27.4 C
Athens
September 8, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ευρεία η αναγνώριση από μετόχους, επόπτες, διεθνείς οίκους και πελάτες

Στην ευρεία αναγνώριση που απολαμβάνει σήμερα η Εθνική Τράπεζα, τόσο από τους μετόχους της, τις εποπτικές αρχές και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όσο και τους πελάτες της, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.

“Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αναγνωρίστηκε η προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών και, μάλιστα, με χειροπιαστές πράξεις”, σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη επιτυχία του placement του 22% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σημειώνοντας ότι “η συναλλαγή αυτή μιλάει από μόνη της: σημαντική υπερκάλυψη και άνοδος της τιμής της μετοχής στη συνέχεια”.

Αναφορικά με τον επόπτη, ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στο γεγονός πως ενέκρινε μετά από 16 χρόνια τη διανομή μερίσματος ίσο με το 30% των κερδών του 2023. “Πρόκειται για ένα ποσό, ύψους 332 εκατ. ευρώ, που ισούται με μερισματική απόδοση 4,5%. Αυτή, μάλιστα, είναι ακόμη υψηλότερη εάν λάβουμε υπόψη τις τιμές του 2023”, τόνισε, υπενθυμίζοντας πως, παράλληλα, οι εποπτικές αρχές μείωσαν τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια, γεγονός που αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην ΕΤΕ και καταδεικνύει τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνά το 18%.

Επίσης, υποστηρικτικά στην απόφαση περί διανομής λειτούργησε και ο καθαρός ισολογισμός της τράπεζας, με σημαντικά μειωμένα “κόκκινα” δάνεια, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα, ενώ ικανοποιητικό υπήρξε το γεγονός ότι η ΕΤΕ αποπλήρωσε πλήρως το TLTRO.

Παράλληλα, η ΕΤΕ αναβαθμίστηκε από τους διεθνείς οίκους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, πριν λίγες ημέρες ο διεθνής οίκος Moody’s αναβάθμισε τη πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΤΕ κατά δύο βαθμίδες, τοποθετώντας τη, μάλιστα, μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου και στην κορυφή της κατάταξης των εγχώριων τραπεζών. Νωρίτερα, πριν περίπου δύο μήνες, επενδυτική βαθμίδα είχε δώσει στην ΕΤΕ και ο οίκος DBRS, καθιστώντας την, την πρώτη εγχώρια τράπεζα που το κατάφερε.

“Η μακροχρόνια πορεία της τράπεζας, βέβαια, εξαρτάται από τους πελάτες μας. Παλαιότερα μας εμπιστεύονταν, αλλά μας θεωρούσαν λιγότερο ικανούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, μέσω της απλοποίησης πολλών διαδικασιών, με το 98% των συναλλαγών να πραγματοποιείται από εναλλακτικά κανάλια”, σημείωσε.

Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον της τράπεζας, ο CEO της ΕΤΕ εκτίμησε πως θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος τις επιχειρηματικές επενδύσεις. “Έχουμε εκταμιεύσει επτά δισ. ευρώ νέα δάνεια ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως στον τομέα των επιχειρηματικών έργων, ενώ σήμερα ενισχύεται η ζήτηση δανείων από ιδιώτες, ειδικά στον χώρο των στεγαστικών δανείων”, εξήγησε, υπενθυμίζοντας πως στόχος της διοίκησης παραμένει η συνέχιση της επιβράβευσης των μετόχων της.

Γκ. Χαρδούβελης: Από το placement μέχρι την αναβάθμιση – Τα επιτεύγματα της ΕΤΕ

Στα επιτεύγματα της ΕΤΕ που πιστοποιούν πως, τόσο η ίδια, όσο και συνολικά ο εγχώριος κλάδος, έχει αλλάξει οριστικά σελίδα, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη όχι μόνο των πελατών, αλλά και των επενδυτών και της διεθνούς κοινότητας, εστίασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως ανέφερε, η ΕΤΕ πέτυχε πέρυσι υγιή πιστωτική επέκταση, βελτίωσε την ποιότητα του δανειακού της χαρτοφυλακίου και εμφάνισε υψηλότερο δείκτη ρευστότητας κατά 2,3 φορές έναντι του απαιτούμενου από τον SSM ελάχιστου δείκτη. Παράλληλα, σημείωσε διψήφιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων, 18,3%, ενώ μετά από 16 χρόνια θα μοιράσει στους μετόχους μέρος των κερδών της. “Παρά την καταβολή μερίσματος, η ΕΤΕ συνεχίζει να ενισχύει τα κεφαλαιακά της αποθέματα ασφαλείας, με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα”, σημείωσε.

Αναφερόμενος δε, στη δημόσια προσφορά ποσοστού 22% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα, ο ίδιος τόνισε πως αυτή προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από ευρεία επενδυτική βάση και υπερκαλύφθηκε πάνω από οκτώ φορές. “Ήταν μία πρωτοφανής επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς κάποιο αντίστοιχο προηγούμενο τα δύο τελευταία χρόνια. Ήταν αναμφίβολα μία ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και μέσω αυτής, στις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ελληνική οικονομία”, σχολίασε, για να προσθέσει: “Είναι δε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι περίπου το 80% των προσφερόμενων μετοχών διατέθηκαν σε διεθνείς επενδυτές, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 ήταν επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου ορίζοντα”.

Related posts

ΕΤΕ: Επιβράδυνση το δ’ τρίμηνο λόγω της κάμψης στην αγροτική παραγωγή

banks

Η Εθνική Τράπεζα δημοσιεύει την Έκθεση ESG για το 2023

banks

Εθνική Τράπεζα: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πανδημία – Πώς τα μέτρα στήριξης έθεσαν τις βάσεις της ανάκαμψης

banks

ΕΤΕ: Ουσιωδώς ευεργετική η επίδραση των ευρωπαϊκών πόρων για τις ΜμΕ, παρά τις αρρυθμίες στην απορρόφησή τους

banks

Επετειακή έκθεση για το 1821 από Μουσείο Μπενάκη, ΤτΕ, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank

banks

Prodea: Μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι €110,5 εκατ.

banks