Πώς χιλιάδες φορολογούμενοι χαμηλού προφίλ μπαίνουν στο στόχαστρο ελέγχων

Τον κίνδυνο να θεωρηθούν από την εφορία ύποπτοι για απόκρυψη εισοδημάτων και να ελεγχθούν εξονυχιστικά από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μεταξύ άλλων ακόμη και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις του έτους 2025 προσυμπληρώθηκαν, προεκκαθαρίστηκαν, υποβλήθηκαν αυτόματα και εκ καθαρίστηκαν οριστικά από την ΑΑΔΕ στις 16 Απριλίου 2026, αναγράφοντας ποσά καταναλωτικών και άλλων δαπανών υψηλότερα ή δυσανάλογα των πολύ χαμηλών – πενιχρών εισοδημάτων τους.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο να κληθούν εκ των υστέρων, μετά από 2, 3, 4 ή 5 χρόνια για έλεγχο και να χρεωθούν με υπέρογκα ποσά φόρων και προστίμων, μπορούν από τώρα να υποβάλουν μέσω του ΤΑΧΙSnet -εκπρόθεσμα μεν αλλά χωρίς επιβάρυνση με πρόστιμα- τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2025, στις οποίες θα πρέπει να συμπεριλάβουν πρόσθετα ποσά εσόδων και ήδη φορολογηθέντων εισοδημάτων που να δικαιολογούν νόμιμα τις αρνητικές διαφορές μεταξύ προ συμπληρωμένων ποσών εισοδημάτων και δαπανών.

Στις δηλώσεις των φορολογουμένων αυτών και συγκεκριμένα στους κωδικούς 049-050 του πίνακα 7 περιλαμβάνονται προσυμπληρωμένα ποσά δαπανών για αγορές καταναλωτικών αγαθών και λήψη υπηρεσιών, τα οποία είτε υπερβαίνουν τα πενιχρά προ συμπληρωμένα ποσά εισοδημάτων είτε καλύπτουν ποσοστά άνω του 60%-70% των εν λόγω εισοδημάτων και σε συνδυασμό και με άλλα ποσά δαπανών που έχουν προσυμπληρωθεί σε άλλους κωδικούς των δηλώσεων αυτών, αλλά και με τα ποσά των τεκμηρίων για σπίτια και Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίνουν την αίσθηση ότι οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν εμφανίσει εισοδήματα που υπολείπονται κατά πολύ των συνολικών τους δαπανών. Με δεδομένο δε ότι τέτοιες περιπτώσεις φορολογουμένων θεωρούνται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ύποπτες για φοροδιαφυγή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όλοι αυτοί οι ανυποψίαστοι φορολογούμενοι να επιλεγούν για φορολογικό έλεγχο εντός των επομένων 2-5 ετών και να κληθούν να καταβάλουν εκ των υστέρων υπέρογκα ποσά φόρων και προστίμων.

Επιλογή

Η επιλογή των φορολογουμένων αυτών για έλεγχο θα γίνει βάσει της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία προβλέπει ότι: «Το εισόδημα φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως αν προέρχεται από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορεί να προσδιορίζεται με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή έμμεσες μεθόδους ελέγχου σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, όταν το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης ή σε περίπτωση που υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα».

Στους ελέγχους αυτούς, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προβαίνουν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και επαναπροσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από αυτά που εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων, αλλά και τα ήδη γνωστά δεδομένα για τις πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες των φορολογουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εφαρμόζουν τις περίφημες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» τις οποίες προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024) και προσδιορίζουν το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών. Θεωρούν δε τα αδικαιολόγητα ποσά που εντοπίζουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς ως αδήλωτη «προσαύξηση περιουσίας» και τα φορολογούν με συντελεστή 33%, ενώ επιβάλλουν και πρόστιμο για ανακριβή υποβολή δήλωσης, το οποίο προσαυξάνει τον φόρο που προκύπτει κατά 50%.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποτρέψουν τον κίνδυνο να κληθούν εκ των υστέρων μετά από 2-5 χρόνια για έλεγχο και να μην έχουν τότε τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν τις διαφορές εισοδήματος που υπάρχει πιθανότητα να προσδιορίσουν οι ελεγκτές της εφορίας, προκειμένου δηλαδή να αποφύγουν την εκ των υστέρων υπερχρέωση με τεράστια ποσά φόρων και προστίμων για ανακριβείς δηλώσεις, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει ήδη από τώρα, με τη βοήθεια των λογιστών τους, να μεριμνήσουν και να αναζητήσουν όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι οι πολύ υψηλές δαπάνες που εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιηθεί το 2025, στις φετινές δηλώσεις τους, καλύφθηκαν είτε από δάνεια και πιστωτικές κάρτες τραπεζών είτε από δωρεές στενών συγγενικών τους προσώπων και φίλων τους είτε από πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων κ.λπ.) είτε με αποταμιεύσεις από εισοδήματα παλαιότερων ετών («ανάλωση κεφαλαίου»).

