
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία την Τετάρτη 23/7 για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρά την σημαντική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η οποία βελτίωσε το παγκόσμιο εμπορικό κλίμα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημειώνουν πτώση 0,61% στα 68,17 δολάρια το βαρέλι στις 09:07 GMT. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) υποχωρούν κατά 0,60%, στα 64,92 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες σημείωσαν απώλειες περίπου 1% την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση της ΕΕ ότι εξετάζει αντίμετρα κατά των δασμών των ΗΠΑ, καθώς οι ελπίδες για συμφωνία πριν την προθεσμία της 1ης Αυγούστου εξασθένησαν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει δασμό 15% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ιαπωνία.
«Η πτώση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων φαίνεται να έχει ανακοπεί, αλλά δεν αναμένω κάποια σημαντική ανοδική ώθηση από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, καθώς τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις που αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την Κίνα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της εταιρείας ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας και ο επικεφαλής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν μια «ειλικρινή και εις βάθος» συζήτηση για την οικονομική και εμπορική συνεργασία, καθώς και για άλλα ζητήματα ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής.
Σε άλλη εξέλιξη, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) την Τρίτη. Τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά 3,48 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
«Αυτό θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στην αγορά των μεσαίων αποσταγμάτων, η οποία παρουσιάζει αυξανόμενη στενότητα», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι τα χαμηλά αποθέματα αργού θα προσφέρουν κάποια στήριξη στις τιμές, ακόμη και αν αναμένεται πλεόνασμα αργότερα μέσα στο έτος.
Σε ένα ακόμη θετικό σημάδι για την αγορά πετρελαίου, ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Παρασκευή το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει και τη μείωση του πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Κέρδη για φυσικό αέριο και χαλκό – Ενισχύεται το δολάριο
Την ίδια στιγμή το μεσημέρι της Τετάρτης, το φυσικό αέριο καταγράφει κέρδη, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Αύγουστο να παρουσιάζονται ενισχυμένα κατά 1,281% στα 33,535 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός κινείται πτωτικά κατά 0,29% στα 3.433,72 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει κέρδη 0,41% στα 39,75 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημειώνει σημαντικά κέρδη για μία ακόμα ημέρα, κατά 1,92% και βρίσκεται στα 5,8315 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά 0,24% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1727 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται αποδυναμωμένο κατά 0,08% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,3537 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, ενισχύεται κατά 0,33% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8662 βρετανική λίρα ανά ευρώ.


