20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
COMODITIES

Στην… αντεπίθεση μετά το χαμηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

Στην… αντεπίθεση μετά το χαμηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σχεδόν 1% την Πέμπτη (2/5), ανακάμπτοντας από τις τριήμερες απώλειες που τις οδήγησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου.

Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 3% σε χαμηλό επτά εβδομάδων την Τετάρτη μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, προειδοποιώντας για επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος και να περιορίσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Το αργό πιέστηκε επίσης από μια απροσδόκητη άνοδο των σχετικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ). Τα αποθέματα εμφανίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

«Τα στοιχεία αποθέματος ήταν πιθανώς ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις τιμές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 460,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Απριλίου, σε σύγκριση με το 1,1 εκατομμύριο βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Υποστηρικτικές της ανάκαμψης των τιμών ήταν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και η πιθανότητα χαμηλών τιμών για να ωθήσουν την αμερικανική κυβέρνηση σε κρατικές αγορές για τα στρατηγικά αποθέματα.

«Καθώς ο αντίκτυπος της αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η Fed που σηματοδοτεί υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φαίνεται πλέον να… χωνεύεται, η προσοχή θα στραφεί στο αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γάζα», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights.

Στη Μέση Ανατολή, αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να είναι ορατή μετά από μια νέα ώθηση υπό την ηγεσία της Αιγύπτου, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει εδώ και καιρό σε επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα.

«Η γεωπολιτική θερμοκρασία μπορεί να έπεσε έναν ή δύο βαθμούς, αλλά το κλίμα παραμένει θερμό», πρόσθεσε η Βάργκα.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύουν να αναπληρώσουν το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) μετά από μια ιστορική πώληση από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης το 2022 και θέλουν να αγοράσουν πίσω πετρέλαιο στα 79 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο.

«Η αγορά πετρελαίου υποστηρίχθηκε από την εικασία ότι εάν το WTI πέσει κάτω από τα 79 δολάρια, οι ΗΠΑ θα κινηθούν για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading, που ανήκει στη Nissan Securities.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,954 στα 79,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,045 στα 84,31 δολάρια το βαρέλι.

«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,221% στα 30,230 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,14% στα 2.307,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,03% στα 26,468 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,14% στα 4,4938 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0697 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,13% στο 1,251 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8553 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #ΜΠΡΕΝΤ #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Υποχωρεί το πετρέλαιο καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μειώνονται

banks

Πρόσω ολοταχώς για εβδομαδιαία κέρδη 10% το πετρέλαιο

banks

OPEC: Ελάχιστα αυξητική η πρόβλεψη για τη ζήτηση του 2021

banks

«Σκαρφαλώνει» φοβούμενο νέες περικοπές το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σπάει το αρνητικό σερί το πετρέλαιο

banks