23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται με βλέμμα στα επιτόκια το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Σταθεροποιείται με βλέμμα στα επιτόκια το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (8/3), καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι αγορές πετρελαίου εικάζουν το χρονοδιάγραμμα πιθανής μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Φαίνεται ότι οι κινήσεις των παγκόσμιων επενδυτών θα παραμείνουν άρρηκτα συνδεδεμένες με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κεντρικοί τραπεζίτες», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Τζον Έβανς.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση πετρελαίου ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάποια στιγμή μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «μόλις αρχίζουμε να συζητάμε για την αλλαγή της περιοριστικής μας στάσης», σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, υπονοώντας μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ομοίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα «δεν απέχει πολύ» από το να αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αρκετά ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, προσθέτοντας δυνητικά ένα ανώτατο πλαφόν στα κέρδη της τιμής του πετρελαίου, ο επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και βιομηχανίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) είπε στο Reuters ότι ο Οργανισμός βλέπει μια σχετικά καλά εφοδιασμένη αγορά το 2024 με την αύξηση της ζήτησης να επιβραδύνεται.

«Ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στο μέλλον, την ισχύ της καλοκαιρινής ζήτησης και τυχόν απροσδόκητες διακοπές, βλέπουμε ότι η αγορά (είναι) σχετικά καλά εφοδιασμένη φέτος», δήλωσε ο Τορίλ Μποσόνι την Πέμπτη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,79% στα 78,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,70% στα 82,38 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,916% στα 26,490 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν υψηλά ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή, λόγω των αυξανόμενων εικασιών σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων πιθανόν τον Ιούνιο, αλλά και ενόψει των βασικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο χρυσός έχει φτάσει σε νέο υψηλό όλων των εποχών των 2.174,15 δολαρίων, με άνοδο 0,40%, και έχει κερδίσει περισσότερο από 4,1% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, όντας σε καλό δρόμο για να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία άνοδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά την κορύφωσή του από τον Δεκέμβριο την Τρίτη.

Το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,51% στα 24,703 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,05% στα 3,924 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0932 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,23% στο 1,2837 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,36% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8517 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχωρεί ξανά ελέω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

Υποχωρεί λόγω… αισιόδοξης προσφοράς το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Η πληρότητα της Ρωσίας σε LNG σφίγγει τη «θηλειά» στην ΕΕ

banks

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

banks

Νέα ισχυρή άνοδος του πετρελαίου την Τετάρτη (2/6)

banks

Ο ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια

banks