Σε ένα πακέτο παροχών που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όπως μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το φετινό «καλάθι» ξεκίνησε με εκτιμήσεις μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, ενώ στην πορεία έφτασε να υπολογίζεται κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Πλέον, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικό πακέτο άνω των 2,5 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και περίπου 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής και επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο τη φθηνότερη και ασφαλέστερη ενεργειακή τροφοδοσία. Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου, ωστόσο, αναμένεται να αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις.
Τέσσερις δόσεις έως το 2028
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι οι παροχές θα δοθούν τέσσερις διαδοχικές φάσεις.
Ο σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις ανά δίμηνο ή τρίμηνο, με τα πρώτα μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο. Η δεύτερη δόση αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου 2027 και θα περιλαμβάνει κυρίως εισοδηματικές αυξήσεις, αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις. Στη συνέχεια, ένα μέρος των μέτρων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον «προεκλογικό» Μάρτιο, ενώ η τέταρτη φάση θα αφορά μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη νέα κυβέρνηση, με ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου 2028.
Στο επίκεντρο αγρότες, οικογένειες και ελεύθεροι επαγγελματίες
Κεντρικό κομμάτι του πακέτου αναμένεται να είναι οι φοροελαφρύνσεις, με συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Για τους αγρότες προετοιμάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια ιδιαίτερα σημαντική φορολογική ελάφρυνση. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την πίεση που έχει συσσωρευτεί στον αγροτικό κόσμο, καθώς οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντων έχουν επιβαρύνει σημαντικά το εισόδημά τους.
Στο κυβερνητικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνεται φορολογική ελάφρυνση και για οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει με επίκεντρο το δημογραφικό.Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απομακρυνθούν διατάξεις που λειτουργούσαν ως αντικίνητρο για τη δήλωση πρόσθετων εισοδημάτων.
Πρόκειται για «κόφτες» που αύξαναν το τεκμαρτό εισόδημα και, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγούσαν τους επαγγελματίες στην καταβολή υψηλότερου φόρου.
Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, περίπου το ένα τρίτο του τεκμηρίου αναμένεται να βγει εκτός υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση θα αφορά ευρύτερα την κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν πιο στοχευμένες ρυθμίσεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως οι ιδιοκτήτες ταξί.
Ένας διαφορετικός 13ος μισθός για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προσανατολίζεται στην επαναφορά της 13ης σύνταξης, ή του 13ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, φαίνεται πως εξετάζεται ένας διαφορετικός τρόπος ενίσχυσης των εισοδημάτων, ο οποίος στην πράξη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίστοιχη παροχή.
Το μέτρο-έκπληξη που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα και έξω από την τελική εκδοχή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αφορά ένα μόνιμο επίδομα για τους δημοσίους υπαλλήλους, που με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτει τη μη επαναφορά του 13ου μισθού.
Εθνική σύνταξη: Από τα 250 στα 446 ευρώ
Ενδεικτικό της κλίμακας της παρέμβασης για τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι το ποσό που εξετάζεται για την ενίσχυση των συνταξιούχων.
Από τα 250 ευρώ που ήταν αρχικά ο σχεδιασμός και τα 300 ευρώ που συζητούνταν στη συνέχεια, οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν το ποσό στα 446 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου όσο η σημερινή εθνική σύνταξη.
Μια τέτοια παροχή θα μπορούσε να παραπέμπει, ως προς τη λογική της, στα παλαιότερα δώρα που λάμβαναν οι εργαζόμενοι πριν από τις περικοπές της μνημονιακής περιόδου. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα παρουσιαστεί ως 13ος μισθός, αλλά με διαφορετική ονομασία και διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο.
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μια εισοδηματική ομάδα που μόλις από πέρυσι άρχισε να βλέπει ουσιαστικότερες αυξήσεις στις αποδοχές της.
Σε αντίθεση με τους συνταξιούχους, των οποίων οι αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια συνδέθηκαν σταδιακά με τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν αντίστοιχη εισοδηματική ενίσχυση.
Το μόνιμο επίδομα που εξετάζεται έρχεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να καλύψει μέρος των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων τα προηγούμενα χρόνια.
Το τελικό πακέτο, πάντως, αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με το ύψος των παροχών, τον ακριβή χρόνο εφαρμογής και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα «βαφτιστούν» οι παρεμβάσεις να αποτελούν μέχρι την τελευταία στιγμή αντικείμενο κυβερνητικών συσκέψεων.
-: -
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.


