29.8 C
Athens
June 21, 2024
Image default
WORLD

Ο Ορμπάν προτείνει ενιαία ακροδεξιά ευρωομάδα με Μελόνι – Λεπέν, με το βλέμμα στον… Πούτιν

Η έκκληση της Μαρίν Λεπέν προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να σχηματίσoυν από κοινού μια υπερ-ομάδα της συντηρητικής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την υποστήριξη ενός από τους πιο εξέχοντες εθνικιστές της Ευρώπης: του Βίκτορ Ορμπάν.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι “το μέλλον του στρατοπέδου των οπαδών της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, και της Δεξιάς γενικότερα, βρίσκεται τώρα στα χέρια δύο γυναικών”, υποστηρίζοντας ότι αν η Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός και η Ιταλίδα ηγέτις συνεργάζονταν “μέσα σε μια ενιαία ομάδα ή έναν συνασπισμό, θα ήταν μια ισχυρή δύναμη για την Ευρώπη”.

Το συντηρητικό δεξιό (με ακροδεξιές και μεταφασιστικές ρίζες) κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, συμμετέχει επί του παρόντος με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν είναι μέρος της ακροδεξιάς ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).
Διαφήμιση

Με την ακροδεξιά να αναμένεται να εκτιναχθεί στις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου, η Λεπέν έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα μιας ενιαίας δεξιάς – ακροδεξιάς ομάδας που, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο πίσω από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. ΕΛΚ) και να δώσει στην Ευρώπη ένα δυνατό “τράνταγμα” προς τα δεξιά.

Ο Ορμπάν συμμερίζεται το όραμα της Λεπέν. Η δυναμική που θα προέκυπτε από μια τέτοια συνεργασία “θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αναδιαμορφώσει τη μορφή της ευρωπαϊκής Δεξιάς ή ακόμη και να υποκαταστήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”, είπε.

Το ίδιο το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, αποχώρησε από το κεντροδεξιό ΕΛΚ το 2021 και διεξάγει συνομιλίες για να ενταχθεί στο ECR. Ο Ούγγρος ηγέτης είπε, ωστόσο, ότι το Fidesz θα απαιτούσε από το ECR να αποσαφηνίσει τη στάση του σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και με το ΕΛΚ, το οποίο ο Ορμπάν επέκρινε ότι βρίσκεται υπό γερμανική επιρροή.

“Εκτός από τον αριθμό των εδρών που κερδίζει ένα συγκεκριμένο κόμμα, το πιο σημαντικό πράγμα, κατά τη γνώμη μου, θα είναι ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο αριθμός που θα είναι υπέρ του τερματισμού του”, δήλωσε ο Ορμπάν, ο οποίος έχει αντιταχθεί σθεναρά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς η τελευταία αποκρούει εδώ και δύο και πλέον χρόνια την ευρείας κλίμακας εισβολή του ηγέτη του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Όρμπαν επανέλαβε επίσης την αντίθεση της Ουγγαρίας στην προσπάθεια του Μαρκ Ρούτε να αναδειχθεί γενικός γραμματέας στο ΝΑΤΟ – επισημαίνοντας παλαιότερες δηλώσεις στις οποίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε σημειώσει ότι η Ουγγαρία “δεν έχει πλέον θέση στην ΕΕ” – ενώ  ειρωνεύτηκε και “τη φλύαρη φύση” του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

“[Ο Μακρόν] έχει κατανόηση των ιστορικών διαστάσεων των πραγμάτων που ελάχιστοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν. Αυτό μας επιτρέπει να συζητούμε τις διαφορές μας”, είπε.

“Ωστόσο, χρειάζεται διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες”.

Related posts

Ο ΟΗΕ ζητεί αποκλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας

banks

Αποκαλύψεις για απόπειρα ανατροπής της Μέρκελ το 2015 στα απομνημονεύματα του Β. Σόιμπλε

banks

SZ: Προβληματική η γερμανική κουλτούρα πολιτικής ασφαλείας

banks

Ιράκ: Έξι νεκροί σε επίθεση με τουρκικό drone σε στρατιωτικό αεροδρόμιο

banks

Η Αίγυπτος αρνείται να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από τη Ράφα

banks

Τατζικιστάν – κλιματική αλλαγή: Ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους πολίτες να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα

banks