Προς δεύτερη αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ με το πετρέλαιο πάνω από τα $100 το βαρέλι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της σήμερα για δεύτερη φορά φέτος, επιδιώκοντας να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού που τροφοδοτείται από το ράλι των τιμών του πετρελαίου εν μέσω του πολέμου στο Ιράν. 

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές από τα τέλη Αυγούστου έθεσαν τέλος σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, με τις ΗΠΑ και το Ιράν να πλήττουν στρατιωτικές, ναυτιλιακές και ενεργειακές υποδομές. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε νέα εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για ένα κύμα αυξήσεων τιμών στην Ευρωζώνη.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,50% από 2,25% την Πέμπτη και στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, εάν δεν βελτιωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

“Μια αύξηση τον Σεπτέμβριο θεωρείται σχεδόν βέβαιη”, δήλωσε η Alessia Berardi, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομίας στο Amundi Investment Institute, όπως μεταδίδει το Reuters. “Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα τους επόμενους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί προς το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους”, πρόσθεσε.

Ανθεκτική η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πιθανό να αντλήσουν αισιοδοξία από τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει το Reuters. 

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από την αναμενόμενη, παρά το υψηλότερο κόστος καυσίμων, τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τις επιπτώσεις του καύσωνα αυτό το καλοκαίρι. 

Ο τραπεζικός δανεισμός επιταχύνθηκε μάλιστα τον Ιούλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο δεν είχε ακόμη πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας στους αξιωματούχους της ΕΚΤ κάποια περιθώρια για περαιτέρω σύσφιξη, εάν χρειαστεί.

“Αναμένουμε ότι η πρόεδρος Λαγκάρντ θα διατηρήσει μια αυστηρή στάση αναμονής (hawkish wait-and-see), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης”, δήλωσε ο Martin Wolburg, ανώτερος οικονομολόγος της Generali Investments, όπως σημειώνει το Reuters. 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν άλλες δύο ή τρεις αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του επόμενου έτους.

Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης σήμερα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος, και ενδεχομένως για το 2027, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ωστόσο, ενδέχεται να μεταθέσει χρονικά την επιστροφή του πληθωρισμού —ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος πάνω από το 3%— στον στόχο του 2%. Τον Ιούνιο, η τράπεζα είχε τοποθετήσει χρονικά αυτή την εξέλιξη για το επόμενο καλοκαίρι.

Οι προβλέψεις της Πέμπτης, πάντως, είναι απίθανο να αποτυπώνουν πλήρως την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, δεδομένου ότι το αργό πετρέλαιο τύπου Brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.

Ο Lorenzo Codogno, ιδρυτής της LC Macro Advisors, δήλωσε ότι το αυξημένο κόστος καυσίμων, οι εμπορικές εντάσεις και οι διαταραχές που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες για νέα άνοδο του πληθωρισμού, αναγκάζοντας ενδεχομένως την ΕΚΤ να προχωρήσει εκ νέου σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

“Ενδέχεται να βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τον πληθωρισμό, ενώ και οι μισθοί θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή ανοδικές πιέσεις”, δήλωσε ο Codogno.

Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Μέχρι στιγμής, οι βασικοί δείκτες που παρακολουθεί η ΕΚΤ κινούνται σε γενικές γραμμές σε ήπια επίπεδα.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στο 2,4% τον περασμένο μήνα, ενώ η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για την άνοδο των τιμών. Παράλληλα, οι αυξήσεις των μισθών είχαν επίσης μετριαστεί.

Ωστόσο, αναλυτές της Barclays προειδοποίησαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συσσωρεύονταν αθόρυβα κάτω από την επιφάνεια, καθώς οι τιμές των βασικών αγαθών άρχισαν να αποκτούν δυναμική και οι τιμές παραγωγού αυξάνονταν πολύ ταχύτερα από τις τιμές καταναλωτή.

“Αυτό θέτει τον πληθωρισμό των βασικών αγαθών σε πιο στέρεες βάσεις και διαμορφώνει μια υψηλότερη αφετηρία, από την οποία αναμένουμε να κλιμακωθούν οι πληθωριστικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κατά τα επόμενα τρίμηνα”, ανέφεραν σε σχετικό σημείωμα.

Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ING σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις —τουλάχιστον στη Γερμανία— είχαν απορροφήσει μέχρι στιγμής το αυξημένο κόστος, σε έντονη αντίθεση με το 2022, όταν το ενεργειακό σοκ που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε μια ευρεία πληθωριστική έξαρση.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ισπανικά συνδικάτα και πολιτικοί εκφράζουν ανησυχία για το πιθανό τέλος της μάρκας Seat της VW

Ο όμιλος Volkswagen αναφέρει ότι το μέλλον της Seat βρίσκεται υπό αναθεώρηση καθώς η Cupra κερδίζει έδαφος. Τα ισπανικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι η διακοπή της μαζικής παραγωγής της μάρκας θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο στο Martorell, το οποίο απασχολεί 12.000 άτομα, αναφέρει το Automotive News Europe.  Η ανακοίνωση του ομίλου Volkswagen ότι δεν

Ισημερινός: Δυο ύποπτοι για τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία Βιγιαβισένσιο θα εκδοθούν στις ΗΠΑ

Πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών και πρώην επιχειρηματίας τους οποίους βαραίνουν υποψίες ότι ενέχονταν στη δολοφονία του υποψήφιου για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο το 2023 θα εκδοθούν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η εισαγγελία της χώρας της Λατινικής Αμερικής χθες Τετάρτη. Ο πρώην πράκτορας, που θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στην έρευνα, "συμφώνησε στο αίτημα των αμερικανικών αρχών"

Metlen: Υπέγραψε συμφωνία με την Copec για την πώληση του υβριδικού έργου Tamarico II στη Χιλή

Συμφωνία για την πώληση του υβριδικού έργου Tamarico II στην περιοχή Atacama της Χιλής υπέγραψε η Metlen με την Copec S.A. Το έργο συνδυάζει φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 165 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) δυναμικότητας 725 MWh, με δυνατότητα επέκτασης στις 925 MWh, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της METLEN στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων

Oxfam: Κατηγορεί το ΔΝΤ ότι επιβάλλει ακόμη περισσότερη και σκληρότερη λιτότητα στις χώρες που δανείζει

Οι στόχοι ως προς τις περικοπές δημοσίων δαπανών οι οποίοι επιβάλλονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κράτη τα οποία εξασφαλίζουν χορηγήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018, εγείροντας ανησυχίες πως θα υπάρξει επάνοδος σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής των χρόνων του 1980, τα οποία είχαν επιτείνει τη φτώχεια, προειδοποιεί σήμερα η μη

Τουρκικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη: «Θα επισκεφθεί το Καστελόριζο, ίσως μας ακούσει καλύτερα από εκεί»

Στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο αναφέρεται η τουρκική Nefes, σχολιάζοντας με αιχμηρό τρόπο την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο ακριτικό νησί. «Ο Μητσοτάκης προκαλεί, θα επισκεφθεί το Καστελόριζο, ίσως ακούσει καλύτερα!», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Η Nefes επαναφέρει παράλληλα στο προσκήνιο την πρόσφατη τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει

Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ: «Ένα Excel η κοστολόγηση του προγράμματος Τσίπρα το 2023 – Θα μπούμε στη Βουλή»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο είχε κοστολογηθεί το προεκλογικό του πρόγραμμα το 2023, άσκησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες-Προοδευτικό Κέντρο», Στέφανος Κασσελάκης. Αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία βρέθηκε στην Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι αναζήτησε τα

H Τουρκία και άλλες επτά χώρες χαιρετίζουν τα βρετανικά μέτρα κατά των ισραηλινών εποικισμών

Οκτώ χώρες χαιρέτισαν την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και να επιβάλει περιορισμούς σε ορισμένες υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι ελπίζουν η κίνηση αυτή να κινητοποιήσει και άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα. Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Πακιστάν, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων

Το σχέδιο της ΕΕ να εγκαταλείψει τη ρωσική ενέργεια παρουσιάζει δυσκολίες λόγω Μέσης Ανατολής

Οι προσπάθειες της ΕΕ να καταστεί ανεξάρτητη από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτυγχάνουν, ακριβώς καθώς το μπλοκ των 27 χωρών εισέρχεται στον χειμώνα με ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, δήλωσαν την Τετάρτη οι ελεγκτές της. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ανέφερε σε έκθεσή του ότι η ΕΕ δεν επενδύει αρκετά για να επιτύχει τους

Related Articles

Popular Categories