25.7 C
Athens
July 4, 2024
Image default
ECONOMY

Πληθωρισμός: Σημαντική πτώση στο 2,3% – Επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης στα τρόφιμα

Με τη συμβολή της πτωτικής πορείας των τιμών στα τρόφιμα ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική πτώση στο 2,3% από 3,2% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον 6 χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Φινλανδία και Λετονία.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά για να διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο.

Στη χώρα μας παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε στο 2,6% τον Μάιο από 4,8% τον Απρίλιο. Επιβράδυνση παρατηρείται και στο ρυθμό ανόδου των τιμών στις υπηρεσίες όπου τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,3% έναντι ανόδου 3,7% τον Απρίλιο. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τιμές στην ενέργεια όπου τον Μάιο μειώθηκαν κατά 1,7% έναντι μείωσης 1,4% τον Απρίλιο. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Μάιο  υποχώρησε στο 2,7% από 3,1% τον Απρίλιο.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,6% τον Μάιο  από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,3% όταν τον Απρίλιο είχε καταγραφεί μείωση 0,6%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπηρεσίες όπου η αύξηση έφτασε στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο καθώς διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,5% τον Απρίλιο. Με ταχύτερους ρυθμούς κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή και στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Το Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,7% από 2,4% τον Απρίλιο. Αισθητά αυξημένος εμφανίστηκε αυτό το μήνα ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, ξεπερνώντας ελαφρώς και τις εκτιμήσεις μετά την αύξηση στη φορολογία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Τον Μάιο έτρεξε με ρυθμό 3,6% έναντι 3,3% τον Απρίλιο καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 13 μηνών. Σε μεγάλο βαθμό η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ισπανία αποδίδεται στην επαναφορά του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, στο 21% από το 10% όπου είχε μειωθεί προκειμένου να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές.

Related posts

Απασχόληση: Ουραγός στην ποιότητα των θέσεων εργασίας η Ελλάδα

banks

ΥΠΑΝ: Σε εφαρμογή από σήμερα το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025

banks

Μείωση σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

banks

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Εντός Μαΐου η πλατφόρμα για αιτήσεις

banks

Προϋπολογισμός: Υστέρηση 2 δισ. ευρώ στα έσοδα

banks

ΔΥΠΑ: 905.444 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο

banks