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2025 συμπληρώνοντας τα σχετικά ποσά στους κωδικούς 781-782 και 787-788 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1. Ειδικά εφόσον επικαλεστούν δωρεές χρηματικών ποσών από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν, έστω και εκπρόθεσμα, δηλώσεις φορολογίας δωρεών για τα ποσά αυτά και να εξοφλήσουν άμεσα ή να διευθετήσουν με πάγια ρύθμιση τμηματικής καταβολής 24-48 μηνιαίων δόσεων τυχόν ποσά φόρου δωρεάς, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που μπορεί να προκύψουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω φορολογούμενοι, με την υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων και την επίκληση διαφόρων χρηματικών ποσών που έλαβαν νομίμως κατά το παρελθόν, θα αποφύγουν την ταλαιπωρία και τις υπερχρεώσεις που μπορεί να συνεπάγεται στο μέλλον η επιλογή τους για έλεγχο και η πρόσκλησή τους για εξηγήσεις από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Λαγκάρντ: Δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε πως "δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα" να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία, δηλώνοντας σήμερα στην εφημερίδα La Croix πως σε περίπτωση που αποχωρούσε πρόωρα από την ΕΚΤ θα το έκανε μόνο λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της

Μπαρντελά για Μακρόν: Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 εγώ διαδήλωσα στους δρόμους του Παρισιού, εκείνος όχι

Ο ηγέτης του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Συναγερμού (RN) Ζορντάν Μπαρντελά απάντησε σήμερα στον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος χαρακτήρισε "πολύ σοβαρά και απαράδεκτα" αντισημιτικά σχόλια που φέρεται να είχε κάνει ο Μπαρντελά σε ιδιωτικές συζητήσεις του πριν από σχεδόν μια δεκαετία, με τον Μπαρντελά να δηλώνει ότι ο ίδιος είχε συμμετάσχει σε "πορεία" στους δρόμους

Η Βρετανία ανακοίνωσε το επίσημο τέλος της μεταναστευτικής συμφωνίας “ένας προς έναν” με τη Γαλλία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας επιβεβαίωσε απόψε το τέλος της γαλλοβρετανικής συμφωνίας ανταλλαγής μεταναστών "ένας προς έναν" που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι του 2025. Η συμφωνία αυτή θα λήξει αύριο, 1η Οκτωβρίου. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού "δεν εξετάζονται πλέον άλλοι φάκελοι". Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση

Ο Σάντσεθ ζήτησε “συγγνώμη” από τον Μακρόν μετά την απόρριψη από τη Γερουσία της επικύρωσης της συνθήκης φιλίας με τη Γαλλία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ "ζήτησε συγγνώμη" σήμερα από τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την άρνηση χθες βράδυ Τρίτης από την ισπανική Γερουσία να επικυρώσει τη συνθήκη γαλλοϊσπανικής φιλίας, μεσούσης της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Μαδρίτη. "Δεν μπορώ παρά να ζητήσω συγγνώμη για την ψηφοφορία αυτή", δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου

Ιρανή καταδικασμένη σε θάνατο για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ζητά τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας

Η Ιρανή Μαχμπουμπέχ Σαχμπανί, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιανουαρίου, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να της σώσει τη ζωή, καθώς και άλλων κρατουμένων, με ένα μήνυμα που ηχογράφησε στη φυλακή και δόθηκε στη δημοσιότητα από μη κυβερνητικές οργανώσεις. "Κάνω έκκληση σε όλον τον κόσμο: στο ευρύτερο

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει μια νοτιοκορεατική επένδυση ύψους $54 δισ. σε αγωγό αερίου στην Αλάσκα

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ποσό των 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έναν αγωγό αερίου στην Αλάσκα, ένα έργο που έχει προκαλέσει επικρίσεις κυρίως από την πλευρά των προασπιστών της βιοποικιλότητας.  "Σήμερα στον Λευκό Οίκο: ο πρόεδρος Τραμπ θα παρουσιάσει ένα

Ρωσία: Διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Δανίας μετά το περιστατικό μεταξύ πλοίου και ελικοπτέρου στη Βαλτική

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τον Δανό πρέσβη στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί μετά το περιστατικό στα μέσα Σεπτεμβρίου στο οποίο ενεπλάκησαν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο και ένα ελικόπτερο του στρατού της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ένα ελικόπτερο Fennec είχε πλησιάσει ρωσική φρεγάτα στα διεθνή ύδατα για μια "φωτογραφική επιχείρηση ρουτίνας"

Πτήση FlyDubai: Το Ισραήλ βλέπει απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας – Ερευνώνται τα κίνητρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.54 Για εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό ασφαλείας έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στη συμπλοκή στο πιλοτήριο του αεροσκάφους της Flydubai, όσο αυτό πραγματοποιούσε πτήση από το Ντουμπάι με προορισμό το Τελ Αβίβ. "Ένας από τους πιλότους μαχαίρωσε τον συγκυβερνήτη του και φαίνεται πως επιχείρησε να ρίξει το αεροπλάνο", δήλωσε ο Νετανιάχου,  στην πρώτη δημόσια

Related Articles

Popular Categories