28.1 C
Athens
September 24, 2024
Image default
WORLD

Πρόεδρος Τσεχίας: Η Ουκρανία θα πρέπει να δεχθεί ρεαλιστικά ότι μέρος του εδάφους της θα μείνει “προσωρινά” υπό ρωσικό έλεγχο

Σε συνέντευξή του στους New York Times που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Πετρ Πάβελ, πρόεδρος της Τσεχίας, ανέφερε ότι η Ουκρανία “θα πρέπει να είναι ρεαλιστική” σχετικά με την προοπτική να ανακτήσει εδάφη της τα οποία έχει καταλάβει η Ρωσία.

“Η πιο πιθανή έκβαση του πολέμου θα είναι ότι ένα τμήμα του ουκρανικού εδάφους θα παραμείνει υπό ρωσική κατοχή, προσωρινά”, είπε. Ο Πάβελ, πρώην ανώτερος στρατηγός του ΝΑΤΟ που έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής, είπε ότι η “προσωρινή αυτή κατάσταση” μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο Πάβελ είπε ακόμη ότι υπάρχουν “ορισμένα παραδείγματα” εδαφών που κατέχει προσωρινά η Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια αναφέρεται.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζητεί σταθερά απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση των μετασοβιετικών συνόρων της Ουκρανίας και κάποια μέτρα ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει για την ευρείας κλίμακας εισβολή της στη χώρα του, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε άμεσες συνομιλίες με τη Ρωσία, φάνηκε να προχωρεί σε μια μερική στροφή το καλοκαίρι, υποδεικνύοντας ότι άμεσες συνομιλίες με τη Μόσχα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το συντομότερο τον Νοέμβριο.

Related posts

Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την ισραηλινή επίθεση κατά των Χούθι στην Υεμένη

banks

Η Γερμανία αλλάζει ρότα στο μεταναστευτικό

banks

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην B κατηγορία

banks

Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 100 εκατ. δολάρια για να στηρίξει 10 υποχρηματοδοτούμενες κρίσεις

banks

Η Ρωσία παραγγέλνει περισσότερα όπλα για την επιχείρηση στην Ουκρανία

banks

Για “ισότιμο διεθνές καθεστώς” των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο ο Ερντογάν

banks