24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
COVER STORY

Πάνω από €23 δισ. η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Πού “βλέπουν” τις τιμές οι αναλυτές

Σε πάνω από 23 δισ. ευρώ διαμορφώνεται σήμερα η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με τους αναλυτές – μετά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που εμφάνισαν το α’ εξάμηνο του 2024 – να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές – στόχους, “βλέποντας” μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από τις αρχές του 2024 οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνάφεια κυρίως με την αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία, την αυξημένη κερδοφορία και τις αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των τραπεζών.

Στην πρώτη θέση, σε όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης, φιγουράρει η Eurobank, η οποία, άλλωστε, υπήρξε και η πρώτη τράπεζα μεταξύ των συστημικών που ολοκλήρωσε την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διατηρώντας, ταυτόχρονα, το πιο εκτεταμένο “αποτύπωμα” στο εξωτερικό που έρχεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά την πρόσφατη απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα. Έχοντας κλείσει τη συνεδρίαση της Τρίτης στα 2,005 ευρώ, η τράπεζα έχει αποτίμηση 7,347 δισ. ευρώ, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο σχεδόν 24% από τα τέλη του 2023. Το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους η τράπεζα εμφάνισε κέρδη, ύψους 721 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023, με το δείκτη απόδοσης να ανέρχεται σε 18,5%, ενώ η μέση τιμή – στόχος κυμαίνεται στα 2,70 ευρώ, με τους αναλυτές να διαβλέπουν περιθώριο ανόδου πάνω από 35%. Ειδικότερα, η Deutsche Bank ανέβασε την τιμή της μετοχής της Eurobank στα 2,85 ευρώ από 2,75 ευρώ προηγουμένως, η UBS  στα 2,74 ευρώ και η Εuroxx Χρηματιστηριακή στα 2,70 ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,50 ευρώ.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία, ωστόσο, έχει αρκετές φορές καταφέρει να “πλασαριστεί” στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, νικώντας στα σημεία τη Eurobank. Με την τιμή της Τρίτης 20/8 να διαμορφώνεται στα 7,956 ευρώ, η ΕΤΕ διαθέτει κεφαλαιοποίηση 7,277 δισ. ευρώ, ενώ η διακύμανση της μετοχής της δείχνει άνοδο άνω του 26,5% από τις αρχές του 2024. Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως η μετοχή της θα μπορούσε να φτάσει από 9,85 ευρώ (Deutsche Bank) έως και 11,20 ευρώ (UBS), με το περιθώριο ανόδου να προσδιορίζεται, επίσης, στα επίπεδα του 30%. Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΕ εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2024 κέρδη, ύψους 670 εκατ. ευρώ (+26% σε ετήσια βάση), με το δείκτη απόδοσης να “αγγίζει” το 18,1%. Είναι δε, η μοναδική από τις συστημικές τράπεζες που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την έξοδο του Δημοσίου από το μετοχικό της κεφάλαιο, αφού απομένει ένα 18,39%, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα διατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της αποεπένδυσης, με τη διάθεση ποσοστού 22%, συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον, με το διεθνές βιβλίο να καλύπτεται 9,5 φορές και τις προσφορές να ξεπερνούν τα οκτώ δισ. ευρώ και την ελληνική προσφορά να καλύπτεται κατά 2,9 φορές, με εγγραφές στο λειτουργικό βιβλίο προσφορών του ΧΑ της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς που ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 3,872 ευρώ έχει κεφαλαιοποίηση 4,841 δισ. ευρώ, ενώ η άνοδος της μετοχής της έφτασε το 21% από τις αρχές του 2024. Το τρέχον έτος αποτέλεσε ορόσημο για την τράπεζα, αφού εκτός του ότι επέστρεψε σε καθεστώς μερισμάτων και πραγματοποίησε το placement της διάθεσης του συνόλου των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ, παράλληλα, αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα που κατάφερε να καλύψει το δείκτη MREL 1,5 χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία. Τα ισχυρά της αποτελέσματα, άλλωστε, της επέτρεψαν να αυξήσει σε 16% τον ετήσιο στόχο για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTVB) έναντι – αναθεωρημένης – εκτίμησης 15%. Όσον αφορά στη μετοχή της, οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτή θα μπορούσε να “πιάσει” από τα 5,00 ευρώ (Deutsche Bank) έως και τα 6,00 ευρώ (Euroxx), με τη δυναμική της ανόδου να διαμορφώνεται σε 45%.

Τέλος, με βάση την τιμή κλεισίματος της χθεσινής ημέρας – 1,583 ευρώ – η Alpha Bank εμφανίζει συνολική αποτίμηση περίπου 3,8 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο σχεδόν 3% από τα τέλη του περασμένου έτους. Η τράπεζα κατάφερε το αμέσως προηγούμενο διάστημα να ολοκληρώσει ένα από τα πιο σημαντικά deal στον ελληνικό τραπεζικό τομέα τα τελευταία 17 χρόνια, κλείνοντας το α’ εξάμηνο του 2024 με κέρδη, ύψους 322,5 εκατ. ευρώ από 302,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, με την ετήσια αύξηση να ξεπερνά το 6,5%. Οι αναλυτές “βλέπουν” άνοδο της τιμής μεταξύ 2,30 ευρώ (Deutsche Bank) και 2,50 ευρώ (Euroxx), με το ανοδικό περιθώριο να προσεγγίζει το 50%.

Related posts

UniCredit: Ποια είναι η πανευρωπαϊκή Τράπεζα που επενδύει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά 17 χρόνια

banks

Οι ελληνικές τράπεζες εξάγουν τεχνογνωσία και στελέχη στο εξωτερικό

banks

«Κάηκαν» 100 δισ. σε μια εβδομάδα από την αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Στο… κενό οι πλειστηριασμοί μέχρι νεωτέρας

banks

Πόσο κοντά σε μειώσεις επιτοκίων βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες

banks

Κόκκινα δάνεια: Nέο μοντέλο «αποπληρωμής με έκπτωση» προωθούν τράπεζες και funds

banks1