24.9 C
Athens
July 6, 2024
Image default
COMODITIES

Οι προσδοκίες για τη θερινή ζήτηση ανεβάζουν το πετρέλαιο

Οι προσδοκίες για τη θερινή ζήτηση ανεβάζουν το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν τη Δευτέρα (1/7), υποστηριζόμενες από την αναμενόμενη αύξηση της καλοκαιρινής κατανάλωσης και τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αν και τα κέρδη περιορίζονται από την αύξηση της παραγωγής από άλλους παραγωγούς και την πιθανότητα οικονομικής αστάθειας που προκύπτει από το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ κέρδισαν περίπου 6% τον Ιούνιο, με το μπρεντ να διαμορφώνεται πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού ο ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τις περισσότερες από τις βαθιές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι και μέσα στο 2025.

Αυτό οδήγησε τους αναλυτές να προβλέπουν ελλείμματα προσφοράς για το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι μεταφορές και η ζήτηση για κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «τρώνε» τα αποθέματα καυσίμων.

Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου και η ζήτηση για μεγάλα προϊόντα αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο, υποστηρίζοντας τις τιμές.

«Οι δείκτες ζήτησης φαίνονται σταθεροί, ειδικά στην πολύ σημαντική αγορά των ΗΠΑ, και η ζήτηση αιχμής στα διυλιστήρια για αργό είναι πλέον σταθερά σταθερή και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve των ΗΠΑ και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη και μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στηρίζουν επίσης τις τιμές, ανέφερε ο αναλυτής της IG Τόνι Σάικαμορ.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τις επιπτώσεις που έχουν οι τυφώνες στην παραγωγή και κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αμερική. Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό ξεκίνησε με τον τυφώνα Μπέριλ την Κυριακή.

«Αυξημένη αστάθεια αναμένεται στις ευρύτερες αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εκλογές κυριαρχούν στην ατζέντα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις ΗΠΑ οι ανησυχίες για την καταλληλότητα του Προέδρου Μπάιντεν για το αξίωμα, πόσο μάλλον για την επανεκλογή του, κυριαρχούν στις ειδήσεις», δήλωσε η αναλυτής της Panmure Gordon, Άσλεϊ Κέλτι.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,69% στα 82,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,78% στα 85,67 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,653% στα 33,910 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,11% στα 2.342,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,11% στα 29,585 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,71% στα 4,4238 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0741 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,14% στο 1,266 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8485 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

Σταθεροποιείται με βλέμμα στα επιτόκια το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σε τροχιά ισχυρών κερδών το πετρέλαιο

banks

Ζήτηση και αποθέματα ανεβάζουν το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

banks

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο

banks

Πτώση πετρελαίου, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στην Ινδία

banks

Κοντά στα χαμηλά 4 μηνών το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks