Βέβαιη φαίνεται να είναι η πορεία του Άντι Μπέρναμ προς την ανάδειξή του ως επόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βαιλείου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών τον πρότεινε επισήμως για την ηγεσία του κόμματος.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου ηγέτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Κιρ Στάρμερ, οι 322 από τους 403 βουλευτές των Εργατικών ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Μπέρναμ.
Απαντώντας στην επιβεβαίωση του αριθμού των ψήφων, ο Μπέρναμ δήλωσε ότι είναι “βαθιά ευγνώμων” για τη στήριξη που έλαβε από τους συναδέλφους του στο κόμμα, λέγοντας ότι αυτή “αντανακλά μια κοινή πεποίθηση πως η Βρετανία χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στην πολιτική”.
“Αυτός είναι ο μηχανισμός αλλαγής πορείας που προσφέρω: εξουσία έξω από το Γουέστμινστερ, μια οικονομία αναδιαμορφωμένη για τους απλούς ανθρώπους και ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε ταχυδρομικό κώδικα”, ανέφερε, όπως μεταδίδει το Bloomberg. “Θέλω να ευχαριστήσω κάθε συνάδελφο που με πρότεινε για τη δέσμευσή του σε αυτό το όραμα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με μία ακόμη ψήφο ο Μπέρναμ επιβεβαιώνεται και επίσημα ως ο μοναδικός υποψήφιος στην κούρσα, καθώς αποτρέπει οποιονδήποτε πιθανό αντίπαλο από το να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 81 υποψηφιότητες για να διεκδικήσει την ηγεσία απέναντί του.
Ο Στάρμερ δεν αναμένεται να ψηφίσει, καθώς, σύμφωνα με την κομματική παράδοση, ο απερχόμενος ηγέτης δεν συμμετέχει στη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων.
Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιος υποψήφιος της τελευταίας στιγμής στην κούρσα και ο Μπέρναμ θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία την Παρασκευή 17 Ιουλίου.
Στη συνέχεια, ο Μπέρναμ αναμένεται να αναλάβει επισήμως καθήκοντα πρωθυπουργού την επόμενη εργάσιμη ημέρα, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τις υποψηφιότητες υπέρ του Μπέρναμ, ο υπουργός Υγείας Τζέιμς Μάρεϊ δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι είναι “πραγματικά ενθουσιασμένος” με τη νέα κυβέρνηση.
Οι βουλευτές “συσπειρώνονται γύρω από τον Άντι και λένε ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος και της χώρας στα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Μάρεϊ στο Sky News, καθώς το κόμμα ετοιμαζόταν να ανοίξει τη διαδικασία υποψηφιοτήτων για δεύτερη ημέρα. “Συγκρίνετέ το με όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν με όλες αυτές τις διαμάχες όταν το Συντηρητικό Κόμμα αλλάζει ηγέτη. Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουμε ηγέτη είναι μια ομαλή μετάβαση”, τόνισε.
Μία ημέρα αφότου ο Μπέρναμ ζήτησε συγγνώμη για την αρχική στάση των Εργατικών σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και επέκρινε την κυβέρνηση Στάρμερ ότι καθυστέρησε υπερβολικά να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, ο Μάρεϊ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη.
“Είναι σωστό για εκείνον να αναλογιστεί τι έχει συμβεί στο παρελθόν και να παρουσιάσει τη δική του θέση”, δήλωσε ο Μάρεϊ αναφερόμενος στον Μπέρναμ.


