πληροφορείται από την ετικέτα πολύ περισσότερα για το περιεχόμενο του βάζου. Από σήμερα, 15 Ιουνίου 2026, ισχύουν νέοι κανόνες, σύμφωνα με

Γιώργος Φλωρίδης για Γιωτόπουλο: «Αυτός που είναι 83 ετών έχει και 17 φόνους στην πλάτη»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σχολίασε την απόφαση του Άρειου Πάγου για την επιστροφή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στη φυλακή, προκειμένου να ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής του. Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι ο καταδικασθείς για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη δεν έχει δείξει μεταμέλεια για τις δολοφονίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Πεζεσκιάν: Διπλωματική νίκη για το Ιράν η συμφωνία-πλαίσιο με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν περιέγραψε σήμερα τη συμφωνία-πλαίσιο με τις ΗΠΑ, η οποία θα υπογραφεί επισήμως την Παρασκευή στην Ελβετία, ως διπλωματική νίκη για τη χώρα του. "Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να αφήσουμε αυτήν ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την παρούσα κατάσταση, να περάσει ανεκμετάλλευτη", δήλωσε ο Πεζεσκιάν

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σήμερα πως θεωρεί ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υπογράψει οριστική συμφωνία με την Ουάσινγκτον εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο, καθώς ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προειδοποίησε πως η συνεχιζόμενη παρουσία ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο θα αποτελούσε παραβίαση του μνημονίου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ισραηλινά στρατεύματα

Wall: Dow Jones σε νέα κορυφή – Bουτιά Nasdaq και chipmakers εν μέσω φθηνού πετρελαίου

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό την Τρίτη 16/6, καθώς οι επενδυτές μετακινήθηκαν από τις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών προς κυκλικούς κλάδους, εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης των 30 μετοχών ενισχύθηκε κατά 0,64%, κλείνοντας στις 51.999,67 μονάδες και καταγράφοντας νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, ενώ ενδιάμεσα ξεπέρασε και τις 52.000.

Το Ιράν μετακινεί τα πετρελαιοφόρά του εν όψει της υπογραφής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Αρκετά πετρελαιοφόρα που συνδέονται με το Ιράν άλλαξαν θέση, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία που ενδέχεται να επιτρέψει στην Τεχεράνη να ξεκινήσει άμεσα τις πωλήσεις πετρελαίου της. Τέσσερα πλοία, εκ των οποίων τα δύο είναι υπερδεξαμενόπλοια ικανά να μεταφέρουν δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού, ενεργοποίησαν τους αναμεταδότες τους και φάνηκε να αποπλέουν από

Μαρινάκης σε Τσίπρα: «Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές»

«Ήταν μια νομοθέτηση, η οποία άργησε 28 χρόνια και αυτά τα 28 χρόνια το σύνολο των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν σε καθεστώς προσωρινής λειτουργίας. Δηλαδή κάθε χρόνο ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός ή υφυπουργός για τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έπρεπε να παρατείνει αυτή την προσωρινή λειτουργία, άρα την «ομηρία»

Related Articles

Popular Categories