22.2 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Ο τυφώνας Francine δίνει… ώθηση σχεδόν 2% στο πετρέλαιο

Ο τυφώνας Francine δίνει… ώθηση σχεδόν 2% στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται σχεδόν 2% την Πέμπτη (12/9), επεκτείνοντας την ανάκαμψη που υποκινήθηκε από την ανησυχία για τις επιπτώσεις του τυφώνα Francine στην παραγωγή των ΗΠΑ, αν και η ζοφερή προοπτική για τη ζήτηση περιορίζει τα κέρδη.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι υπεράκτιες πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ έκλεισαν και οι εργασίες διυλιστηρίων στην ακτή διακόπηκαν λόγω του περάσματος του τυφώνα Francine από τη νότια Λουιζιάνα την Τετάρτη.

«Ο τυφώνας Francine πιθανότατα έχει διαταράξει περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, κάτι που εκτιμούμε ότι θα μειώσει την παραγωγή του Σεπτεμβρίου στον Κόλπο του Μεξικού κατά περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS.

Σχεδόν το 39% της παραγωγής πετρελαίου και σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού ήταν εκτός δικτύου την Τετάρτη, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή υπεράκτιων χωρών. Συνολικά 171 πλατφόρμες παραγωγής και τρεις εξέδρες είχαν εκκενωθεί.

«Η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, με οποιεσδήποτε διαταραχές στην παραγωγή να ενδέχεται να περιορίσουν τις προμήθειες βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova.

Όμως, καθώς η καταιγίδα αρχίζει να υποχωρεί, η προσοχή της αγοράς πετρελαίου άρχισε να στρέφεται στη χαμηλότερη ζήτηση.

Την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 κατά 70.000 bpd, ή περίπου 7,2%, σε 900.000 bpd, επικαλούμενος τη χαμηλή κινεζική ζήτηση.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν παντού την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν και οι εξαγωγές μειώθηκαν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Παρά τις ανησυχίες για τον τυφώνα Francine, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική για το αργό πετρέλαιο WTI, υποστηριζόμενη από την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα και τις «ανησυχίες για τον φόβο της ανάπτυξης» στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Κέλβιν Γουόνγκ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος και περιόρισε τις προσδοκίες του για το 2025, στη δεύτερη συνεχόμενη αναθεώρησή του προς τα κάτω.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη μετά την πτωτική αναθεώρηση.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve στις 17-18 Σεπτεμβρίου, προσδοκώντας μείωση των επιτοκίων.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,53% στα 68,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,39% στα 71,59 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν κατά 1,845% στα 35,475 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,19% στα 2.547,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,72% στα 29,137 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,90% στα 4,2203 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1014 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,03% στο 1,3039 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8448 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Προς εβδομαδιαία άνοδο 3% το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Αύξηση των τιμών πετρελαίου ενόψει συνάντησης του ΟΠΕΚ+

banks

Τα… συγκρουόμενα μάκρο «ηρεμούν» το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Τα μάκρο… ώθησαν πάνω από τα $84/βαρέλι το μπρεντ

banks

Σπάει το αρνητικό σερί το πετρέλαιο

banks

ΗΑΕ:«Καθαρά τεχνική» η απόφαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

banks