25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Ο χρυσός πλησιάζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του

Ο χρυσός πλησιάζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του

Κοντά σε νέο ρεκόρ έφτασε ο χρυσός, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο χρυσός έφτασε στα 2.478,61 δολάρια ανά ουγγιά – περίπου 5 δολάρια από το ρεκόρ που είχε σημειώσει τον περασμένο μήνα – με τους traders να αναζητούν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή αργότερα σήμερα για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Fed. Τα χαμηλότερα επιτόκια θεωρούνται παραδοσιακά ως bullish λόγος για τον άτοκο χρυσό.

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών παραγωγού των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ήταν κατώτερη των προσδοκιών και έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed Bank στην Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι αναζητά «λίγα περισσότερα δεδομένα» προτού υποστηρίξει τη μείωση των επιτοκίων, ενώ επανέλαβε ότι πιθανότατα θα είναι έτοιμος να στηρίξεις τις μειώσεις «μέχρι το τέλος του έτους».

Η Fed «έχει το πλεονέκτημα μιας δεύτερης σειράς αριθμών το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, επομένως οι αριθμοί του Αυγούστου θα δημιουργήσουν το σκηνικό, αλλά δεν θα είναι καθοριστικής σημασίας», δήλωσε στο Bloomberg η Rhona O’Connell, αναλύτρια της StoneX.

Πέρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, υπάρχουν ισχυροί ανοδικοί «άνεμοι» για τον χρυσό, ο οποίος «συνεχίζει να υποστηρίζεται εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από την Fed», δήλωσε η Ewa Manthey, στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων στην ING Bank NV. «Τα χθεσινά στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη ότι η Fed θα είναι σε θέση να προχωρήσει σύντομα σε περικοπές», πρόσθεσε.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο περίπου 20% φέτος εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τη νομισματική χαλάρωση και τις μεγάλες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες. Παρατηρείται επίσης υποστήριξη από την αυξημένη ζήτηση που δημιούργησαν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.473,25 δολάρια στις 10:51 π.μ. ώρα Λονδίνου. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot κατέγραψε πτώση. Το ασήμι άλλαξε ελάχιστα, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο «ανέβηκαν».

#Εμπορεύματα #χρυσός #Bloomberg #πληθωρισμός #επιτόκια #γεωπολιτικές_εντάσεις

Related posts

Τα μηνύματα από τη Γάζα ρίχνουν το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων από τον ΟΠΕΚ

banks

«Βουτιά» για το πετρέλαιο στο 5νθήμερο- Αντέδρασε ο χρυσός

banks

Ανεβαίνει το πετρέλαιο εν μέσω ασθενέστερου πληθωρισμού- Εβδομαδιαίες απώλειες

banks

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks