Παύλος Μαρινάκης: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ στους servicers – Τα νέα μέτρα για δανειολήπτες

Στις νέες διατάξεις για την προστασία των δανειοληπτών και την αυστηρότερη εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή (6/11).

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, με επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία των οφειλετών να συγκεντρώνουν περισσότερες από 200 θετικές ψήφους. Επί της αρχής, πάντως, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην τροπολογία για τη θέσπιση σταθερού επιτοκίου 3% σε ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για ευάλωτους και επιλέξιμους οφειλέτες, καθώς και στην αύξηση του ανώτατου προστίμου που μπορεί να επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος στους servicers, από 500.000 σε 5 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία εγκρίθηκε με 212 ψήφους υπέρ.

Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες και τους servicers

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι νέες διατάξεις ενισχύουν την προστασία των συνεπών δανειοληπτών από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, προβλέποντας κυρώσεις έως 500.000 ευρώ ανά οφειλέτη σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας.

Παράλληλα, αίρονται χρονικοί περιορισμοί για τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση του Δημοσίου ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τα οικονομικά τους στοιχεία και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουν τα παράπονα των πολιτών. Θεσπίζεται επίσης ετήσιος ανεξάρτητος διαχειριστικός έλεγχος για χαρτοφυλάκια με εγγύηση του Δημοσίου.

Μία ακόμη υποχρέωση αφορά τη συνεργασία των servicers με τον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Μεσολαβητή για την αντιμετώπιση παραπόνων των οφειλετών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη για αναστολή της τοκοφορίας όταν μια εταιρεία καθυστερεί περισσότερο από 45 ημέρες να παράσχει στον δανειολήπτη αναλυτική ενημέρωση για την οφειλή του.

Επιπλέον, προβλέπονται ανώτατο όριο τοκοφορίας και αυτοδίκαιος επανυπολογισμός, χωρίς να απαιτείται προσφυγή του δανειολήπτη στη Δικαιοσύνη. Τα funds θα υποχρεούνται ακόμη να καταθέτουν έγγραφη και βιώσιμη πρόταση ρύθμισης τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από οποιονδήποτε πλειστηριασμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές η κυβέρνηση επιδιώκει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των δανειακών απαιτήσεων και αυστηρότερο έλεγχο των εταιρειών που τις διαχειρίζονται.

Όπως υπογράμμισε, «θεσπίζοντας αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας και εποπτείας για τους servicers, δημιουργούμε ένα ενισχυμένο πλέγμα για την προστασία των πολιτών, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια, λογοδοσία και υπευθυνότητα στη διαχείριση των οφειλών τους».

Τα 6+2 μέτρα για τους δήμους – Χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ το 2026

Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε στη συνέχεια τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, η ετήσια χρηματοδότηση των δήμων αυξήθηκε από περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 3 δισ. ευρώ το 2026, καταγράφοντας άνοδο 67%.

Στο πακέτο των έξι βασικών μέτρων περιλαμβάνεται η διάθεση 300 εκατ. ευρώ από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για έργα ανακύκλωσης που θα υλοποιηθούν από τους δήμους.

Επιπλέον, προβλέπεται η καταβολή 240 εκατ. ευρώ εντός Νοεμβρίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων δημοτικών οφειλών προς παρόχους ενέργειας.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων από 0,75% σε 1%, για τους δήμους που θα επιλέξουν να την εφαρμόσουν.

Για τα σχολικά κτίρια ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης συντήρησης. Μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» προβλέπεται ακόμη η διάθεση 400 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία για εργασίες επισκευής σε σχεδόν 2.000 σχολεία.

Στον τομέα της αστικής οδοποιίας προβλέπεται χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τέσσερα χρόνια, μέσω ειδικού τέλους που θα μπορεί να εφαρμοστεί όταν ομαλοποιηθεί η αγορά καυσίμων.

Άλλα 50 εκατ. ευρώ προορίζονται για την προμήθεια μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, ώστε οι δήμοι να αξιοποιούν για αυτοκατανάλωση ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τοπικές ανανεώσιμες πηγές.

Στα έξι μέτρα προστίθενται δύο παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος των ΟΤΑ. Η πρώτη αφορά πρόσθετη ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ, ύψους έως 60 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη την έναρξη συζητήσεων για ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η διαμόρφωση του ειδικού τιμολογίου θα μπορούσε να προχωρήσει όταν αποκλιμακωθεί η αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Νόμιμη μετανάστευση: Από 41.000 σε 68.000 οι εγκρίσεις μετακλήσεων

Στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη νόμιμη μετανάστευση αναφέρθηκε επίσης ο κ. Μαρινάκης, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις εγκρίσεις μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι εγκρίσεις αιτημάτων εργοδοτών για νόμιμη απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες αυξήθηκαν από 41.000 το πρώτο εννεάμηνο του 2025 σε 68.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2026.

Πρόκειται για 27.000 περισσότερες εγκρίσεις, εξέλιξη την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε στις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου.

Αναφέρθηκε ακόμη στην εξέταση των εκκρεμών αιτήσεων ανανέωσης αδειών διαμονής. Από τις 85.000 αιτήσεις που εκκρεμούσαν κατά την ψήφιση του νόμου τον Φεβρουάριο, είχαν ελεγχθεί οι 65.000 έως τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

ΕΟΠΥΥ: Η εφαρμογή myEOPYY και η αξιολόγηση των παρόχων υγείας

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική ενημέρωσή του, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε δύο νέα ψηφιακά εργαλεία του ΕΟΠΥΥ: την εφαρμογή «myEOPYY app» και το «Σύστημα Αξιολόγησης Παρόχων».

Μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, οι ασφαλισμένοι αποκτούν πρόσβαση στον προσωπικό τους Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλιστική τους ικανότητα, τις ιατρικές επισκέψεις, τις πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί, τις νοσηλείες, τη φαρμακευτική αγωγή και τις αποζημιώσεις τους.

Η εφαρμογή παρέχει επίσης πληροφορίες για τις παροχές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, δυνατότητα διαχείρισης αιτημάτων για ανήλικα και εξαρτώμενα μέλη, καθώς και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την παραλαβή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 4,6 εκατομμύρια ΑΜΚΑ έχουν ήδη συνδεθεί με τον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, ενώ το 77% των αιτημάτων του τελευταίου μήνα υποβλήθηκε ψηφιακά.

Το δεύτερο εργαλείο επιτρέπει στους ασφαλισμένους να αξιολογούν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από ιδιώτες παρόχους υγείας.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αξιοποιούνται από τον ΕΟΠΥΥ για την παρακολούθηση της ποιότητας των υπηρεσιών, τον εντοπισμό προβλημάτων και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Ισπανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ενδεχόμενη απάτη στη γραμμή που σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τυχόν απάτη στη χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Μαδρίτη-Σεβίλλη, όπου στις 28 Οκτωβρίου σημειώθηκε δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο 69 ανθρώπων, όπως ανέφερε ο θεσμός. Παρόμοια έρευνα, για την ίδια γραμμή του ισπανικού σιδηροδρομικού δικτύου, ξεκίνησε έπειτα από ένα δυστύχημα που

Τουρκία: Το συνταξιοδοτικό ταμείο του στρατού ύψους $34 δισ. εισέρχεται στο εμπόριο πετρελαίου της Λιβύης

Το στρατιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Τουρκίας έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στο εμπόριο λιβυκού πετρελαίου, ενισχύοντας την επιρροή της Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα της αφρικανικής χώρας, έπειτα από χρόνια πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης. Ο Οργανισμός Αλληλοβοήθειας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ευρύτερα γνωστός ως Oyak, ξεκίνησε να αγοράζει λιβυκό αργό πετρέλαιο τον Ιανουάριο και οι όγκοι

Μασούτης: Ενισχύει την παρουσία της στην Αττική με νέο κατάστημα στη Νίκαια

Σε μια χρονιά ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. συνεχίζει τη δυναμική αναπτυξιακή της πορεία, τόσο μέσω στρατηγικών εξαγορών όσο και μέσω της οργανικής ανάπτυξης του δικτύου της, επενδύοντας σε νέα καταστήματα και σύγχρονες υποδομές. Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, εγκαινίασε ένα ακόμη σύγχρονο σούπερ μάρκετ στη

myDiesel: Σήμερα η πρώτη πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πρατήρια για το αγροτικό πετρέλαιο

Την πρώτη πληρωμή επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που αναλογεί σε αυτόν, στα πρατήρια υγρών καυσίμων που διέθεσαν πετρέλαιο κίνησης με έκπτωση του ΕΦΚ και του αναλογούντος ΦΠΑ σε αγρότες, πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, η η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω των ειδικών ψηφιακών εφαρμογών της ΑΑΔΕ myDiesel

Χρυσοχοΐδης για «Παιδική Χαρά»: «Κάθε παράνομη δραστηριότητα αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα»

«Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ευαισθησίας και κάθε μορφή παράνομης δραστηριότητας που υπονομεύει την κοινωνική εμπιστοσύνη αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα, συνέπεια πάντα στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου», σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ «Παιδική Χαρά». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ φέρεται να υπεξαίρεσε εκατομμύρια ευρώ

Pizza Fan: Ανοίγει ο δρόμος της επανεκκίνησης με αποδέσμευση των λογαριασμών για λειτουργικές ανάγκες

Μετά την απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να άρει την προσωρινή δέσμευση των λογαριασμών όψεως της εταιρείας για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών η Pizza Fan επιστρέφει σε λειτουργία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη συνέχιση των συναλλαγών με εργαζομένους

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Δεν πάει άλλο» – Κινητοποίηση των μικρομεσαίων στις 9 Δεκεμβρίου

Σήμα κινδύνου για την ασφυκτική κατάσταση στην αγορά και τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξέπεμψε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Μιλώντας στο OPEN ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε την απόφαση για κινητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις 9 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η συσσώρευση των προβλημάτων έχει πλέον οδηγήσει σε οριακό σημείο την επιχειρηματικότητα. Ο

Βουλγαρία: Στόχος η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,2% το 2027 υπό την πίεση της ΕΕ

Η Βουλγαρία επιδιώκει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4,2% της οικονομικής παραγωγής το επόμενο έτος, από περίπου 5%, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τις πιέσεις προς το νεότερο μέλος της Ευρωζώνης για τη μείωση των δαπανών. Η ΕΕ κίνησε τον Ιούλιο διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Βουλγαρίας, λόγω της καταγραφής δημοσιονομικού ελλείμματος υψηλότερου

Related Articles

Popular Categories