Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ προετοιμάζεται εδώ και τρεις μήνες για το ενδεχόμενο επανέναρξης των εχθροπραξιών με το Ισραήλ, μετά την εισροή κεφαλαίων από το Ιράν, σύμφωνα με στελέχη των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών του Λιβάνου που ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές της, τα οποία επικαλείται την Δευτέρα το Reuters.
Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982, έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων με το Ισραήλ από το 2024, με χιλιάδες μαχητές και πολλά από τα ηγετικά της στελέχη να χάνουν τη ζωή τους, ενώ μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της έχει καταστραφεί.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέχουν πλέον χωριά στο νότιο Λίβανο, ενώ στη Βηρυτό κλιμακώνονται οι πολιτικές πιέσεις για τον αφοπλισμό της.
Παρ’ όλα αυτά, η οργάνωση παραμένει προσηλωμένη στη μάχη κατά του Ισραήλ και εκμεταλλεύτηκε την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών από τον Ιούνιο για να ανασυνταχθεί, εστιάζοντας στην προμήθεια εκρηκτικών και την παραγωγή drones-καμικάζι για πλήγματα κατά ισραηλινών θέσεων, δήλωσαν στο Reuters δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας.
Μία από τις πηγές, καθώς και ένα ακόμη πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη Χεζμπολάχ, ανέφεραν ότι η οργάνωση έλαβε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το Ιράν για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Το ποσό αυτό προστίθεται στα περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε η οργάνωση από την Τεχεράνη για την παροχή βοήθειας σε εκτοπισμένες οικογένειες στις σιιτικές περιοχές της, όπως είχε μεταδώσει το Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η οργάνωση αποκαθιστά τις δομές διοίκησης και ελέγχου που κατέρρευσαν σε κρίσιμες μάχες, σύμφωνα με μία από αυτές τις πηγές και τρεις ακόμη αξιωματούχους ασφαλείας που έχουν γνώση των επιχειρήσεών της.
Απαντώντας σε ερωτήματα του Reuters, το γραφείο τύπου της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η ισραηλινή κατοχή λιβανικών εδαφών καθιστά κάθε ενέργεια αντίστασης νόμιμο δικαίωμα, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου της είχαν καταρρεύσει.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο. Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ στη Γενεύη δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στα ερωτήματα του Reuters.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να “στραγγαλίζει” τα οικονομικά της Χεζμπολάχ μέσω κυρώσεων και άλλων μέτρων. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Ιράν ξεμένει από ρευστότητα και από τρόπους διακίνησης κεφαλαίων.
Σε επιφυλακή η Χεζμπολάχ
Η προσπάθεια της Χεζμπολάχ λαμβάνει χώρα εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στην ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε από την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν τον Φεβρουάριο.
Η Χεζμπολάχ άνοιξε πυρ προς υποστήριξη του Ιράν στις 2 Μαρτίου, προκαλώντας ισραηλινή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους και εκτόπισε το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου — μεταξύ αυτών μέλη της σιιτικής βάσης της Χεζμπολάχ.
Οι εχθροπραξίες υποχώρησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς μια ενδιάμεση συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ περιλάμβανε εκεχειρία στον Λίβανο, ενώ η Ουάσινγκτον μεσολάβησε σε συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Πλήρους κλίμακας εχθροπραξίες δεν έχουν επαναληφθεί στον Λίβανο παρά την κατάρρευση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν, αν και το Ισραήλ συνεχίζει τα φονικά πλήγματα στον νότο.
Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, εξέλιξη που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το μέτωπο του Λιβάνου.
Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η οργάνωση δεν έχει καταφέρει ακόμη να προετοιμάσει πλήρως τα αποθέματα ή τις μαχητικές της δυνάμεις.
Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τον ανεφοδιασμό της, αναγνωρίζοντας αυτόν τον μήνα ότι τα εκρηκτικά που κατασχέθηκαν από τις λιβανικές αρχές ανήκαν στην ίδια και προορίζονταν για χρήση κατά του Ισραήλ. Στέλεχος της Χεζμπολάχ και λιβανική πηγή ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι προορίζονταν ειδικά για τα drones της.
Η οργάνωση θα χρειαστεί επίσης να αποκαταστήσει τις δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου μετά τις απώλειες σε κομβικά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπιντ Τζμπέιλ και της στρατηγικής σημασίας περιοχής Άλι αλ-Ταχέρ, σύμφωνα με μία από τις λιβανικές πηγές και τρεις αξιωματούχους ασφαλείας.
Όπως ανέφεραν, η τακτική της Χεζμπολάχ να επιχειρεί σε μικρές ομάδες και να κάνει οικονομία στη χρήση αντιαρματικών πυραύλων άφησε ορισμένες μονάδες απομονωμένες σε αυτά τα μέτωπα, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τα τηλεκατευθυνόμενα συστήματα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των οπλισμένων drones και τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Reuters ότι χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα συστήματα για την παρακολούθηση του νοτίου Λιβάνου και τη μείωση της έκθεσης των στρατευμάτων του σε κίνδυνο.
Η Χεζμπολάχ δεν έχει δηλώσει ρητά αν θα συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη νέα ανάφλεξη, αλλά το γραφείο τύπου της ανέφερε ότι είναι προσεκτική ώστε να μην δώσει στους Ισραηλινούς ηγέτες καμία δικαιολογία για κλιμάκωση στον Λίβανο, δεδομένου ιδίως του φόβου της οργάνωσης για νέο εκτοπισμό των υποστηρικτών της.

