32.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
COMODITIES

Οι ελπίδες για ενίσχυση της ζήτησης ανεβάζουν το πετρέλαιο

Οι ελπίδες για ενίσχυση της ζήτησης ανεβάζουν το πετρέλαιο

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο τη Δευτέρα (17/6), καθώς οι ελπίδες για ώθηση της ζήτησης λόγω της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο αντιστάθμισαν τα κινεζικά δεδομένα που έδειξαν και πάλι την προβληματική ανάκαμψη για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Εκτός από τις λιανικές πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις λόγω της ώθησης των εορτών, τα υπόλοιπα κινεζικά στοιχεία ήταν κυρίως απογοητευτικά. Τα στοιχεία ακολούθησαν έρευνα της Παρασκευής που έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό επτά μηνών τον Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, σημείωσαν το πρώτο τους εβδομαδιαίο κέρδος σε τέσσερις εβδομάδες λόγω της αυξημένης πεποίθησης ότι τα αποθέματα πετρελαίου πρόκειται να υποχωρήσουν καθώς ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο εν μέσω συνεχιζόμενων περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.

«Η αγορά αργού πετρελαίου αρχικά ανταποκρίθηκε αρνητικά στα μικτά στοιχεία από την Κίνα», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank.

«Αλλά οι προοπτικές για ισχυρή ζήτηση καυσίμων το επόμενο τρίμηνο και η διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας ότι η αύξηση του Οκτωβρίου υπόκειται στις επικρατούσες συνθήκες και η πρόσθετη εστίαση σε παραβιάσεις των ποσοστώσεων για να μειωθεί και να ευθυγραμμιστεί η παραγωγή φαίνεται να υποστηρίζουν τις τιμές», συμπλήρωσε.

Η Σαουδική Αραβία είπε ότι η προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ για το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να διακοπεί ή να αντιστραφεί εάν χρειαστεί. Η Ρωσία και το Ιράκ, που αντλούν περισσότερα από τις ποσοστώσεις τους στον ΟΠΕΚ+, δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, αν και διέφεραν ως προς την ισχύ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου φέτος, είχαν υποστηρίξει την πεποίθηση ότι τα αποθέματα θα μειωθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Ωστόσο, οι αναλυτές της BofA ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι ενώ η εκτίμηση της αγοράς είναι για υψηλότερες τιμές του πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο, υπάρχει κίνδυνος για τις τιμές εάν συνεχιστούν τα αδύναμα ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης.

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα υπόλοιπα θα σταθεροποιηθούν αρκετά το τρίτο τρίμηνο για να ανατρέψουν την αγορά από ένα μεγάλο φαινομενικό πλεόνασμα σε έλλειμμα που μπορεί να αυξήσει τις τιμές», έγραψαν οι αναλυτές της BofA, συμπεριλαμβανομένου του Φρανσίσκο Μπλανς.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή παρέμειναν αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι τα εντεινόμενα διασυνοριακά πυρά από το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προς το Ισραήλ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή κλιμάκωση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,32 στα 78,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,31% στα 82,84 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,258% στα 34,915 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,58% στα 2.335,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,24% στα 29,40 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,77% στα 4,4165 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0715 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,11% στο 1,2668 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8457 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Τελείωσε η απεργία στις νορβηγικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου

banks

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

banks

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για νέες περικοπές στην παραγωγή

banks

Goldman Sachs: Το αλουμίνιο θα φτάσει τα $2.600/τόνο

banks

Στην… αντεπίθεση μετά το χαμηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

banks

Υποχωρεί, αλλά παραμένει κοντά σε υψηλό 3 εβδομάδων το πετρέλαιο

banks