30.7 C
Athens
September 12, 2024
Image default
COVER STORY

Πού βάζουν τον πήχη για τα αποτελέσματα του 2024 οι τράπεζες

Οι τράπεζες σημείωσαν υψηλότερα κέρδη από ό,τι είχαν προβλέψει αρχικά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι διοικήσεις τους επιθυμούν να επανεξετάσουν τον προγραμματισμό τους για ολόκληρη τη χρονιά σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Με κέρδη, άλλωστε, άνω των 2,2 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο που υποστηρίχθηκαν, τόσο από τα υψηλά έσοδα από τόκους και προμήθειες, όσο και από την πιστωτική επέκταση, αλλά και τον περιορισμό του κόστους – λειτουργικού και πιστωτικού – η αναβάθμιση των ετήσιων στόχων φάνταζε μονόδρομος.

Έτσι, τους στόχους της για την κερδοφορία αναβάθμισε – για δεύτερη φορά μέσα στο 2024 – η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκλεισε το α’ εξάμηνο με καθαρά κέρδη, ύψους 563 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Χρήστο Μεγάλου, η εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) για το 2024 πλέον διαμορφώνεται στο 16% έναντι αρχικής εκτίμησης για 14% που, όμως, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου είχε, επίσης, αναθεωρηθεί στο 15%. Παράλληλα, η διοίκηση εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στους εξής στόχους: τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή που εκτιμώνται στο 0,85 ευρώ έναντι 0,80 προηγουμένως, την παραγωγή εσόδων από προμήθειες που αντιστοιχούν σε περίπου 0,8% ως ποσοστό επί του ενεργητικού σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 0,7% και τέλος, στα ενήμερα δάνεια που υπολογίζονται σε 31,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 από 31,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Αξίζει να αναφερθεί πως η Τράπεζα Πειραιώς βασίζει τις εκτιμήσεις της σε ένα μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διαμορφώνεται σε 3,25% στο τέλος του 2024 έναντι 3,75% προηγούμενης εκτίμησης.

Σε αναθεώρηση των στόχων που είχε θέσει για το 2024 προχώρησε με τη σειρά της και η Eurobank που είδε τα κέρδη της το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους να “αγγίζουν” τα 721 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο CEO, κ. Φωκίων Καραβίας, η τράπεζα αναμένει τα οργανικά λειτουργικά κέρδη να φτάσουν το 1,6 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενου στόχου για 1,5 δισ. ευρώ, ο δείκτης απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφωθεί σε περίπου 16,5% έναντι 15,0%, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή να αυξηθούν στο 2,35 ευρώ από 2,30 ευρώ προηγουμένως, ο δείκτης CET1 να ενισχυθεί σε πάνω από 17% και ο δείκτης NPEs να μειωθεί σε περίπου 3% από 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank έχει προβλέψει ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων εφέτος (τρεις αθροιστικά με αυτήν που ήδη έγινε από την ΕΚΤ) και άλλες δύο το 2025.

Με κέρδη, ύψους 670 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26% σε ετήσια βάση, ολοκλήρωσε το πρώτο μισό του 2024 η Εθνική Τράπεζα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παύλο Μυλωνά, να ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό τους νέους αναθεωρημένους στόχους της τράπεζας για το 2024 και συγκεκριμένα: οργανικά κέρδη μετά φόρων 1,3 δισ. ευρώ (~1,4 ευρώ κέρδη ανά μετοχή) από περίπου 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως (~1,2 ευρώ κέρδη ανά μετοχή), απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων άνω του 16% σε σύγκριση με 15% προηγουμένως, καθαρό επιτοκιακό περιθώριο πάνω από 300 μ.β. έναντι αρχικής εκτίμησης για 290 μ.β., κόστος πιστωτικού κινδύνου 60 έναντι 65 προηγούμενης εκτίμησης, πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως και δείκτη NPE 3% από 3,5% αρχικά.

Τέλος, η Alpha Bank που εμφάνισε καθαρά κέρδη, ύψους 322,5 εκατ. ευρώ από 302,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, με την ετήσια αύξηση να ξεπερνά το 6,5%, αναβάθμισε το guidance ως εξής: ο δείκτης ROTE θα ανέλθει πάνω από 13,5%, τα συνολικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,1 δισ. ευρώ, το κόστος πιστωτικού κινδύνου θα διαμορφωθεί κάτω από 70 μ.β. και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα ανέλθουν σε 0,33 ευρώ, αυξημένα κατά 6%. Παράλληλα, όπως επισήμανε ο CEO, κ. Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις και για τα επιτόκια, “βλέποντας” το 3Μ Euribor να ανέρχεται σε 3,6% από 3,5% για το 2024, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους από -5% που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις. Επιπλέον, η ευαισθησία του καθαρού εσόδου τόκων της τράπεζας για κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. μειώθηκε περαιτέρω στα περίπου 12 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ. Τέλος, σε ό, τι αφορά στις καταθέσεις, η διοίκηση εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων στο σύνολο των εγχώριων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta), θα διαμορφωθεί στο 20% για το 2024 έναντι 24% που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις.

Αναθεώρηση και από Optima bank

Σε αναθεώρηση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2024, προχώρησε από την πλευρά της και η Optima bank.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, η τράπεζα αναμένει κέρδη 134 εκατ. ευρώ έναντι 124 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνά το 24% από 20%. Αξίζει να αναφερθεί πως στο εξάμηνο η Optima bank σημείωσε καθαρά κέρδη, ύψους 69 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (44,1 εκατ. ευρώ), με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 26,7%. Η αναθεώρηση δε, όπως επισήμανε ο κ. Κυπαρίσσης, αφορά πρωτίστως στην πιστωτική επέκταση και όχι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Related posts

Ομόλογα – Πόσα πρέπει να εκδώσουν οι τράπεζες – Τι δείχνει η μείωση του κόστους

banks

ΕΤΕ: Eξοδος στις αγορές για Tier II

banks

Λαγκάρντ: Η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους – Ανάγκη για άφθονη τόνωση

banks

Goldman Sachs:Πόσο χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα Ντράγκι

banks

Ανησυχίες για αμερικανικό χρέος και τράπεζες πιέζουν τις διεθνείς αγορές

banks

Η παύση των εγγυήσεων μπορεί να επιδεινώσει το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών

banks